Viaţa lui Jamie Oliver: cum a devenit cel mai iubit bucătar al lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viaţa lui Jamie Oliver: de la bucătar la baterist într-o trupă rock  FOTO AP Images
Viaţa lui Jamie Oliver: de la bucătar la baterist într-o trupă rock  FOTO AP Images

Viaţa lui Jamie Oliver a început, pe plan culinar, la vârsta de 8 ani, când a gătit primul fel de mâncare. În timp, bucătarul Jamie Oliver a devenit în ultimii ani unul dintre marile fenomene ale lumii, o vedetă care s-a născut pe un teren inedit, cel al gastronomiei, pe care a transformat-o într-o poveste de dragoste, atât de frumoasă, încât a devenit a lumii întregi.

Viaţa lui Jamie Oliver: începuturile sale

Îndrăgostit de bucătărie încă de când era copil şi se juca de-a gătitul în micuţul restaurant al părinţilor săi din Essex, Anglia, unde, de altfel, s-a şi familiarizat cu instrumentele de gătit şi a devenit interesat şi fascinat de gusturi, la vârsta de 16 ani, Jamie Oliver deja îşi terminase studiile la Westminster Catering College. Iar la 8 ani, a gătit primul fel de mâncare...

La acest moment, Jamie Oliver este un adevărat fenomen în universul culinar al lumii şi una dintre ceel mai îndăgite vedete de televiziune, unde a devenit celebru cu seria „The Naked Chef” de la BBC, urmată de „Bucătăria lui Jamie” şi multe altele, una mai îndrăgită ca alta, pentru ca Jamie pledează pentru mâncarea sănătoasă în cele mai inedite feluri, reuşind să convingă o lume întreagă că o mâncare sănătoasă e mult mai atrăgătoare decât orice produs fast-food.

Viaţa lui Jamie Oliver, o sursă de inspiraţie

De-a lungul timpului, Jamie Oliver a inspirat o mulţime de oameni să petreacă mai mult timp în bucătărie şi să se bucure de ceea ce fac. Cu Jamie Oliver, gătitul este o artă, un joc, un hobby, o plăcere, un execelent mod de a-ţi petrece timpul şi a te bucura de viaţă. A pregătit zeci de feluri de mâncare din ingrediente proaspete, totul extrem de sănătos şi de gustos este principalul lui scop. Şi tot el a predicat de-a lungul timpului cât de important e să-ţi cultivi propriile ingrediente, ca să fii sigur de calitatea lor. Dar, mai presus de toate, cu Jamie Oliver bucătăria devine un loc seducător, iar gătitul, una dintre marile plăceri ale vieţii. Motiv pentru care programele lui au fost difuzate cu un imens succes în toată lumea, iar modul lui pragmatic şi simplu de a găti feluri de mâncare sofisticate l-a transformat în cel mai iubit şi mai căutat bucătar al lumii.

Viaţa lui Jamie Oliver
Viaţa lui Jamie Oliver

Viaţa lui Jamie Oliver: de la bucătar la baterist într-o trupă rock

Nu doar vedetă TV, ci şi autor a numeroase bestseller-uri şi, când timpul îi permite, Jamie Oliver este şi baterist într-o formaţie rock. În prezent, locuieşte în Essex şi la Londra, împreună cu soţia lui, fostul model Juliette Norton (Jooles) şi cu cei patru copii: Poppy Honey, Daisy Boo, Petal Blossom Rainbow şi Buddy Bear Maurice.

După încheierea studiilor a început să lucreze la River Cafe în Londra, unde a şi rămas timp de trei ani. A apărut pentru prima oară la televiziune într-un documentar despre River Cafe. A fost remarcat de o mare companie de televiziune şi invitat să fie protagonistul primei serii din "Naked Chef", care a avut un uriaş succes. În paralel cu emisiunea TV, care apoi s-a numit "Oliver's Twist", Jamie a scris mai multe cărţi: "The Naked Chef", "The Naked Chef Takes Off", "Happy Days" şi "Jamie's Kitchen". Este de asemenea editorul revistei "British GQ", colaborator al "Times Magazine" şi are un editorial lunar în revista "Marie Claire".

În 2005, Jamie Oliver a iniţiat o campanie prin care şi-a dosrit să popularizeze în rândul copiilor din Marea Britanie gustul pentru mâncarea sănătoasă şi să-i facă să se îndepărteze de aşa-numita „junk-food”, iar demersul său a ajuns până la nivelul guvernului britanic. Într-o lume în care mâncarea nesănătoasă este una dintre cele mai importante tentaţii, el a deschis apetitul pentru gustul autentic şi sănătos, propunându-şi în acest fel să combată la nivel mondial obezitatea, motiv pentru care a călătorit în America şi a încercat să schimbe dependenţa americanilor de fast-food.

Viaţa lui Jamie Oliver: cărţile care i-au confirmat celebritatea

După nenumărate titluri care au cucerit lumea, publicate şi în România la Curtea Veche Publishing, printre care „Să gătim cu Jamie Oliver”, „Cu Jamie în Ialta”, „La masă cu Jamie”, „Găteşte în 30 de minute cu Jamie”, „Jamie, ministrul hranei sănătoase. Oricine poate învăţa să gătescă în 24 de ore”, Jamie Oliver a devenit un fenomen cu totul aparte. În România, pe primele locuri în topul vânzărilor s-au aflat „La masă cu Jamie”, „Să gătim cu Jamie” şi „Jamie, ministrul hranei sănătoase. Oricine poate învăţa să gătescă în 24 de ore”.

Cel mai recent titlu de pe piaţă, „Economiseşte cu Jamie”, propune şi el o temă aparte: ce să faci ca să nu mai iroseşti mâncarea. "Această carte vă va învăţa cum să gătiţi mâncare savuroasă şi hrănitoare, economisind bani. Mă refer la arome grozave, reţete de suflet care vă vor umple de bucurie şi mese colorate şi energizante"... Acesta este felul în care Jamie Oliver şi-a cucerit publicul şi şi-a creat o armată de admiratori. În câteva cuvinte, Jamie Oliver înseamnă gust, savoare, sănătate, bucurie şi bani puţini... Cine i-ar putea rezista?

Reţetă de la Jamie Oliver

Pentru exemplificare vă propunem o reţetă din cartea „Economiseşte cu Jamie”, oferită de Editura Curtea Veche Publishing House:

TAJINE DE VITĂ CU MIRODENII

Un astfel de preparat marocan, bogat şi condimentat, alcătuieşte, cu siguranţă, una dintre cele mai bune tocăniţe, iar servit alături de cuşcuş devine o plăcere totală pentru papilele gustative. Grozav la această reţetă e faptul că foloseşte resturile de friptură şi le îmbogăţeşte cu arome inedite. O mâncare în care să te refugiezi oricând.

Viaţa lui Jamie Oliver
Viaţa lui Jamie Oliver

6 porţii

Durată totală: 1 oră

INGREDIENTE

  • 2 cepe roşii
  • 50 g de amestec de măsline (cu sâmburi)
  • 75 g de caise uscate
  • 2 căţei de usturoi
  • ulei de măsline
  • 1 lingură cu vârf de condimente garam masala
  • 2 linguriţe de chimion măcinat
  • ½ linguriţă rasă de fulgi de chili uscaţi
  • 2 cartofi
  • 2 roşii mari coapte
  • 1 × 400 g conservă de năut
  • 400 g de resturi de friptură din piept
  • 1 cub de concentrat pentru supă de vită
  • opţional: sos rămas de la fripturi de vită
  • 250 g de cuşcuş
  • 1 portocală
  • 2 morcovi
  • ½ legătură de mentă proaspătă (15 g)
  • ulei de măsline extravirgin
  • opţional: oţet balsamic
  • iaurt natural degresat, pentru servit

MOD DE PREPARARE

Curăţaţi cepele, scoateţi sâmburii măslinelor, apoi tocaţi-le mare, alături de caise. Descojiţi şi tocaţi mărunt usturoiul, apoi puneţi-le pe toate într-o oală la foc mediu, în puţin ulei de măsline, cu amestecul garam masala, chimionul şi fulgii de chili. Gătiţi-le cam 15 minute sau până ce se înmoaie, amestecând regulat şi adăugând stropi de apă pentru a le împiedica să se lipească.

Tocaţi mare cartofii (nedescojiţi) şi roşiile; înglobaţi-le în oală, împreună cu năutul (cu tot cu zeamă). Tăiaţi carnea în bucăţi de 2,5 cm şi adăugaţi-o şi pe ea în oală, apoi sfărâmaţi deasupra cubul de concentrat pentru supă şi turnaţi 250 ml de apă clocotită (dacă mai aveţi sos rămas de la alte fripturi, adăugaţi-l acum – va da profunzime aromei). Clocotiţi, după care lăsaţi să fiarbă acoperit, la foc mic, 20-25 de minute sau până când cartofii sunt pătrunşi, stropind cu apă la nevoie, pentru a subţia compoziţia.

Între timp, deşertaţi cuşcuşul într-un castron, acoperiţi-l cu apă clocotită, aşezaţi o farfurie deasupra şi lăsaţi-l astfel 10 minute. Tăiaţi capacul şi baza portocalei, apoi folosiţi un cuţit pentru a o descoji şi a o desface în segmente, pe un tocător. Radeţi morcovii, rupeţi frunzele de mentă şi amestecaţi-le pe toate pe tocător, inclusiv zeama scursă din portocală. Adăugând puţin ulei de măsline extravirgin, sare şi piper, amestecaţi bine din nou. Aeraţi cuşcuşul, asezonaţi-l după gust, apoi răsturnaţi-l pe un platou mare. Asezonaţi tajina (uneori adaug puţin oţet balsamic, pentru gust) şi aranjaţi-o cu o lingură peste cuşcuş. Stropiţi totul cu iaurt, apoi aşezaţi deasupra, în mijloc, salata de morcovi, mentă şi portocală.

Dacă aveţi în cămară amestec de condimente ras el hanout, folosiţi-l în loc de garam masala, pentru un plus de autenticitate în privinţa aromelor.

Citeşte şi:

VIDEO Jamie Oliver te învaţă cum să faci cei mai buni cartofi la cuptor

Nu toată lumea ştie să pregătească cei mai buni cartofi la cuptor. Pare simplu, dar unii dintre noi ar spune că nu este chiar aşa.

Celebrul bucătar Jamie Oliver îşi pedepseşte copiii prin intermediul mâncării: „Nu mai este la modă să-i baţi, aşa că ai nevoie de metode alternative“

Celebrul bucătar Jamie Oliver a dezvăluit că îi place să-şi pedepsească copiii prin intermediul mâncării, recunoscând că atunci când sunt neascultători le strecoară ardei iute în preparate, dar „The Guardian“ i-a demontat metoda, explicând de ce este o idee nepotrivită.

Românul care l-a cucerit pe Jamie Oliver cu pălincă de Sălaj: „I-am dat o pălincă făcută de mine, veche de 18 ani“

Cunoscutul bucătar britanic Jamie Oliver a avut ocazia să afle câte ceva despre pălinca de Sălaj şi chiar să guste din populara băutură.

FOTO Celebrul bucătar britanic Jamie Oliver, împreună cu „ţăranul” Mircea Groza, la un eveniment Slow Food din Italia

Celebrul bucătar britanic Jamie Oliver, cunoscut în special datorită reţetelor sau simple şi rapidă, dar şi datorită luptei împotriva produselor fast-food, a participat la Conferinţa „Cooking to spread awareness” de la Torino, acolo unde s-a aflat şi sălăjeanul Mircea Groza, bucătarul din echipa „Nişte ţărani”.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite