Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Acceleratorul de particule a reuşit producerea unor coliziuni la un nivel de energie nemaiîntâlnit

0
30 Mar 2010 16:18:30
Autor: adevarul
Primele coliziuni în uriaşul accelerator de particule
Primele coliziuni în uriaşul accelerator de particule

Acceleratorul de particule de la CERN a izbutit astăzi ciocnirea particulelor la un nivel de energie de peste 3,5 ori mai mare decât se reuşise până acum la un proiect similar, anunţă BBC. Oamenii de ştiinţă implicaţi în acest proiect de miliarde de dolari speră să ajungă astfel la o mai bună cunoaştere a modului în care a luat naştere Universul. 

La graniţa franco-elveţiană, cercetătorii au reuşit să ciocnescă protonii cu o energie de 7 TeV (tera electron-volt), de 3,5 ori mai mare decât se reuşise până acum. Un pas mare pentru fizica particulelor şi pentru descoperirea "particulei lui Dumnezeu".

Rezultatele nu vor fi, însă, unele rapide. Coliziunile la acest nivel de energie vor continua şi în următoarele luni, înainte de a se trece la un nivel dublu de energie. Interpretarea datelor obţinute din aceste coliziuni va dura, de asemenea, o perioadă destul de lungă, astfel că cercetătorii nu se aventurează să lanseze o dată până la care să se poată anunţa descoperirea "particulei lui Dumnezeu".

Acceleratorul de particlule de la CERN va fi pregătit în următoarele 18-24 luni pentru a funcţiona la energia maximă prevăzută, de 14 TeV.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările