Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Un britanic şi-a salvat viaţa dintr-o privire

0
14 Jul 2010 20:46:59
Autor: adevarul

Un bărbat de 43 de ani, paralizat total în urma unui accident, a reuşit să le comunice medicilor că vrea să trăiască. Înainte de a-l deconecta de la aparate, doctorii l-au întrebat pe Richard Rudd dacă vrea să rămână în viaţă. Bărbatul le-a răspuns din ochi că „da“.

Britanicul în vârstă de 43 de ani a fost rănit grav în octombrie anul trecut, când se afla pe motocicletă, iar o maşină care ieşea dintr-o benzinărie a dat peste el. Medicii s-au luptat să-i salveze viaţa, dar Rudd a rămas complet paralizat în urma accidentului. În mod miraculos însă, la trei săptămâni după incident, bărbatul a început să dea semne de viaţă şi să comunice prin mişcări ale ochilor.

Deşi le spusese membrilor familiei că nu şi-ar dori să trăiască dacă va ajunge vreodată să fie legat de nişte aparate, atunci când medicii l-au întrebat, a ales viaţa. Tatăl său, pe care-l cheamă tot Richard, le dăduse deja doctorilor permisiunea să oprească aparatele. „Ne-am gândit că Richard nu şi-ar fi dorit niciodată să trăiască cu astfel de traumatisme, dar doctorii au vrut să mai aştepte", a povestit tatăl, citat de „The Daily Mail". „Doctorul i-a ţinut pleoapele deschise şi l-a rugat să-şi mişte ochii dacă-l poate auzi şi el şi-a rotit ochii. Atunci am ştiut că nu este în moarte cerebrală".

Poate să zâmbească

Acum, Richard poate să-şi mişte capul şi să-şi schimbe expresia feţei. Dar nu va putea niciodată să respire fără ajutorul aparatelor. „Fizic, e mort", a adăugat tatăl. „Poate nu mai este acelaşi Richard pe care-l ştiam, dar zâmbeşte când îi vorbim despre trecut sau când vin copiii să-l viziteze", a explicat Richard Rudd senior. Britanicul de 43 de ani, fost şofer de autobuz, are două fiice, Bethan, de 14 ani, şi Charlotte, în vârstă de 18 ani. Atunci când l-a lovit maşina era în drum spre casa prietenei sale. Imediat după accident, Richard putea vorbi şi îşi putea mişca braţele. Trei zile mai târziu însă, starea lui s-a înrăutăţit, a intrat în comă şi a suferit leziuni pe creier.

Când a ajuns la terapie intensivă, britanicul era aproape o legumă. După cinci luni de muncă, echipa de medici şi terapeuţi a reuşit să-l facă pe Richard să comunice. O echipă de filmare de la BBC a petrecut aproape şase luni alături de Richard Rudd pentru a realiza un documentar care să-i spună povestea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările