VIDEO Cum să te calmezi când te scoate şeful din sărite: tehnici de relaxare în doi paşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 41% din angajaţii români lucrează într-un mediu profesional caracterizat de ţipetele şefilor sau de presiunea psihologică a colegilor FOTO Shutterstock
Aproximativ 41% din angajaţii români lucrează într-un mediu profesional caracterizat de ţipetele şefilor sau de presiunea psihologică a colegilor FOTO Shutterstock

Stilul de viaţă haotic a devenit aproape obişnuinţă pentru mulţi dintre noi. La fel de adevărat este că depinde doar de noi să găsim acele soluţii simple pentru a ne menţine energia la cote maxime pe tot parcursul zilei, indiferent de ce provocări ne aşteaptă. Vă prezentăm într-un scurt filmuleţ, realizat cu participarea instructorului Sorin Bujoreanu, două tehnici de relaxare şi energizare eficiente şi uşor de pus în practică.

Ţintuiţi pe un scaun timp de opt ore sau mai mult este evident că nu mai acordăm prea multă atenţie posturii pe care o avem la birou şi cu atât mai mult felului în care respirăm. Pe de altă parte, oxigenarea creierului şi a întregului sistem circulator este esenţială pentru a ne menţine un tonus bun în general, astfel încât să facem faţă unui program aglomerat sau să facem faţă inerentelor conflicte cu şefii sau colegii.

Într-un videoclip de trei minute realizat pentru cititorii adevarul.ro, instructorul Sorin Bujoreanu, specialist Pilates în cadrul Shiseido SPA - Stejarii Country Club din Bucureşti, explică şi ne arată cum ar trebui să respirăm în aşa fel încât să ne relaxăm şi să luăm o „gură“ de energie fie înainte de a pleca de acasă spre locul de muncă, fie într-o pauză de câteva minute la serviciu, într-un spaţiu mai liniştit, atunci când simţim că suntem foarte încordaţi după o şedinţă solicitantă sau o discuţie mai aprinsă cu şeful.

Bineînţeles, persoanele care lucrează în apropierea unui parc ar trebui să profite de o astfel de vecinătate şi să facă acest tip de exerciţiu în aer liber, mai ales că zilele însorite au început să devină motivul perfect pentru evadare. Eu am urmat sfaturile lui Sorin şi am încercat tehnicile de respiraţie pe o bancă din Herăstrău. Pot să spun că după numai trei minute am lăsat în urmă o bună parte din stresul acumulat până la amiază, iar drept bonus, pentru că mă aflam în parc, am urmărit alergătura preocupată a unei veveriţe de la un copac la altul. 

De reţinut că jumatate din angajaţii români suferă de dureri de cap, cefalee şi migrene cel puţin o dată pe lună, conform unui studiu realizat de GfK România, iar principalii factori sunt stresul, oboseala şi supărarea. Aceeaşi cercetare a arătat că persoanele cu educaţie superioară sunt mai predispuse la dureri de cap după un efort intelectual susţinut, după utilizarea intensă a computerului, dar şi după ce stau mai mult timp în încăperi neaerisite sau în care funcţioneaza aparate de aer condiţionat.

Poziţia inconfortabilă, lumina insuficientă şi stresul constant favorizează, în timp, o serie întreagă de afecţiuni. Dacă nu acordăm atenţia cuvenită pauzelor recomandate la serviciu, riscăm ca, pe termen lung, să ne reducem calitatea vieţii, conform celor declarate pentru adevărul.ro de medicul de familie Radu Leon George, cu competenţe în fiziokinetoterapie. Astfel, la serviciu, în timpul nenumăratelor ore de stat pe scaun, la birou, ne confruntăm cu două tipuri de stres: stresul fizic şi cel psihic.

„Stresul fizic se poate concretiza în contracturi musculare dureroase, tasări ale discurilor intervertebrale şi chiar în hernii de disc sau în deformări ale coloanei“, atrage atenţia specialistul.

Stresul fizic este dat de poziţia incorectă la birou şi de scaunele nepotrivite. Pentru a reduce acest tip de stres, trebuie să adoptăm o poziţie care să nu ne suprasolicite articulaţiile şi musculatura. Astfel, ar trebui să reglăm scaunul astfel încât formăm un unghi de 90 de grade al genunchilor şi al coatelor, cu spatele sprijinit de spătar.

Cifrele stresului psihic de la serviciu

În cazul stresului psihic, problemele sunt mai numeroase şi mai grave, iar momentele de relaxare sunt cu atât mai indicate cu cât într-un raport al Institutului pentru Cercetarea Calităţii Vieţii (ICCV) se arată că aproximativ 41% din angajaţii români lucrează într-un mediu profesional caracterizat de ţipetele şefilor sau de presiunea psihologică a colegilor. Potrivit cercetării, 17% din angajaţi se simt copleşiţi de volumul de muncă şi nu îşi permit să respecte pauzele de masă, 25% din salariaţi lucrează des peste program, iar 8,5% stau foarte des la locul de muncă.


Aproximativ 41% din angajaţii români lucrează într-un mediu profesional caracterizat de ţipetele şefilor sau de presiunea psihologică a colegilor FOTO Shutterstock

stres

„Stresul psihic produce contracturi musculare dureroase, care se pot croniciza, în special în zona muşchiului trapez. Un stres prelungit în această zonă duce la temuta spondiloză cervicală, acompaniată de dureri, de ameţeli şi chiar de depresie“, subliniază medicul Radu Leon George.

Expunerea deficitară la lumina naturală a soarelui, aerul închis din birou, la care se adaugă stresul jobului şi insatisfacţia muncii nerecompensate corespunzător alcătuiesc tabloul complet al factorilor de risc pentru instalarea stărilor depresive.

Semnalele epuizării profesionale care duce la depresie sunt scăderea puterii de concentrare, senzaţia că munca este în zadar şi scăderea entuziasmului în ceea ce priveşte locul de muncă.

Tehnici de relaxare în doi paşi, prezentate de instructorul Sorin Bujoreanu, specialist Pilates 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite