Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Colţ de rai- Cascada Cailor: legenda din inima Munţilor Rodnei

0
12 Jun 2011 07:05:00
Autor: Monika

Căderea de apă este greu accesibilă iarna, din cauza stratului gros de zăpadă şi a cărărilor abrupte, dar pe timpul verii se transformă într-o atracţie irezistibilă pentru turişti. După două ore de mers agale, pornind din oraşul Borşa înspre inima muntelui, prin văi adânci şi pe poteci abrupte, ajungeţi la una dintre cele mai frumoase cascade din România.

Cu secole în urmă, Muntele Piatra Rea era locul preferat al localnicilor, datorită păşunilor sale întinse. De cum dădea colţul ierbii şi până toamna târziu, oamenii îşi ţineau hergheliile de cai aici mai bine de jumătate de an. Singurul pericol erau urşii care obişnuiau să atace animalele lipsite de apărare.

Citiţi şi:

Magia focului viu  din Valea Milcovului

VIDEO Muscel, satul  din poveşti

Apa se scurge din pântecul muntelui peste cele trei trepte stâncoase


De aceeaşi părere sunt şi turiştii. „De regulă, venim de Revelion aici, în Complex. Ne plac aerul curat, muntele, sporturile de iarnă. Abia de anul trecut am început să venim şi primăvara sau vara. Sunt locuri unde nu putem ajunge iarna, pentru că nu suntem, din păcate, oamenii muntelui, trăim tot anul între patru pereţi. Dar vara e altceva", spune Sever Mihuţ, un bucureştean care a venit la Borşa pentru a-şi vizita rudele.

Pe drumuri de munte

Există două variante pentru a ajunge în împărăţia cascadei. Primul traseu porneşte din Complexul Turistic Borşa şi continuă pe poteca de sub telescaun până în Poiana Runcu Ştiolului. Cei lipsiţi de antrenament pot urca această porţiune şi cu telescaunul. Intalaţia porneşte doar dacă se înscriu la drum minimum 15 turişti.

O urcare costă opt lei, iar copiii au reducere de 50%. De la capătul de sus al telescaunului urmaţi poteca spre pădure, apoi coborâţi spre baza cascadei. Traseul a fost reabilitat în 2002 de Clubul de Speologie Montană din Baia Mare şi Asociaţia Gradinitsa din Franţa. Drumul de la baza telescaunului până la Cascada Cailor nu durează mai mult de două ceasuri.

Turiştii pot face cale întoarsă pe Valea Fântânii. Cărările sunt bătătorite, iar peisajul este de neuitat. „Mulţi fac drumul de întoarcere nu în două ore, ci în patru-cinci, pentru că se opresc să admire peisajul, să facă poze, să ia masa. De ajutor ne sunt şi cei doi ghizi autorizaţi care, la cerere, însoţesc turiştii", completează responsabilul pe turism de la Primăria Borşa.

O altă cale de acces este cea dinspre Pasul Prislop. Drumul este mai scurt şi o bună bucată poate fi făcută şi cu maşina. Dar localnicii spun că acest traseu n-are atâta farmec, fiindcă locurile nu sunt la fel de frumoase ca pe Valea Fântânii.

"Iarna, se urcă greu, e nevoie neapărat de echipament adecvat şi de antrenament. Vara, în schimb, acolo e Raiul pe Pământ! Mii de turişti din întreaga lume vin, an de an, să viziteze Cascada Cailor."
Mircea Timiş
inspector de turism

Drumeţii în rezervaţiile din MaramureşLOCALIZARE Oraşul Borşa e situat într-un culoar depresionar mărginit de Munţii Maramureşului şi Munţii Rodnei, în judeţul Maramureş, la 80 de kilometri de Sighetu Marmaţiei şi la 145 de Baia Mare.

ACCES Turiştii care vin cu trenul trebuie să ia din ultima staţie, Vişeu de Sus, microbuzele care ciculă regulat spre Borşa. Cu maşina se poate veni pe DN18, pe traseul Baia Mare - Sighetu Marmaţiei - Borşa - Iacobeni, pe DN19 Oradea - Satu Mare - Negreşti-Oaş - Sighetu Marmaţiei - Borşa sau pe DN 17, dinspre Bistriţa.

CAZARE În Borşa sunt peste 100 de pensiuni şi hoteluri. O noapte de cazare costă între 40 şi 80 de lei.

AGREMENT Primăria Borşa a obţinut certificate de omologare a opt trasee turistice. Puteţi vizita, însoţiţi de ghizi autorizaţi, Munţii Rodnei şi Maramureşului, şi rezervaţiile Pietrosul Mare, Piatra Rea, Monumentul Vitejiei - ridicat în memoria confruntării decisive, din anul 1717, cu tătarii Hoardei de Aur şi Monumentul Minerilor din Baia Borşa. Borşa e foarte cunoscută pentru pârtiile de schi, aflate la cote de peste 1.800 şi chiar 2.000 de metri, cu lungimi de doi-trei kilometri.

INFORMAŢII Mai multe date găsiţi pe site-ul primăriei din Borşa, primaria.borsa.ro.

Borşa, „Micul Milano" din nordul României

În inima muntelui, aproape de cascadă, nu sunt unităţi de cazare. Există un singur refugiu, aflat în apropiere, în Poiana Ştiol. În schimb, dat fiind faptul că frumuseţea impunătoare a cascadei poate fi admirată mai cu seamă pe timp de vară, pensiunile şi hotelurile din complex sunt deschise mereu.  „Sunt peste 100 de pensiuni şi hoteluri în Borşa. Ca să nu mai spunem că, practic, fiecare casă a fost construită în aşa fel încât să poată primi şi turişti. Oferta este atractivă, iar cazarea, ieftină", spune Marius Gheneş, un ghid turistic venit din Banat pentru a-şi stabili traseele pe care le va vizita, împreună cu turiştii, în această vară. Bunăoară, o noapte de cazare pe timp de vară costă între 40 şi 80 de lei la pensiunile din Borşa.

August, luna nunţilor

Din Borşa au plecat peste 10.000 de oameni la muncă în străinătate, mai cu seamă în Italia, de unde şi denumirea de „Micul Milano" al României. „Borşenii ţin la căminele lor, la tradiţiile lor. Se întorc, nu prea au fost cazuri ca aceştia să-şi facă un rost «dincolo». Verile, vin şi-şi mai durează câte-o casă, de care au grijă rudele rămase acasă. Borşa a ajuns un oraş cunoscut şi pentru faptul că, în luna august, nu există nicio zi fără a se ţine măcar o nuntă. Tinerii vin acasă în concedii şi-şi fac treburile aici", explică Mircea Timiş.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările