Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Cel mai complex telescop astronomic care ar putea da de urma extratereștrilor

0
4 Oct 2011 19:01:42
Autor: adevarul
ALMA (Atacama Large Millimeter Array), cel mai complex telescop astronomic din lume (Foto: news.discovery.com)
ALMA (Atacama Large Millimeter Array), cel mai complex telescop astronomic din lume (Foto: news.discovery.com)

Cel mai complex telescop din lume, ALMA, a transmis primele imagini a unor galaxii foarte îndepărtate. Acest telescop extreme de puternic îi va ajuta pe astronomi să înţeleagă modul în care au luat naştere galaxiile, stelele şi planetele din sistemul nostru solar. De asemenea, acest dispozitiv va ajuta specialiștii să identifice eventualele vieţi extraterestre, dacă acestea există cu adevărat.

ALMA (Atacama Large Millimeter Array) este cel mai complex dispozitiv astronomic din lume. Telescopul este situat în munții Anzi din Chile. Este ansamblu de 66 de telescoape de mare putere, fiecare cu un diametru de 12 metri, interconectate, ce pot detecta în cosmos obiecte foarte reci, cum ar fi norii de gaz formați de stele și planete.

Proiectul a fost realizat prin colaborarea savanților din Europa, America de Nord și Asia. Investiția se ridică la 1,3 miliarde dolari.

Primele imagini difuzate surprind două galaxii din constelația Corvus. Ele se află la o distanta de 70 milioane de ani lumina de Terra. Astronomii spun că aceste imagini reprezintă doar un test și promit că următoarele imagini vor fi mult mai clare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările