VIDEO „Nava spaţială“ din ocean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un arhitect francez a proiectat o ambarcaţiune care va fi lansată în curând şi care va revoluţiona studiul lumii de sub ape. SeaOrbiter este prima navă verticală din lume care va colinda oceanele pentru a permite oamenilor să vadă mai bine ca niciodată viaţa din adâncuri.

VEZI VIDEO!

Arată ca un hibrid între un cal de mare şi nava spaţială Enterprise din „Star Trek". Momentan este doar un prototip, dar inventatorul, arhitectul francez Jacques Rougerie, este convins că staţia subacvatică internaţională va tăia valurile în curând, scrie „The Daily Mail".

Întreaga viaţă a arhitectului de 64 de ani se petrece la suprafaţa sau în adâncul mării: conduce o maşină-amfibie, casa şi biroul său plutesc pe apă şi a petrecut odată şi 70 de zile în adâncuri.

„În acest moment, cercetătorii stau un timp foarte scurt sub apă, înainte să fie nevoie să iasă la suprafaţă. Este ca şi când ar fi trimişi să studieze jungla amazoniană, dar sunt luaţi de acolo cu elicopterul după doar o oră", a explicat specialistul într-un interviu acordat „The Times".

Arhitectul vrea să scoată pe piaţă şase astfel de ambarcaţiuni, dar dispune doar de jumătate din costul de fabricaţie al primei nave, 35 de milioane de euro. Este însă încrezător că va face rost şi de restul de bani.

Cercetări multidisciplinare

Nava SeaOrbiter va oferi echipajului o incursiune inedită într-o lume prea puţin cunoscută. Ambarcaţiunea va fi folosită şi pentru a studia legătura dintre încălzirea globală şi oceanele lumii, care absorb aproape un sfert din emisiile de carbon. „Abia în ultimii 50 de ani am aflat că există anotimpuri sub apă, plante care înfloresc, deşert, păduri şi o viaţă intensă. Hrana şi medicina viitorului vor proveni din ocean. Acum începem să realizăm că oceanele au un rol important în menţinerea echilibrului fragil al planetei", spune arhitectul vizionar.

La bordul navei vor fi cercetători şi, posibil, astronauţi care să se antreneze în condiţii extreme sau doctori care să studieze comportamentul oamenilor sub apă.

Staţiile subacvatice existente, cum este Aquarius de lângă Key Largo, Florida, sunt imobile. Spre deosebire de o ambarcaţiune convenţională, nava SeaOrbiter se va deplasa silenţios, purtată de curenţii oceanelor.

Arhitectul vrea să fie şi bucătar

Instrumentele pentru navigaţie, echipamentul de comunicaţii şi puntea de observaţie vor fi la suprafaţă, iar cercetătorii vor locui sub nivelul mării. „Va exista şi o sală de sport - pentru că mişcarea e importantă -, centre de distracţie şi mâncare bună", a adăugat Rougerie. „Voi găti chiar eu. Sunt un bucătar bun."

Primul astronaut francez, Jean-Loup Chrétien, s-a implicat în proiectarea navei şi a sistemului anticoliziune bazat pe cel folosit pe Staţia Spaţială Internaţională.

Jacques Rougerie, care lucrează acum la realizarea unui muzeu subacvatic în Egipt, este convins că nava va deveni realitate. „Acum un an, şansele erau 50-50. Acum aş spune că este 90% sigur."

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite