VIDEO Povestea lui Schindler din Anglia, omul care a salvat 669 de copii din mâinile naziştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sir Nicholas Winton, omul datorită căruia 669 de copii evrei au scăpat de lagărele de concentrare
Sir Nicholas Winton, omul datorită căruia 669 de copii evrei au scăpat de lagărele de concentrare

În total, există 6.000 de oameni care astăzi îi datorează viaţa lui sir Nicholas Winton, unul dintre cele mai profunde şi minunate exemple de umanitarism ale secolului trecut.

Ar putea să pară o zi normală de naştere, cu muzică, tort şi cadouri. Dar tortul are 105 lumânări în el, iar mulţi dintre cei 100 de invitaţi sunt aici să-l sărbătorească pe Sir Nicholas Winton, omul căruia îi datorează viaţa. 

Petrecerea lui are loc la Ambasada Cehiei din Londra, iar invitaţii sunt copiii copiilor -majoritatea evrei - salvaţi de Winton de la moarte sigură, cu câteva luni înainte de începerea celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1939. Majoritatea familiilor acestora au dispărut în lagărele de concentrare ale naziştilor. Astăzi îşi spun „Copiii lui Nicky”. 

La împlinirea vârstei de 105 ani, Sir Nicholas Winton a fost răsplătit, încă o dată, pentru curajul şi bunătatea de care a dat dovadă în perioada interbelică. Eroul englez a fost anunţat că va primi, în octombrie, Ordinul Leului Alb, cel mai înalt din Cehia, de însuşi preşedintele Milos Zeman. Cel din urmă a aplaudat altruismul, modestia şi vitejia lui Winton într-o perioadă în care prea puţini aveau grijă de cei care aveau nevoie cu adevărat. 

Sunt aproximativ 6.000 de oameni astăzi, în toată lumea, care îşi datorează viaţa lui Winton. 

În decembrie 1938, Winton a renunţat la o vacanţă personală în Londra, unde era bancher, pentru a merge în oraşul turbulent politic Praga, potrivit „The Guardian”. Voia să vadă cu ochii lui ce s-a întâmplat cu refugiaţii războiului în Cehoslovacia de atunci. Naziştii invadaseră de curând ţara, iar Winton a simţit imediat pericolul care urma. 

image

Nu avea nicio funcţie importantă, nicio legătură cu armata sau guvernul britanic şi nici un istoric bogat în fapte caritabile. Dar în timpul şederii sale de trei săptămâni în Praga, Winton a început să depună eforturi într-una din cele mai nobile cauze: salvarea copiilor de la un genocid. 

A început să facă reclame pentru case de adopţie, a manipulat documente pentru a scăpa de birocraţie guvernamentală, i-a convins chiar şi pe nemţi să se alăture planului său. Odată întors la Londra, a continuat eforturile din capitala Angliei timp de nouă luni. În acest timp, a coordonat opt trenuri care au transportat 669 de copii din Cehoslovacia în Anglia, salvându-i de la moarte. 

Timp de decenii, eforturile sale au rămas neobservate, cel puţin până în 1988. Într-un interviu acordat postului de televiziune CNN, unul dintre copiii salvaţi povesteşte că nici soţia lui Nicholas Winton nu a aflat până în anii '80 fapta de eroism a soţului ei. 

Televiziunea britanică BBC i-a dedicat un documentar, în care i-a fost pregătită o întâlnire surpriză cu câţiva dintre supravieţuitorii salvaţi de el. Abia la începutul anilor '90, fapta lui Nicholas Winton a fost recunoscută, moment în care mulţi dintre supravieţuitorii din Cehoslovacia au aflat cine i-a salvat cu ani în urmă.  

Mă ghidez după ideea că dacă nu este imposibil, atunci există o cale să reuşeşti”, a declarat Winton pentru CBS. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite