VIDEO România se îndulceşte de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul acesta, clienţii calculează atent înainte de a-şi încărca  cărucioarele chiar şi cu dulciuri
Anul acesta, clienţii calculează atent înainte de a-şi încărca cărucioarele chiar şi cu dulciuri

Ciocolata dă savoare Crăciunului românesc. Dovada: mai bine de jumătate dintre români vor pune sub pom cadouri dulci. Figurinele mici sunt preferatele românilor în acest an. La mare căutare sunt şi pralinele ambalate în cutii sub formă de brăduţ, stea sau poşetuţă.

Cei mai mulţi dintre români caută să-şi bucure apropiaţii cu daruri dulci, care să-i ajute să vadă în culori vesele acest sfârşit de an prea puţin fericit. Astfel, 56,6% din români au cumpărat sau plănuiesc să cumpere dulciuri de sezon, potrivit unui studiu realizat de Gfk România.

Mai mult, 20,4% din români găsesc că cel mai potrivit cadou pentru cei dragi şi în acest an sunt produsele din ciocolată, mai arată un studiu realizat de compania de cercetare de piaţă Mednet.

Atracţia pe care o exercită dulciurile asupra românilor este uşor de observat şi la raft. În cele trei hipermarketuri în care au intrat reporterii „Adevărul" în weekendul dinaintea Crăciunului, cea mai mare „bătaie" s-a dat la rafturile pe care erau aliniate figurinele de ciocolată, pralinele sau tabletele.

De altfel, comercianţii îşi ispitesc clienţii cu aceste produse, având grijă ca standurile cu delicatese şi pachete speciale de Crăciun să fie aşezate exact la intrarea în magazine.

Cele mai căutate produse

Sâmbătă dimineaţa, în complexul comercial real-, Hypermarket din sudul Capitalei, vânătoarea pentru un loc de parcare dura, în medie, 10-15 minute. În magazin, un puhoi de oameni încerca să-şi facă loc înspre rafturile înţesate cu ciocolată cu cele mai diverse forme şi arome.

Aici, ca şi în Carrefour Unirii sau în Cora Lujerului, cele mai căutate produse erau figurinele de ciocolată ce pot fi folosite şi ca ornamente în brad. „Bătaia" cea mare se dădea pe figurinele-globuri de la Milka, la 10,20 de lei punga, figurinele mici sub formă de Moş Crăciun, ursuleţi şi diverse animale în cutiile de 110 grame la 6,95 lei sau figurinele sub formă de clopoţei Choko Pack la 2,39 lei punga cu şase bucăţi.

La fel de apreciate erau şi sticlele de şampanie umplute cu bomboane de ciocolată la 10,19 lei sau cutiile în formă de stea de la Raffaello, la 14,55 lei. Cutiile festive Kandisse de praline umplute cu două straturi de cremă şi-au găsit şi ele rapid cumpărătorii, mai ales că 169 de grame costă 8,6 lei.

Tăiţeii s-au prefăcut în bomboane de pom

Pe Rodica Popescu (46 de ani) am întâlnit-o duminică seara în Cora Lujerului. Venise să-şi facă nişte banale cumpărături, dar s-a lăsat ademenită de rafturile cu delicatese din ciocolată.

„Am ieşit să cumpăr o pungă de tăiţei, nişte ulei şi alte nimicuri, însă când am văzut cum s-au împuţinat dulciurile pentru Crăciun de ieri şi până acum, m-am sucit. În loc de ulei de măsline am luat de floarea-soarelui ca să-mi rămână bani pentru câteva figurine şi bomboane de pom. La restul cumpărăturilor am renunţat", ne-a mărturisit femeia.

Anei-Maria C. (31 de ani) bomboanele de pom din comerţ îi amintesc de copilărie, „atunci când mama ne lua fondante învelite în staniol, iar noi îndreptam cu grijă poleiala şi o puneam la păstrare pentru anul viitor".

Astăzi, tânăra nu mai păstrează obiceiul, însă zâmbeşte cu nostalgie atunci când îşi aminteşte de Sărbătorile din copilărie, când orice era o bucăţică de magie. Acum, producătorii şi comercianţii încearcă să recreeze farmecul copilăriei prin ambalajele strălucitoare în care se ascund dulciuri cu noi şi noi gusturi.

Moş Crăciun de ciocolată a intrat puţin la apă

Atelierul de ciocolată SC Pralin SRL de la Cisnădie a fost transformat în ultimele săptămâni într-o fabrică a lui Moş Crăciun.

Figurinele mici trec cu bine de criză

Din mâinile iscusite ale ciocolatierilor au ieşit în acest an mii de Oameni de Zăpadă şi de Moşi Crăciun dulci, de mărimi, culori şi forme diferite, cu aromă belgiană.

Figurinele clasice s-au vândut cel mai bine anul acesta, deşi ciocolata îmbracă cele mai diverse forme în atelierul de la Cisnădie, de la praline simple sau din cele „cu aur şi argint" la 10 lei bucata, felicitări, puzzleuri şi scene Kamasutra.

UN produs unic pe piaţa din România

„Se caută mult figurinele mici, poate şi pentru că sunt mai ieftine. Anul acesta nu avem multe noutăţi. Am scos totuşi un Moş Crăciun nou şi este prima dată când facem oameni de zăpadă veseli, care zâmbesc şi care reprezintă un produs unic pe piaţa din România. Oamenii de Zăpadă sunt destinaţi exclusiv clienţilor din portofoliu, dar s-au adăugat, la cerere, şi altor comenzi", explică Florin Bălan, managerul fabricii de la Cisnădie, cu o tradiţie de peste 13 ani.

Preţurile figurinelor de ciocolată de la Cisnădie pornesc de la 5 lei, pentru cele mai mici, şi pot depăşi uşor 25 de lei în cazul celor mai mari, care-şi aşteaptă cumpărătorii pe rafturile hipermarketurilor din întreaga ţară.

Preferinţele românilor

56% din volumul vânzărilor de ciocolată din primele zece luni ale anului e reprezentat de tablete, cu 2,3% mai mic decât în primele zece luni ale lui 2008, conform datelor furnizare de compania de cercetare a pieţei MEMRB.

2,2% din cantitatea de ciocolată vândută în aceeaşi perioadă este acoperită de drajeuri de ciocolată, cu 0,8% mai mare decât volumul vânzărilor înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2008.

6,1% din volumul de ciocolată vândut în primele zece luni ale anului e acoperit de ciocolata neagră, cu 0,6% mai mare decât în acelaşi interval din 2008.

Clienţi Conservatori

În topul preferinţelor românilor rămâne ciocolata cu lapte. 85,7% din volumul vânzărilor de ciocolată din primele zece luni ale anului este reprezentat de acest sortiment, cu 0,9% mai mic faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a lui 2008.

Specialităţi de ciocolată de import

Chiar dacă este criză, unii români preferă ca de Sărbători să-şi răsfeţe familia sau partenerii de afaceri cu specialităţi de ciocolată fabricate după reţete vechi franţuzeşti, italieneşti sau belgiene.

Patronii magazinelor care oferă o gamă variată de produse din ciocolată de import susţin că vânzările din acest an se menţin cam la nivelul de anul trecut. „Vânzările sunt asemănătoare celor din 2008, dacă ne raportăm la lei, în schimb, în euro există o scădere de 10%", ne-a precizat Cristian Preotu, manager al firmei „Le Manoir".

Cele mai căutate produse ale prăvăliei „Reine Astrid", spre exemplu, sunt portocalele în ciocolată neagră, vişinele în lichior, bomboanele de pom şi figurinele din ciocolată pentru copii, ne-a spus Liliana Hrenciuc, directorul firmei. Românii care au ales magazinele „Le Manoir" au preferat trufele, dar şi pralinele asortate sau portocalele confiate şi învelite în ciocolată neagră, afirmă Preotu.

Printre cele mai bine vândute produse ale magazinelor „Venchi" se află „Chocaviar". Produsul este un caviar de ciocolată dintr-un amestec de cacao din America Centrală şi de Sud, acoperit cu un strat de ciocolată cu o concentraţie de 90%. Preţul: 45 de lei.

Clienţii prăvăliei „Le Manoir" au apreciat cel mai mult în acest an, printre alte produse, pralinele Maxim's de Paris. O astfel de cutie de metal în care sunt aşezate cuminţi 28 de praline asortate, cu grătar de ciocolată de diferite sortimente şi culori costă 155 de lei. Conţinutul cântăreşte 275 de grame.

Clienţii „Reine Astrid" au ales din seria de pachete speciale de Crăciun din acest an portocalele învelite în ciocolată neagră.

O cutie de felii de portocale confiate şi ornate frumos cu ciocolată cu un conţinut de 75% unt de cacao, pre-ambalate în Franţa, cântăreşte 250 de grame şi costă 95 de lei.

Cum recunoşti ciocolata

Aspectul ciocolatei spune totul despre aceasta. Potrivit specialiştilor de la „Reine Astrid", o ciocolată de calitate trebuie să aibă o înfăţişare netedă, iar marginile sale să aibă o anumită strălucire. Culoarea, însă, variază în funcţie de ingredientele din care este preparată. Atunci când rupem o tabletă, dacă zgomotul produs este sec, iar marginile părţilor separate rămân în continuare la fel de fine, înseamnă că nu am aruncat banii pe fereastră. Dacă bucăţile ciocolatei se rup sau se îndoaie este semn că produsul este vechi. Aroma, indiferent de sortiment, trebuie să dureze.

Pralină. Bomboană cu înveliş de ciocolată sau de zahăr care are miez de migdală sau de alună întreagă ori de o altă fructă uleioasă caramelizată în prealabil.

Trufă. Bomboană de ciocolată învelită într-un strat de cremă de unt sau cremă din smântână dulce şi presărată cu cacao.

Tabletă. Preparat alimentar dulce, solid, prezentat în mici plăcuţe în formă dreptunghiulară.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite