Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Ziua Europei pentru europeni de mâna a doua

13
9 May 2013 12:23:03
Lacrima Andreica
Sursa foto: http://tripwow.tripadvisor.com
Sursa foto: http://tripwow.tripadvisor.com

Oricât ne-am supăra pe europeni, dacă astăzi suntem trataţi în Europa ca ”europeni de mâna a doua”, vina ne aparţine într-o mare măsură nouă. Câţi ne-am asumat şi responsabilitatea de a fi europeni, nu doar plăcerea de a ne mişca liberi şi de-a pretinde să primim ceva de la mama-Europă ca şi când ne-ar fi fost etern datoare?

Apatia legată de sărbătorirea Zilei Europei se manifestă cu nonşalanţă în toată Europa. În Occident se motivează cu euroscepticismul montat  şi mai abitir de criză. În România, cu entuziasmul de fi devenit în sfârşit europeni cu patalama, indiferenţa e inexplicabilă. Are o explicaţie care rezidă poate în stilul nostru de a fi: suntem foarte entuziaşti până dăm de prima dificultate. Atunci nu mai căutăm soluţii, pur şi simplu căutăm ori inventăm vinovaţi. Oare chiar atât de rea şi neagră este Europa ori noi disimulăm defectele proprii găsind vinovăţii şi responsabili oriunde altundeva dar nu în ograda proprie?

Oricât de mult ne-ar deranja opinia europenilor în ceea ce ne priveşte ea este într-o bună măsură justificată totuşi. Multe voci în România susţin că autorităţile române ar fi trebuit să găsească o modalitate de a-i împiedica pe unii dintre conaţionalii noştri să iasă din ţară, mai ales pe cei de anumite etnii ori cu antecedente la activ. Foarte mulţi alţii susţin că oricum, Europa s-a pripit atunci când ne-a primit. Rememorând puţin istoria recentă a României trebuie să plecăm cinstit la drum de la faptul că Europa îşi deschisese larg graniţele şi resursele înspre România, imediat după 1989, într-un spirit de solidaritate şi suport poate fără precedent. Ce s-a întâmplat de foarte curând, în mai puţin de cinci ani, graniţele s-au închis din nou pentru o perioadă destul de lungă, ”în plină democraţie” românească? Simplu. Au descoperit nu doar tarele noastre moştenite din epoca comunistă, ci şi tarele noastre ca naţie: hoţia, lăcomia, şarlatanismul şi alte asemenea ”virtuţi” naţionale. Noi ca naţie n-am ştiut să exportăm imediat după aceea valori - concerte, expoziţii, carte. Am exportat însă din plin ce aveam cu prisosinţă, doar că în Occident acestea erau delicte incriminate de lege şi de morala oamenilor. Adaptarea noastră n-a existat. Ne-au luat 23 de ani să ajungem să ne comportăm cât de cât civilizat, sau să reuşim să trimitem în concedii, la muncă, în şcoli, în manifestări publice şi altceva decât şarlatani, şuţi şi alte asemenea categorii. 

Ziua Europei la români
Pe de altă parte nici zilele Europei n-au fost cine ştie ce manifestări în România. Nimic care să aducă plus valoare românilor, să le dea o orientare, o idee despre ce anume se aşteaptă de la ei şi să le canalizeze potenţialul bun spre o Europă a naţiunilor. Nici vorbă. Manifestările de Ziua Europei de la buna lor înfiinţare nu sunt altceva decat pliante şi standuri jalnice prin oraşe, arareori câte un traseu de ciclism şi chiar şi mai rar o promovare pe măsură. De ce? Pentru că nici oamenii care gândesc aceste lucruri nu sunt altceva decât români care se simt mai degrabă bugetari şi lucrează întocmai ca şi guvernele care ne reprezintă ori funcţionarii publici ai instituţiilor de stat. Aşa că românii au uitat de sărbătoare. 

De altfel, nu-şi mai amintesc nici de Ziua Independenţei care ar fi tot pe 9 mai, zi care ar trebui să simbolizeze ceva mai multe pentru noi românii. Dar iaca nu simbolizează. Ne e prea lene fie şi să ne reamintim cuviincios de zilele care ne construiesc ca naţie într-un fel sau altul. Ne e prea la îndemână să ne spălăm creierii cu emisiuni televizate ”gata mestecate” care ne exaltă emoţionalul patetic pe care îl confundăm cu spiritul de adevărat român. 

Poate că ar fi momentul să ne redefinim noţiunea de român, valorile şi principiile şi abia atunci am reuşi să exportăm valori şi principii româneşti, naţionale cu adevărat. Abia atunci de Ziua Europei am putea prezenta o Românie europeană. Pe drumul acesta am face curăţenie în apucăturile noastre, în lenea noastră, am continua cu a face curăţenie în politica noastră mediocră şi ocultă pentru spiritul naţional autentic şi am sfârşi prin a ne ridica în picioare ca români. Oare mai avem atâta sânge în noi pentru a face asta? 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Pacuraru Marcu
9.05.2013, 16:09:55

.... 9 mai. ziua victoriei declarate de unii criminali impotriva altor criminali. Domnita Lacrima, constat frustrarea ce va apasa, dar poporul roman este tot atat de nobil de european ca orice alt popor din spatiul UE. Uite ce poze splendide ati ales pentru articol, doua fete din Maramures absolut minunate. Doresc sa va intreb ceva ... dar sincer ... va este rusine de dvs? va considerati inferioara unei nemtoaice, frantuzoaice de aceeasi varsta si pregatire cu dvs? va rusinati in Europa cu mama dvs, tatal dvs ..fratii..surori, verisoare ..prieteni? sunt ei mai pejos decat nemtii ...francezii..? NU SUNTEM CETATENI DE RANG INFERIOR. Daca ati traii pentru un timp printre straini ati intelege mult mai bine acest lucru. NU SUNTEM NICI PROSTI NICI NECIVILIZATI! Ca unii cetateni nascuti in Romania (tiganii in special) sunt altfel .... sa nu va victimizati si dvs.. nu este cazul. Am cunoscut romani in germania de toata isprava, care ar face cinste orcarui neam din lume si care NU GANDESTE CA DVS. Multa sanatate si capul sus. FITI DEMNA SI MANDRA DE ORIGINEA DVS!

+3 (3 voturi)
Lacrima Andreica
9.05.2013, 16:34:00

Draga domnule Marcu, am trait in afara Romaniei in mai multe perioade ale episoadelor "romani prin Europa" si datorita educatiei mele (multietnice), personal n-am avut nici un fel de problema ca romanca, nicaieri. Nu ridic in slavi Europa, dar nici nu pot sa nu punctez acele slabiciuni de care nu vrem sa ne vindecam ca romani pentru a putea evolua. Mandria nationala ar trebui aplicata si in sensul de a corecta lipsa de caracter a romanilor, de pilda, minciuna si hotia dintre noi. Asta daca mai avem atata sange cu adevarat romanesc in noi. Altminteri, mandria asta e doar tinichea :) Eu as vrea mandria asta sa aduca schimbari in mentalitatile si comportamentul nostru ca romani astfel incat sa avem cu adevarat cu ce ne mandri ca majoritate, nu doar cu cateva varfuri :) Asa cred eu... :)

+1 (1 vot)
Lacrima Andreica
9.05.2013, 16:41:24

Si stiti eu aveam in minte 9 mai 1887 :) Poate totusi putin diferit continutul sarbatorii, nu? :)

+1 (1 vot)
Pacuraru Marcu
9.05.2013, 18:42:12

M..da. sunteti suparata, sper sa fie de moment. Aceasta trece cu un usor exercitiu de ratiune. Uite, de pilda incepe sa nu mai generalizezi,sa nu mai sui ,,Mandria nationala ar trebui aplicata si in sensul de a corecta lipsa de caracter a romanilor, de pilda, minciuna si hotia dintre noi. Asta daca mai avem atata sange cu adevarat romanesc in noi.''. Nu pierde niciodata din vedere faptul ca peste 80% dintre romani sunt cinstiti, civilizati si muncitori. In afara tarii cam tot acest procent romanii sunt la fel, sunt apreciati de angajatori si respectati de colegi, ei muncesc din greu pentru a o viata mai buna. Ma tem ca vei ramane vejnic suparata pe romani daca vrei ca procentul celor cinstiti, civilizati si muncitori sa fie 100% din populatie. Cred ca tineretea dvs. va face sa fiti mai putin rabdatoare ...

+1 (1 vot)
Lacrima Andreica
9.05.2013, 19:32:22

Sunt suparata doar pe neputinta asta generalizata cumva de a accepta pana la urma o evidenta. Daca cei 80% sunt atat de cinstiti cum va explicati ca accepta conduceri atat de necinstite? Nu s-ar prea potrivi cu logica de bun simt a poporului roman (nu cel de acum probabil), care zicea: "cum e turcul si pistolul" :)

Vezi toate comentariile (13)