Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Ziua Masculului Alfa

6
5 Feb 2015 18:43:23
Petre Barbu

Este ziua lui Ştefan. Împlineşte 56 de ani. E prietenul meu. Să-l sun de dimineaţă şi să-l felicit. Are „trei lungimi de barcă“ în faţa mea. Mai bine îi trimit un SMS. Să-i urez ceva deosebit?

Nu-mi bat capul: „La Mulţi Ani, Ştefan! Multă sănătate şi bucurii!“. E banal, dar e adevărat. Se apropie de 60. Nu-l sun, pentru că mi-e frică de apropierea asta a noastră de 60...  Îmi sună telefonul. El este! A primit SMS-ul meu. Să-i răspund? E prietenul meu. Vechi.

Îi urez din nou „La Mulţi Ani“. Îmi mulţumeşte pentru urări. Îi recunosc vocea care se ambalează greu. Probabil îşi bea cafeaua. Eu încerc să fiu vioi şi optimist: ce faci în seara asta, faci un chef? „Nooo! Stau cuminte acasă. Mâine, poate, am nişte invitaţi“. Eu nu mă las: cum, Ştefane, nu faci chef? Trebuie s-o faci lată, să duduie pământul la 56 de ani!... Sunt penibil cu veselia asta.

Îmi spune că a descoperit în arhiva sa nişte fotografii cu noi, prietenii lui, vechi de treizeci de ani. Şi un articol semnat în revista studenţească ce ne-a legat prietenia, un articol semnat de o prietenă de-a noastră. Hm! Şi ce-i cu asta? E un articol scris „pe linia partidului“ din acele vremuri. El râde de unul singur... Ce vrea să-mi spună, de fapt? Că el este păstrătorul amintirilor noastre? Se agaţă de amintiri ca să-şi „frâneze“ înaintarea către 60. Ha, ce amăgire!

Mă întreabă ce mai fac. Îl mint: bine! „Ce-ţi mai face vecinul de jos, îţi mai pune muzică?“. N-am chef să-i răspund: a fost amendat, dar nu s-a liniştit. „Pe vecinul meu l-a amendat poliţia de trei ori...“ Ce să zic, tot timpul, ai vrut să fii peste noi, să fii cel mai tare, să fii Masculul Alfa! Minţi, Ştefane, dar te las să minţi pentru că ai împlinit 56 de ani!

Ştefan se agaţă de amintiri ca să-şi «frâneze» înaintarea către 60 de ani. Ha, ce amăgire!

Începe să-mi vorbească despre vecinul său amendat de trei ori. Ajunge şi la administratorul blocului, care îi este văr de-al doilea, apoi îmi pomeneşte de un alt vecin, „pe care sigur îl cunoşti“... Oare de ce sunt eu prieten cu Ştefan?

Îmi amintesc: în noaptea de Crăciun din ’85. Eram la Ştefan, în apartament, cu toţi prietenii noştri şi el a pus radioul pe Europa Liberă. Nici nu-i păsa că se auzea în tot blocul. Putea să vină Miliţia să ne amendeze, nu de trei ori, de zece ori, să ne aresteze, să ne bată... Am băut, am mâncat şi am ascultat colinde. Primul Crăciun cu colinde. Până atunci, în stupiditatea mea, nu ascultasem colinde de Crăciun. Nu aveam de unde. Ah, ‘85, ce an cumplit! A fost Crăciunul lui Ştefan. Atunci am simţit pentru prima dată magia. Asta e prietenia, o magie!

Se învârte cu vorba tot în jurul vecinilor săi de bloc. Se opreşte brusc: „Azi nu prea eşti vorbăreţ!“. Ba da, dar am ceva de scris. „Ah, scuze!, bate în retragere. Te las să scrii!“ Eu îl felicit din nou, el îmi mulţumeşte, înviorat.

Nu, n-am chef de scris. Peste vreo oră, primesc un e-mail de la Ştefan. E un link cu un articol de pe un site care zice că un grup de cercetători au ajuns la concluzia că folosirea îndelungată a aceluiaşi recipient de plastic pentru consumul de lichide poate genera boli digestive... Of, Ştefan, ai împinit 56 de ani! Îi dau Delete.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

gigione
5.02.2015, 19:50:12

Ei da...trecerea asta a timpului e dătătoare de dureri de cap..chiar şi înainte de 50..

+3 (3 voturi)
Alfa Omega
5.02.2015, 22:24:08

D-le Barbu , parca am citit un articol dintr-o fituica de doi bani ...ceva lipsit de sens ...cand mai ganditi asa despre prieteni d-voastra pastrati-va linistit gandurile cenusi ....

-1 (7 voturi)
Mi-HAI DEGEABA
5.02.2015, 21:23:34

Beta, Beata şi Pabeda ! O ! MEGA i’maj ! „Rau era cu „der, die, das!” Da-i mai rau cu „davai ceas!” De la Nistru pan’ la Don Davai ceas, davai palton Davai ceas, davai mosie Haraso tovarasie!” « În țara asta, țara pâinii Să aibă pâine chiar și câinii Guvernul nostru ne obligă S-avem o zi de mămăligă Lor ce le pasă cum e traiul Scumpiră trenul și tramvaiul Scumpiră tot, la cataramă Până și pâinea și tutunul Și când înjuri pe șleau de mamă Ei, cică, eu fac pe nebunul.” „Teoria mea-i ușoară Toată viața e o scară Pe care, ca și la moară Toți o urcă și-o coboară” Și cu asta ce-am făcut? „Ne-am trezit din hibernare Și-am strigat cât am putut: Sus cutare! Jos cutare! Și cu asta ce-am făcut? Am dorit, cu mic, cu mare, Și-am luptat, cum am știut, S-avem nouă guvernare, Și cu asta ce-am făcut? Ca mai bine să ne fie, Ne-a crescut salariul brut, Dar trăim în sărăcie, Și cu asta ce-am făcut? Ia corupția amploare, Cum nicicând nu s-a văzut, Scoatem totul la vânzare, Și cu asta ce-am făcut? Pentru-a căștiga o pâine, Mulți o iau de la-nceput, Rătăcesc prin țări străine, Și cu asta ce-am făcut? Traversăm ani grei cu crize, Leul iar a decăzut, Cresc întruna taxe-accize, Și cu asta ce-am făcut? Totul este ca-nainte, De belele n-am trecut, Se trag sforile, se minte, Și cu asta ce-am făcut? Se urzesc pe-ascuns vendete, Cum nicicând nu s-a văzut, Țara-i plină de vedete, Și cu asta ce-am făcut? Pleacă-ai noștri, vin ai noștri! E sloganul cunoscut; Iarăși am votat ca proștii, Și cu asta ce-am făcut?” » DELETE ! ???????????? Mai bine DILAILA ! https://www.youtube.com/watch?v=CQIK3Te9Coo

+6 (8 voturi)
Alfa Omega
5.02.2015, 22:18:49

E veche Mihai...dar nu degeaba ca tot ti-am dat un plus tie.... ca la articol minus !

+1 (5 voturi)
Mi-HAI DEGEABA
5.02.2015, 22:54:01

ASTEA’s şi mai VECHI şi NOI sunt TOATE ! Şi tot DEGEABA ! "Vreme trece, vreme vine, Toate-s vechi şi nouă toate; Ce e rău şi ce e bine Tu te-ntreabă şi socoate; Nu spera şi nu ai teamă, Ce e val ca valul trece; De te-ndeamnă, de te cheamă, Tu rămâi la toate rece.” ............................................................EMINESCU

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările