Ziua Mondială a Apei- modalităţi prin care poţi economisi apă, pentru binele planetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitul de apă este o problemă din ce în ce mai mare în lume, care se agravează odată cu schimbările climatice şi creşterea populaţiei. Până în 2050, peste 2 miliarde de oameni vor locui în ţări sau regiuni cu acces redus la apă potabilă, conform unui infografic al companiei Unilever, realizat cu ocazia Zilei Mondiale Apei, care se sărbătoreşte azi, 22 martie.

Ziua Mondială a Apei se sărbătoreşte la noi în ţară încă din anul 1993, decizia instituirii acestei sărbători fiind luată în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare de la Rio de Janeiro, pe 22 decembrie 1992.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducere în atenţia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative şi calitative a apelor şi de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle şi responsabilităţile oamenilor, privind întreţinerea, valorificarea şi protejarea surselor de apă.

Numărul de ţări implicate a crescut odată cu trecerea anilor, astfel încât ONU organizează în fiecare an discuţii şi conferinţe centrate pe o anumită temă. În anul 2014, se va discuta rolul apei ca sursă de energie. În trecut s-au discutat probleme precum poluarea, lipsa apei şi a alimentelor în comunităţile sărace şi impactul dezastrelor naturale asupra mediului şi a aşezărilor umane.


Potrivit infograficului companiei ploieştene, în câteva decenii, apa potabilă va deveni la fel de preţioasă ca petrolul, 98% din apa de pe pământ fiind apă sărată. O mare parte din apa dulce se află în gheţari, iar râurile, lacurile şi apa subterană formează aproximativ 1% din apa dulce care ar putea fi folosită în lume. 


Dacă încălzirea globală va continua în acelaşi ritm, aprovizionarea cu apă dulce ar putea să scadă, deoarece apa gheţarilor se va putea amesteca cu apa din oceane şi va deveni prea sărată pentru a putea fi folosită.

De asemenea, infograficul ne aduce în vedere faptul că un procent alarmant de 95% din oamenii din oraşele de pretutindeni aruncă în continuare deşeuri în râuri şi alte surse de apă potabilă, ceea ce le face periculoase pentru consum. Fiecare dintre noi poate contribui, într-un fel sau altul, la economisirea apei. Iată câteva sfaturi cu ajutorul cărora ai putea să economiseşti apă şi să ajuţi planeta:

 

1. Nu spăla haine puţine, ci încarcă maşina de spălat la maximă capacitate.

2.Foloseşte duşuri cu presiune mică- au nevoie de mai puţină apă.

3. Fă duş, nu baie în cadă.

4. Cumpără-ţi electrocasnice cu consum redus de energie.

5. Închide apa când îţi periezi dinţii.

6. Nu fierbe un ibric plin cu apă când ai nevoie doar de o ceaşcă.

7. Spală fructele şi legumele într-un castron cu apă, nu la robinet.

8. Apa rămasă poate fi folosită la udatul florilor, nu aruncată.

9. Repara-ţi instalaţiile stricate din casă.

10. Instalează-ţi apometre.

11. Decât să laşi apa să curgă până se răceşte, mai bine umple o sticlă şi pune-o la frigider. Vei avea apă rece repede.

12. Spală-ţi maşina cu o găleată de apă şi un burette. Vei economisi enorm, ţinând cont de faptul că o spălare automată înseamnă consumarea a 32-100 de litri de apă.

13. Colectează apa de ploaie pentru a o folosi la udatul florilor.
 





Citeşte şi:

VIDEO Secretul tinereţii fără bătrâneţe, dezvăluit de o bunicuţă de 67 de ani: „Ai nevoie de un masaj facial cu spermă o dată la zece zile“

Numerele câştigătoare la Loto pot fi anticipate. Teoria probabilistică a unui matematician brazilian

FOTO Rămas bun pe patul de moarte: momentul în care o girafă îşi ia adio de la îngrijitorul unei grădini zoologice 

 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite