Travel

articolul anterior articolul urmator

Ţara în care oamenii nu au nume de familie, iar prenumele trebuie aprobat de autorităţi

16
15 Jul 2020 10:48:17
Autor: Click! pentru femei
În unele locuri din lume, există obiceiuri inedite legate de nume. Foto: Shutterstock
În unele locuri din lume, există obiceiuri inedite legate de nume. Foto: Shutterstock

Ai auzit de cântăreaţa Bjork? Este faimoasă pentru vocea ei superbă. Nimeni nu a auzit însă vreodată numele său întreg. Nu este un moft, ci, pur şi simplu, nu are nume de familie. De altfel, nimeni din ţara ei nu are.

Într-un mic stat din nordul Europei, nimeni nu are nume de familie. Doar prenume, plus numele tatălui sau al mamei, pentru a nu crea confuzie. Tot în această naţie, femeile nu iau numele soţului atunci când se mărită - nici n-ar avea ce, de altfel. Iar când apar copiii, prenumele celor mici trebuie aprobat de guvern.
 
Cin' să fie, cin' să fie?
Spre deosebire de celălalte ţări occidentale, oamenii din această ţară nu folosesc nume de familie. La naştere, copilul primeşte un prenume şi, dacă este băiat numele tatălui, iar dacă este fată numele mamei, considerate nume mijlocii. Astfel, nu descendenţa familiei contează, ci doar numele părintelui. La numele tatălui se adaugă sufixul -son, care înseamnă "fiu" sau -dóttir, care înseamnă fiică. Astfel, un nume tipic din această ţară este Örvar Grímsson, care s-ar traduce Örvar, fiul lui Gríms sau Tinna Ólafsdóttir, adică Tinna, fiica Ólafs-ei.
 
Află despre ce ţară este vorba de pe clickpentrufemei.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

un motan intransigent
15.07.2020, 11:04:16

Da, bine, asa-i la ei. La noi e altfel. Probleme?

+3 (5 voturi)
Cioc
15.07.2020, 11:14:45

Umplutura in ziar...

+5 (9 voturi)
Ionel Marcu
15.07.2020, 17:31:15

Și la moldovenii noștri e cam la fel, cu diferența că la ei se dă numele mamei: Atodiresei, Ailenei, Amariei, Avădanei, Aciurăriței...

+6 (6 voturi)
mircea miricioiu
15.07.2020, 11:46:54

"La naştere, copilul primeşte un prenume şi, dacă este băiat numele tatălui, iar dacă este fată numele mamei", deci daca e baiat, capata numele tatalui. il va chema astfel, de exemplu gunar, ca pe tatal sau. "La numele tatălui se adaugă sufixul -son, care înseamnă fiu" asta inseamna ca pe fiul lui il va chema ....gunar gunarson. la fel ca si pe nepotul lui. la fel ca si pe stra-nepotul lui. pentru ca pe toti sunt numiti ( era sa spun botezati ) exact ca tatal lor. cu sufixul son. si vor avea o tara de gunar gunarson, orvar orvarson, grims grimsson, interesant. asa este cand lucrezi cu materialul clientului. material de umplutura.

+5 (7 voturi)
Michiu Stefan
15.07.2020, 14:50:14

Este Islanda!Poate functiona metoda, are o populatie de aprox.300.000 locuitori.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (16)