Travel

articolul anterior articolul urmator

Accesul în bisericile din Ierusalim, condiţionat în noaptea de Înviere de „paşaportul verde”

2
5 May 2021 14:54:33
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Weekendul trecut, sute de creştini ortodocşi s-au putut bucura din nou de slujba de Paşte la biserică, după ce Israelul a anunţat relaxarea măsurilor de restricţie impuse de pandemia Covid-19 şi reluarea treptată a activităţilor, ca urmare a unei campanii de vaccinare accelerate.

Bisericile şi-au redeschis porţile pentru slujba de Înviere

 
Dacă anul trecut, în plin lockdown în Israel, slujba de Paşte s-a ţinut cu uşile închise, de această dată, câteva sute de credincioşi s-au adunat sâmbătă la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, locul Învierii lui Iisus Hristos, pentru ceremonia de primire a Sfintei Lumini. 
 
Considerată a fi o adevărată minune în lumea Ortodoxiei, Lumina Sfântă (sau focul haric) apare la Ierusalim în fiecare an, la slujba din Sâmbăta Mare, la orele prânzului, când deasupra Sfântului Mormânt al Domnului se aprinde un foc pogorât din cer. Ulterior, Lumina Sfântă este adusă şi distribuită credincioşilor de către Patriarhul Ierusalimului Teofil al III-lea, care a coordonat evenimentul. 
 

Paşaport verde pentru toţi creştinii ordodocşi prezenţi la biserică

 
Participarea la slujba de Paşte în interiorul bisericii a fost condiţionată de paşaportul verde, documentul emis de guvern tuturor celor care au făcut a doua doză a vaccinului anti-Covid-19, astfel că doar câţiva dintre credincioşii prezenţi au mai purtat masca. De asemenea, nu s-a mai ţinut cont de distanţarea socială, semn că lucrurile au reintrat pe făgaşul obişnuit în Israel. 
 

Revenirea la normalitate după un an de pandemie

 
La mai bine de un an de la izbucnirea pandemiei (pe 21 februarie 2020 a fost confirmat primul caz), Israelul revine treptat la o viaţă normală, în condiţiile în care aproape 60% din populaţia totală a ţării este deja vaccinată. Campania de vaccinare a început anul trecut, în luna decembrie, Israelul numărându-se printre statele fruntaşe în ceea ce priveşte organizarea şi eficienţa acestui proces. 
 
În consecinţă, din aprilie, cetăţenii israelieni nu mai sunt nevoiţi să poarte mască în aer liber, iar mall-urile şi muzeele au fost deja deschise pentru toată lumea. Mai mult decât atât, cei care au paşaportul verde, valabil pe o perioadă de şase luni, exclusiv în Israel, au acces acum în interiorul restaurantelor, la sălile de fitness, la teatru, la concerte, la evenimente, astfel că au reuşit să reia cursul obişnuit al vieţii. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

kitty kat
5.05.2021, 20:40:33

Bravo lor! Prea-bårbosu Teodosie scoate fum si flåcåri zilnic indemnand oamenii så incalce måsurile luate de politicieni...panå la urmå ei castigå bani dacå murim nu? IN noaptea de inviere nici nu l-a pomenit pe sefu lui, Daniel ce a recunoascut cå dacå oamenii de vaccineazå vor putea pleca in pelerinaje.

-1 (1 vot)
Moto Moto
5.05.2021, 22:28:19

Cum nu te vindeca lumina sfanta de tot, si de covid19 si de reumatism si de flatulenta cronica?

+2 (4 voturi)
Modifică Setările