ANTREC după 25 de ani

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turismul rural este un atu în România şi în toată lumea, deoarece implică mult mai mult relaţiile interumane. Îmi place să subliniez, mereu, că turismul rural este unica formă de turism dezvoltată, oficial, după 1989, de la zero. Această formă de turism a căpătat o amploare mare în ultimii 20 de ani, vacanţele alternative fiind din ce în ce mai solicitate de către români.

Şi este normal să fie aşa: ne-am urbanizat din ce în ce mai mult, în special după aderarea la Uniunea Europeană, şi ne-am cam pierdut (din lipsă de timp şi din cauza stresului din ce în ce mai prezent) contactul cu mediul rural, cu locurile unde ne petreceam copilăria, la bunici. Turismul rural românesc s-a dezvoltat atât de mult, încât este în top şi recunoscut la nivel european.

„Sărbătorim ospitalitatea, aniversăm tradiţia!“ Aceasta a fost deviza aniversării a un sfert de veac de la înfiinţarea Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural – ANTREC. În data de 15 Mai 2019, complexul agroturistic „Grădina Vlahiia“ din Snagov (câştigător al marelui premiu Margareta de Aur, distincţie acordată anual de către ANTREC) a fost gazda evenimentului aniversar „Sărbătorim ospitalitatea, aniversăm tradiţia!“ - 25 de ani de activitate pentru Asociaţia Naţională de Tursim, Rural, Ecologic şi Cultural – ANTREC România. Iată cum, după 25 de ani, povestea începută de la zero pe meleagurile Branului şi-ale Moieciului, de către doamnele Maria şi Mioara Stoian, avea să strângă de-a lungul anilor, adepţi şi simpatizanţi din toate colţurile ţări. Astăzi, toţi aceştia, se traduc simplu prin... familia ANTREC. Şi cum îi stă bine unei familii, ea s-a reîntregit cu ocazia acestui sfert de veac de existenţă.

ANTREC 25 de ani

Reprezentanţii ANTREC din Braşov, Covasna, Alba, Bihor, Maramureş, Neamţ, Iaşi, Botoşani, Vrancea, Buzău, Tulcea, Prahova, Ilfov, Dolj, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi s-au prins în hora ospitalităţii şi-au urat în cor „bine aţi venit“ celor aproximativ 200 de participanţi la manifestare.

Un moment important a fost cel al acordării diplomelor de onoare colegilor şi membrilor ANTREC, cât şi personalităţilor din turism, cultură, presă şi on-line. Totul a stat sub semnul prieteniei. Şi am fost onorat să moderez acest eveniment unic. Îmi place să spun şi să cred că turismul reprezintă o şansă de creştere economică şi de imagine a României. Iar turismul rural reprezintă o şansă pentru turismul românesc.

ANTREC 25 de ani

Printre invitaţii evenimentului s-au numărat secretarul de stat Cristina Tărteaţă – Ministerul Turismului, Anca Vlad – preşedinte Fildas & Catena Grup, vechi partener al revistei „Vacanţe la ţară“, colegii din Asociaţiile partenere: Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Organizaţia Patronală a Turismului Balnear (OPTBR), Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), jurnalişti şi bloggeri, colegi din agenţii de turism, cadre universitare şi prieteni ai turismului rural care au susţinut şi sprijinit ANTREC în tot acest timp.

Aşa cum ne-am obişnuit în toţi aceşti 25 de ani, ANTREC România nu înseamnă doar ospitalitatea pensiunilor care înfloresc prin margarete pe harta turismului românesc, ci şi tradiţie, meşteşuguri şi gastronomie.

Vizitatorii au putut admira şi savura veritabile demonstraţi de gastronomie locală - sarmăluţe maramureşene şi botoşănene, berbecuţ la proţap, cozonaci, brânzeturi de stână din Bran-Moieciu, preparate din păstrăv afumat în cetină de brad din Neamţ, salate şi specialităţi de peşte din Delta Dunării şi Constanţa, plăcinte tradiţionale din zona Alba, slăninuţă, mezeluri de casă, palincă din Covasna şi Bihor, cârnaţi de Pleşcoi şi covrigi din Buzău, prăjituri şi torturi de casă din zona Prahovei, Bunătăţi de Topoloveni – dulceţuri, zacuscă, salată de vinete, vinuri din Vrancea, colaci, poale-n brâu, afinată şi tării tradiţionale din Vorona.

Meşterii au prezentat cu mândrie dibăcia, conservarea şi promovarea tradiţiilor purtate din generaţii în generaţii: opinci şi prelucrarea pielii – Alexandru Ilinca, Vâlcea, covoare olteneşti – Antoaneta Nadu, ceramică de Cucuteni – familia Mitroi, ii miniaturale şi obiecte de artizanat din Bisoca, Buzău – Aura Căşaru, ouă încondeiate- Centrul de informare Turistică din Vorona, Botoşani.

„În cei 25 de ani prin ANTREC am reuşit să păstrăm şi să evidenţiem o autenticitate cu care localnicii se mândresc, dar şi o autenticitate cu care turiştii pot să interacţioneze. Noi, familia ANTREC din toate colţurile ţării, am reuşit să unim tradiţia, ospitalitatea, natura, istoria şi cultura locurilor şi să le promovăm pe toate acestea sub formă de pachete turistice. În aceşti 25 de ani de activitate, ANTREC România a integrat şi promovat turismul rural românesc în tot contextul fenomenului turistic european, ca membri activi EuroGites, cât şi internaţional. Mă bucur că la această aniversare ne-au fost alături atât colegi, cât şi prieteni, demonstrând tuturor că turismul este despre oameni şi locuri, şi toate acestea ne unesc“, declară Maria Stoian, preşedinte fondator al ANTREC.

ANTREC 25 de ani

„Au trecut 8 ani de când fac parte din familia revistei „Vacanţe la ţară“ şi, implicit, ANTREC. Nici nu aveam cum să nu mă integrez în această familie minunată, având în vedere că împărtăşim cu toţii pasiuni comune: dragoste pentru tradiţii, respect pentru natură şi dorinţa de a duce povestea turismului rural cât mai departe. Luând ca reper modelul doamnelor Mioara Vişan şi Marilena Stoian care, practic, au dezvoltat această formă de turism de la zero… m-am alăturat colegilor din înteaga ţară, alături de care promovăm satul românesc drept o destinaţie de turism, autentică. Prin puterea condeiului, prin articole, prin expoziţii şi albume de fotografie dovedesc încă o dată că în turismul rural oamenii spun poveşti despre locuri şi locurile spun poveşti despre oameni. Şi toate acestea, în primul rând, se simt! La mulţi ani... împreună, ANTREC România!“, declară Cristian Catană, redactorul şef al revistei „Vacanţe la ţară“, jurnalist de turism şi fotograf.  

ANTREC România (Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural) este o asociaţie neguvernamentală, înfiinţată în anul 1994, membră a Federaţiei Europene de Turism Rural – EUROGÎTES, fiind recunoscută pe plan naţional şi internaţional ca lider în dezvoltarea şi promovarea turismului rural românesc, a destinaţiilor de ecoturism, culturale şi istorice. Peste 6000 de unităţi de cazare specifice turismului rural şi agroturismului (pensiuni turistice, agroturistice, vile, cabane, camping-uri, camere de închiriat, hanuri etc.), din peste 1200 de localităţi sunt cifre grăitoare despre dezvoltarea acestui segment.

Evenimentul aniversar a fost susţinut de Grădina Vlahiia, agenţia de turism Eximtur, agenţia de turism Scorilo Travel Vacanţe şi Phoenicia Hotels.

ANTREC 25 de ani
ANTREC 25 de ani
ANTREC 25 de ani
ANTREC 25 de ani
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite