Travel

articolul anterior articolul urmator

FOTO VIDEO Bomba cu samba: carnavalul de la Rio

0
26 Feb 2014 17:22:13
Autor: Sinziana Boaru
Festivalul care începe vineri va capta atenţia internaţională timp de patru zile
Festivalul care începe vineri va capta atenţia internaţională timp de patru zile

Vineri începe Carnavalul de la Rio, iar până pe 4 martie, străzile oraşului vor capta atenţia prin costume, dansuri şi muzică

„Cel mai mare show de pe Pământ”, cum a mai fost denumit carnavalul de la Rio, începe cu paradele şi petrecerile stradale de vineri, în notele flamboiante pentru care a devenit legendar. 
 
„Niciun alt oraş din lume nu se apropie de Rio când vine vorba de timpul, efortul şi banii investiţi într-un asemenea eveniment”, scrie cotidianul britanic „The Telegraph”. 
 
Carnavalul are loc în fiecare an, cu 40 de zile înainte de Paşte. Începe vineri şi se termină marţi, exact la începerea postului, când se practică abstinenţa de la plăcerile trupeşti. Sărbătorit ca un eveniment profan, cu toate excesele sale, carnavalul poate fi considerat o metodă de despărţire de plăcerile trupului. 
 
 
În acest timp, străzile din Rio de Janeiro vor fi pline de dansatori şi turişti dornici să vadă spectacolul. Duminică şi luni sunt zilele principale, zilele în care are loc Marea Paradă, cea care a transformat carnavalul de la Rio într-un eveniment de amploare internaţională, iar pe 8 martie va avea loc parada campionilor.
 
 
Sambódromul va fi locul, ca în fiecare an, în care cele 12 şcoli de dans care participă se vor întrece în mişcări, cu peste 75.000 de locuri disponibile cu bilete. Preţurile acestora sunt cuprinse între 50 şi 800 de euro, în funcţie de aşezarea în sambódrom.
 
 
Dans în noapte
 
În spatele penelor şi al sclipiciului excesiv, se află munca asiduă a şcolilor care participă, pentru care carnavalul este o competiţie lucrativă şi complicată. Şcolile de samba din Rio sunt similare cluburilor de fotbal, în multe privinţe. Au un steag, o schemă de culoare şi suporteri devotaţi. De aceea, la repetiţiile care au loc cu luni înainte chiar pe străzile oraşului, oricine se poate alătura pentru o doză de distracţie ca în cluburile de noapte, pentru o sumă modică.
 
 
Şi cum dansul se poate învăţa pe străzile din Rio, la fel de bine se poate îmbrăca un turist precum un dansator de samba. Magazinele stradale oferă costume, dar şi toate mărgelele şi sclipiciul de care este nevoie pentru a face parte din decor. Şi fabricile de măşti lucrează din greu pentru a termina la timp accesoriile extravagante. Cea mai căutată figură de anul acesta este cea a lui Nelson Mandela. Potrivit meşteşugarilor, peste trei sute de mii de măşti vor lua drumul Carnavalului din Rio.
 
Previziuni de carnaval
 
Pregătirile pentru marele eveniment au intrat în linie dreaptă şi în Ministerul Sănătăţii din Brazilia. Autorităţile au iniţiat o campanie de prevenire a bolilor cu transmitere sexuală şi a sarcinilor nedorite. În afară de un clip promoţional, reviste şi fluturaşi de specialitate, cei prezenţi la Carnavalul de la Rio vor primi, gratuit, şi prezervative.  
 
 
„Ideea este să ai mereu la tine un prezervativ atunci când mergi la club sau la petreceri. Mai bine să previi decât să combaţi“, a declarat Arthuro Chioro, Ministrul Sănătăţii. 
 
 
Vezi şi:
 
Imagini de la Carnavalul de la Rio de Janeiro
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările