Calendarul călătorului pe 2014 - Destinaţii şi cărţi pentru drum

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru mine fiecare an este un triptic sacru, format din călătoriile pe care le fac, cărţile pe care le citesc şi oamenii dragi ce mă însoţesc. Astfel, la începutul fiecărui an, îmi concep cu migală un ghid de inspiraţie cu destinaţii noi unde visez sau plănuiesc să ajung.

În ceea ce mă priveşte, a călători este un proces elaborat ce presupune multă muncă de planificare şi documentare astfel încât să pot profita cât mai bine de zilele de vacanţă, dar şi de potenţialul fiecărei destinaţii şi al fiecărui anotimp. Deşi îmi este greu să aleg o singură destinaţie pentru fiecare lună din an, vă propun un ghid de inspiraţie pentru anul 2014, ghid asezonat cu câte o carte pentru drum.

Ianuarie: Anul Nou Chinezesc, Hong Kong

image

Dansul dragonului, focuri de artificii spectaculoase, veşminte roşii, tobe, gonguri, lampioane, torţe, pe scurt Anul Nou Chinezesc.

O sărbătoare veselă şi fascinantă, cu vechi tradiţii şi festivităţi culturale, aniversată în Hong Kong timp de 15 zile, între 31 ianuarie şi 14 februarie. Organizaţi-vă sosirea cu câteva zile înainte astfel încât să aveţi suficient timp pentru vizitarea pe îndelete a Hong Kong-ului. Includeţi neapărat în itinerariu: Vârful Victoria pentru faimoasa panoramă, haoticul Kowloon (cea mai autentică parte a oraşului), tradiţionalul „dim sum“ la Lin Heung Tea House (locul care sintetizează cel mai bine autenticitatea culinară a Hong Kong-ului), piscina infinitului de la Intercontinental (una dintre cele mai spectaculoase din lume şi cel mai sublim secret al metropolei asiatice), misticul templu Man Mo, o plimbare la bordul unui feribot Star. După ce aţi terminat cu vizitatul, pregătiţi-vă pentru festivităţile Anului Nou, un moment special şi plin de magie în care lumescul se uneşte cu spiritualul. Urmăriţi focurile de artificii din port (cele mai spectaculoase din întreaga China), alăturaţi-vă paradelor şi primiţi vizita dansatorilor-lei ce alungă spiritele rele ale anului ce vine, vizitaţi pieţele de flori şi templele.

Lectură de vacanţă: „Pădurea norvegiană“ - Haruki Murakami


Februarie: Carnaval de Ziua Îndrăgostiţilor, Veneţia

image

Îndrăgostiţi ascunşi sub măşti, carnaval, Veneţia - combinaţia ideală pentru o escapadă romantică în ultima lună a iernii.

„Cel mai frumos salon al Europei“, Veneţia, este reflexia istoriei, culturii, artei şi romantismului. În perioada carnavalului, unul dintre cele mai celebre din lume, oraşul devine o răbufnire de fast şi mister. Începuturile carnavalului veneţian datează din anul 1162, iar primul document scris care îl atestă datează din 1268 când este menţionată folosirea măştilor, a costumelor de paradă şi de bal confecţionate manual. În secolul al XVIII-lea, carnavalul de la Veneţia capătă cea mai mare amploare, atunci când tinerii bogaţi şi celebri din întreaga Europă soseau la Veneţia pentru a petrece în spatele măştilor, fără inhibiţii şi fără a fi recunoscuţi. Anul acesta Carnavalul se deschide sâmbătă, pe 15 februarie, cu faimoasa Festa Veneziana şi se încheie pe data de 4 martie cu Svolo del Leon. Pe parcursul celor 18 zile au loc o serie de evenimente şi festivităţi precum: Festa delle Marie (22 februarie), Zborul Îngerului (23 februarie), Marea Finală a concursului „Cel mai frumos costum“ (2 martie), spectacole de teatru în aer liber, parada alegorică „Carnevale dei Ragazzi di Zelarino“ (4 martie). Dacă doriţi să faceţi parte din acest spectacol, vă puteţi cumpăra sau închiria costume, mai mult decât atât, puteţi achiziţiona bilete pentru cinele festive sau balurile elegante din somptuoase palate veneţiene. Preţurile pentru astfel de evenimente încep de la 50 de euro şi pot ajunge până la peste 1.200 de euro pentru o seară fastuoasă la palat. Pentru a vă face o idee, găsiţi aici mai multe oferte.

De neratat în Veneţia: o plimbare cu „vaporetto“ pe Canal Grande, Basilica di San Marco, Palatul Dogilor, Piaţa Rialto, superba Caffe Florian, Galeria Accademia, palatul în stil baroc Ca' Rezzonico, biserica Frari sau pur şi simplu lăsaţi-vă pierduţi pe minunatele şi misterioasele străduţe.

Lectură de vacanţă: „Seducătoarea din Florenţa“ - Salman Rushdie

Martie: Pe streaşina lumii, Nepal

image

Misticism şi aventură la cel mai înalt nivel, o călătorie printre nori ce dă sens zicalei: „Du-te în Nepal şi soarta va merge cu tine“.

Nepalul, având ca principal obiectiv Himalaya, este tipul de aventură şi experienţă iniţiatică ce ţi-o pregăteşti pentru un anumit moment în viaţă. Cochetez de mult cu ideea de a avea cel puţin în vedere această destinaţie, mai ales de când am citit cartea lui Marius Chivu şi mi-au rămas amprentate în suflet cuvintele lui: „La sfârşit, relativa glorie de a urca pe Himalaya rămâne doar o chestiune neînsemnată. Pentru că încercarea de a străbate acei munţi foarte înalţi înseamnă să cobori la fel de mult în tine. Orice călătorie are destinaţii ascunse de care la început nu eşti pe deplin conştient.“

Întinzându-se pe 800 km şi cuprinzând opt dintre cei mai înalţi 10 munţi din lume, lanţul Himalaya îţi testează limitele fizice, dar mai ales voinţa şi puterea de a-ţi atinge cele mai înalte culmi. Există multe trasee perfect organizate din care puteţi alege, în funcţie de pregătirea fizică, numărul de zile disponibile, buget ş.a.m.d. Nepalul este un tezaur de rute şi trasee, un amalgam de culturi şi credinţe, ce îţi va garanta în final o bogăţie culturală şi sufletească de inegalat.

Lectură de vacanţă: „Trei săptămâni în Himalaya“ - Marius Chivu

Aprilie: Distracţie în aer liber de Ziua Regelui, Amsterdam

image

Odată cu inaugurarea domniei regelui Willem-Alexander, începând cu anul 2014, Ziua Reginei va fi înlocuită cu Ziua Regelui, eveniment ce va fi celebrat oficial pe data de 27 aprilie (anul acesta însă va avea loc pe 26 aprilie).

Urmând tradiţia din anii trecuţi, Ziua Regelui va fi o invitaţie la cea mai mare petrecere în aer liber, o adevărată „nebunie portocalie“ (obiceiul este ca fiecare să poarte ceva portocaliu). Deşi planurile nu sunt încă făcute pentru evenimentul de anul acesta, cu siguranţă ne putem aştepta la o explozie de petreceri cu cei mai în vogă DJ, bărci pline până la refuz cu petrecăreţi şi muzică live pe stradă şi la terase. Sfârşitul lunii aprilie este ideal pentru a vizita Amsterdamul, cu lalelele în floare şi vremea sa blândă şi frumoasă, numai bună de explorat oraşul cu bicicleta. Începeţi vizita cu minunatele capodopere din muzeele Rijksmuseum şi Van Gogh, mergeţi apoi în cartierul Jordaan, unul dintre cele mai moderne districte din acest oraş, faceţi un tur cu barca pe canale şi admiraţi casele cu arhitectura rafinată, dar nu rataţi nici Cartierul Roşu.V-aş mai recomanda neapărat o vizită la Casa Anna Frank, un picnic la soare în Vondelpark, cel mai imens burger la Cafe Americain şi delicioase clătite de la Sara's Pancake House. Dacă îndrăzniţi ceva mai mult, atunci mergeţi la un spectacol la Casa Rosso.

Lectură de vacanţă: Jurnalul Annei Frank

Mai: Dolce far niente, Toscana

image

Zone rurale invadate de verdele primăverii, viile suspendate pe dealuri roditoare, maci roşii, vile renascentiste, cele mai bune vinuri şi cele mai gustoase paste: La Vita e bella în Toscana.

Toscana este vacanţa ideală pentru iubitorii oraşelor încărcate de istorie şi artă, dar şi pentru aceia care preferă viaţa rurală, peisajele romantice şi mâncarea bună. Pe scurt, o delectare totală a simţurilor. Sunt atâtea de văzut şi de făcut în regiune încât cea mai dificilă parte este să vă întocmiţi un itinerariu care să includă cât mai multe locuri. Indifent de ce drum alegeţi, încercaţi să petreceţi cel puţin o zi în Florenţa, capitala Toscanei. Pierdute în istorie, străduţele oraşului renascentist aduc surprize la fiecare pas. Posedă o asemenea încărcătură de artă şi istorie încât nici nu este nevoie să intraţi într-un muzeu pentru a admira capodoperele ce au marcat perioada renascentistă. Chiar şi aşa, încercaţi să nu rataţi Muzeul Uffizi, Ponte Vecchio, Piazza del Duomo, Palazzo Vecchio, Catedrala Santa Maria del Fiore. Urmaţi-vă călătoria apoi către Greve în Chianti, unde musai să testaţi vinul regiunii în Piazza Matteotti, dar şi să vedeţi viile renumite şi satele idilice din apropiere (Montefiorallesa şi Panzano). Mergeţi la Siena şi petreceţi câteva clipe în una dintre cele mai frumoase pieţe, Piazza del Campo, celebră pentru festivalul care se ţine de două ori pe an, Il Palio. Rezervaţi-vă o zi pentru turnurile medievale de piatră de la San Gimignano şi frescele din Collegiata şi Sant’ Agostino. Indiferent de traseul ales, veţi fi recompensaţi cu cele mai frumoase privelişti, cele mai bune vinuri şi cu cel mai tihnit trai.

Lectură de vacanţă: „De veghe în lanul de secară“ - J.D. Salinger

Iunie: Feerie rusească şi nopţi albe, Sankt-Petersburg

image

Belye nochi (Nopţile albe) transformă oraşul întemeiat de Petru cel Mare într-o explozie de lumină şi spectacol ce-ţi taie răsuflarea.

La mijlocul lunii iunie, Sankt-Petersburg oferă una dintre cele mai inedite experienţe: zile fără de sfârşit şi nopţi fără de început. Ce puteţi face aşadar cu o zi eternă? Puteţi începe cu o plimbare prin zona istorică a Ermitajului şi puteţi vizita unul dintre cele mai mari muzee de artă din lume. Exploraţi de asemenea palatele imperiale şi parcurile de la Petrodvoreţ ("Versailles-ul rusesc") sau mergeţi la cumpărături pe bulevardul Nevsky Prospekt. Dacă sunteţi pasionaţi de balet, puteţi încerca un spectacol la Teatrul Mariinsky. Staţi treji toată noaptea şi experimentaţi tumultoasa viaţă de noapte a Sankt-Petersburg-ului: încercaţi unul dintre cele mai cool cluburi de noapte, Datscha, iar aproape de răsăritul soarelui, în jur de 3 am, îndreptaţi-vă către clubul Revolution pentru una dintre cele mai spectaculoase privelişti de pe un ring de dans. Însă punctul culminant al vacanţei va fi cu siguranţă spectacolul Scarlet Sails.

Lectură de vacanţă: "Lolita" - Vladimir Nabokov

Iulie: Festivalul muzicii clasice, Salzburg

image

Pitorescul oraş al lui Mozart capătă în lunile iulie şi august o eleganţă desăvârşită peste care domneşte muzica clasică.

Anual, în Salzburg au loc 4.000 de evenimente culturale, însă Festivalului de la Salzburg este unul dintre cele mai prestigioase evenimente de muzică din lume. A fost inaugurat oficial în 1920, cu piesa „Jedermann“, dramatizare de Hugo von Hofmannsthal, a cărei reprezentaţie marchează anual deschiderea festivalului. În timpul acestor săptămâni, salile de concerte, palatele şi bisericile răsună de reprezentaţiile unora dintre cei mai importanţi muzicieni ai lumii, la care asistă capete încoronate şi personalităţi marcante ale societăţii. Anul acesta festivalul începe pe 18 iulie şi se încheie pe 31 august, şi va aduce un omagiu lui Richard Strauss , cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la reprezentaţia operei sale Rosenkavalier. Peste 250 de spectacole vor fi puse în scenă pe parcursul săptămânilor de festival din Salzburg. Dacă alegeţi să vizitaţi oraşul, în 4-5 zile veţi avea suficient timp pentru a vedea muzee, a explora oraşul vechi, a asista la spectacole, a urma traseul lui Mozart, şi chiar pentru o excursie spre lacurile şi munţii din jur. Nu rataţi nici: palatul şi grădinile Mirabell, fortăreaţa Hohensalzburg, casa lui Mozart, castelul Hellbrunn, Mănăstirea Nonnberg, o prăjitură la Cafe Tomaselli, un tur cu bicicleta. Priveliştea oraşului vă va fermeca privirea, în timp ce muzica vă va înrobi inima.

Lectură de vacanţă: „Şotron“ - Julio Cortazar

August: Plaja, surf şi cultura, Bali

image

Bali este una dintre destinaţiile mele preferate, un loc pe care l-aş vizita de fiecare dată fără să am impresia de déjà-vu.

Plaje paradisiace, valuri numai bune pentru surf, temple, oameni frumoşi şi prietenoşi, distracţie, relaxare şi faimoasele masaje balineze, mâncare bună şi toate fructele exotice pe care ţi le imaginezi, viaţă rurală, câmpuri de orez, maimuţe obraznice: Bali este un amestec de senzaţii şi experienţe greu de găsit oriunde altundeva.

Dacă doriţi plaje perfecte pentru surf şi distracţie, vă recomand staţiunea Kuta. Dacă sunteţi puţin mai pretenţioşi şi nu gustaţi neapărat gălăgia şi exuberanţa tinerilor turişti, atunci Seminyak ar fi locul ideal, rafinat şi exclusivist. Indiferent de staţiunea aleasă, zona în care vă veţi alege cazarea, cel mai bun lucru pe care îl puteţi face este să exploraţi insula. Veţi descoperi un Bali altfel decât acea imagine clişeică a lunii de miere. Bali este mult mai mult, fie că mergeţi în Jimbaran pentru o cină pe plajă sau la plaja Patang Patang (atât de frumos încât trebuie repetat) unde Julia Roberts a filmat „Eat, Pray, Love“, fie că vizitaţi templele Tanah Lot sau Uluwatu, fie că pătrundeţi în Ubud, inima culturală a insulei sau admiraţi emblematicele câmpuri de orez din Jatiluwih. Dacă aveţi timp, vă recomand o excursie de cel puţin o zi în una din insulele Gili. Preferata mea este Gili Trawangan, un paradis cu ape turcoaz, plaje cu nisip alb, broaşte ţestoase ce se plimbă de-a lungul ţărmului, localnici prietenoşi ce te complimentează pentru orice lucru şi bungalow-uri pe plajă. Serenitatea desăvârşită ce cu greu o poţi părăsi sau uita.

Lectură de vacanţă: „Viaţa lui Pi“ - Yann Martel

Septembrie: Festivalul măritişului, Maroc

image

Festivalul din Imilchil este o celebrare a căsătoriei, iar o vizită în Maroc în acestă perioadă este ca o idilă în care te bucuri de peisaje, miresme, oameni şi tradiţii.

Evenimentul este sărbătorit în prima lună a toamnei, iar anul acesta este planificat pentru 24-26 septembrie. În esenţă constituie o oportunitate pentru triburi de a se conecta şi de a socializa, dar mai ales de a împărtăşi tradiţiile culturale, mitice şi artistice ale tribului Ait Yaazza, cei care au rămas credincioşi tradiţiei de căsătorie colectivă de ani buni. Este o tradiţie pentru tineri, bărbaţi şi femei, să se căsătorească în timpul festivalului (în arabă „moussen“), iar în vremurile de demult căsătoria era binecuvântată de către un om sfânt care garanta fericirea lor veşnică.

Se spune că acest eveniment este inspirat de următoarea legendă: Isli şi Tislite, doi tineri îndrăgostiţi, au ales să se căsătorească, însă nu au reuşit să obţină acordul familiilor deoarece făceau parte din triburi inamice. Aşa că, cei doi iubiţi au suferit şi au plâns până s-au transformat în două lacuri de lacrimi. Impresionaţi de dragostea lor, părinţii şi triburile au decis să acorde libertate copiilor de a-şi alege partenerul de viaţă. Dacă ajungeţi până în Maroc, ar fi păcat să nu vă organizati un circuit şi să vizitaţi şi alte locuri precum: Fes, Rabat, Marrakech, Casablanca.

Lectură de vacanţă: „Adam şi Eva“ - Liviu Rebreanu

Octombrie : Toamnă excentrică la castel, Irlanda

image

Octombrie vă aduce în atenţie o escapadă cu o puternică notă de extravaganţă, lux, relaxare, dar şi mister: Castelul Leslie din ţinutul Monaghan, Irlanda.
 
La aproximativ 75 de mile de Dublin, nu mai mult de o călătorie de 90 de minute cu maşina, se află unul dintre cele mai fascinante castele din Irlanda, o proprietate de peste 1.000 de acri şi mai veche de 350 de ani. Proprietatea, cu căsuţele sale acoperite de iederă, domeniul vast şi impunătorul castel, a fascinat şi găzduit de-a lungul vremii mari personalităţi precum Wordsworth, Mick Jagger, W. B. Yeats, Prinţul Pierre de Monaco şi Churchill. În ceea ce priveşte luxoasele camere tematice ale castelului, există zvonuri ce îţi dau fiori: se pare că pe lângă personalităţile importante, castelul găzduieşte chiar şi fantome. Lady Constance se spune că ar bântui dormitorul Mauve, dar există şi alte rapoarte paranormale care indică apariţia stranie a unui călugăr în sala de banchet, şi chiar prezenţa lui Norman Leslie, care a murit în timpul războiului din 1914. Castelul Leslie oferă o serie de activităţi de petrecere a timpului liber: cursuri de gătit, şcoală de călărie, pescuit, zbor cu balonul de aer cald, un spa pentru relaxare, şi mai puţin oficial, şansa de a convieţui, pentru câteva zile, alături de un clan aristocrat a cărei descendenţă poate fi urmărită până la Attila Hunul. Cu alte cuvinte: „Life the way it's supposed to be“!

Lectură de vacanţă: „Orele îndepărtate“ - Kate Morton

Noiembrie: Ziua Recunoştinţei, New York

image

Dacă ajungeţi la sfârşitul lunii noiembrie la New York, cu siguranţă veţi avea toate motivele să fiţi recunoscători.

Ziua Recunoştinţei este o sărbătoare anuală celebrată în cea mai mare parte a Americii de Nord. Deşi se spune ca ar data încă din anul 1623, abia în 1863, în timpul Războiului Civil, a devenit o sărbătoare federală oficială, atunci când preşedintele Abraham Lincoln a proclamat-o zi naţională în a patra zi de joi din noiembrie. Dacă ajungeţi în această perioadă în New York, luaţi parte la Parada Macy, un eveniment grandios în cadrul căruia baloane uriaşe de forma diferitelor animale sau personaje de desene animate sunt înălţate în aer, se cântă muzica live şi au loc diferite alte activităţi festive. New York-ul este un oraş spectacol ce oferă o sumedenie de alte atracţii şi activităţi. Oraşul a apărut de atâtea ori în filme încât veţi avea un sentiment de déjà-vu. Cu toate acestea sunt o mulţime de lucruri de explorat: Muzeul de Artă Modernă (MoMA), Central Park, Rockefeller Center, Saks Fifth Avenue, Statuia Libertăţii, Broadway, Times Square, etc.

Lectură de vacanţă:„Marele Gatsby“ - F. Scott Fitzgerald

Decembrie: Basm de Crăciun, Bruges

image

Un oraş ca un basm, atât de fermecător încât locuitorii săi îl numesc „Brugge die scone“ (frumosul Bruges).

Să vizitezi oraşul Bruges în perioada sărbătorilor de iarnă este ca şi cum ai păşi în mijlocul unei poveşti cu clădiri de turtă dulce. Acest oraş medieval cu parfum de lume veche, este decorul perfect pentru pieţele de Crăciun, dar şi pentru alte festivităţi ce au loc în această perioadă. Vechiul Bruges este construit de-a lungul unor canale pitoreşti, de aceea mai este numit şi „Veneţia Nordului“. Centrul vechiului oraş în jurul căruia roiesc turiştii este Grote Markt, cu numeroasele sale restaurante şi cafenele. Dacă sunteţi pasionaţi de artă, vă veţi găsi refugiul în unul dintre importantele muzee ale oraşului: Muzeul Groeninge cu impresionanta colecţie de picturi flamande, Muzeul Memling din Spitalul Sfântul Jan şi Muzeul Gruuthuse.

Pentru romantici oraşul furnizează cadrul perfect, fie că este vorba de o plimbare cu barca pe canal, de o călătorie cu caleaşca sub o pătură călduroasă sau de o cină romantică pentru mai multă inspiraţie.

Lectură de vacanţă: „Poveste de Crăciun“ - Charles Dickens


Să aveţi un An Nou minunat şi cu ceva aventură pe lângă!
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite