Care sunt cele mai „bătrâne“ oraşe din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul Ierusalim face parte din clasamentul întocmit de „Before It's News“ FOTOGRAFII Shutterstock
Oraşul Ierusalim face parte din clasamentul întocmit de „Before It's News“ FOTOGRAFII Shutterstock

Ierusalim, Lisabona şi Giza sunt doar trei din cele zece oraşe înscrise pe lista celor mai bătrâne metropole din lume. Deşi nu se regăsesc în clasamentul realizat de publicaţia „Before It’s News“, printre cele mai vechi oraşe din România se numără Sighişoara şi Sibiul.

Gaziantep

Situat în sud-estul Turciei, Gaziantep ocupă un loc important în cadrul topului celor mai vechi oraşe din lume, fiind considerat un important centru industrial şi comercial datorită culturilor de fistic, plantaţiilor de măslini şi viţă de vie. Legendele spun că hitiţii, un popor de origine indo-europeană, au fost primii locuitori ai acestui tărâm încă din anul 3650 î.Hr. Oraşul care, în prezent, are o populaţie de aproximativ 730.000  de locuitori şi se întinde pe o suprafaţă de 7.642 kilometri pătraţi, mai este cunoscut şi sub numele de Antep.

Ierusalim

Supranumit şi Oraşul sfânt de către creştini, musulmani şi iudei, Ierusalimul este situat în regiunea istorică Palestina şi deţine o populaţie de aproximativ 800.000 de locuitori. Oraş cu o zbuciumată istorie antică şi medievală, Ierusalimul a fost atacat de 52 de ori, asediat de 23 de ori şi distrus complet de două ori. În ciuda perioadelor nefaste pe care le-a traversat, oraşul ocupă un loc important în cadrul listei celor mai bătrâne localităţi, fiind considerat o destinaţie de top pentru turiştii din lume. Cei dornici să calce pragul Ierusalimului, pot vizita aici Templul lui Solomon şi Mormântul Regelui David.

Kirkuk

Aflat la aproximativ 240 de kilometri de capitala Irakului, Bagdad, Kirkuk ocupă  locul trei în lista celor mai bătrâne oraşe din lume, fiind considerat capitala regatului asirian în anul 1.000 î.Hr. Deşi nu se mai bucură de aceeaşi importanţă ca în trecut, Kirkuk rămâne o regiune importantă în cultura arabă, motiv pentru care, în 2010, a fost desemnat capitala culturală a Irakului.

kirkuk shutterstock

Zürich

Situat la 408 metri deasupra nivelului mării, Zurich a fost desemnat, în septembrie 2012, oraşul cu cel mai ridicat salariu brut pe cap de locuitor, potrivit studiului realizat de UBS. Mai mult, specialiştii l-au catalogat drept unul dintre cele mai bogate oraşe din lume, având în vedere că, în trecut, romanii îl foloseau ca centru de colectare a taxelor pentru cei care importau sau exportau bunuri în zonă.

zurich shutterstock

Konya

Aflat la sud capitala Turciei, Ankara, oraşul Konya este unul dintre cele mai „bătrâne“ localităţi din lume, fiind cucerit de turcii în secolul al XI-lea şi de mongoli în secolul al XIII-lea. Deşi o legendă frigiană spune că oraşul Konya ar fi primul construit după Marele Potop, istoricii susţin că nu există documente care să ateste, cu exactitatea, perioada în care au fost ridicate edificiile aici.

Giza

Situat în apropierea oraşului Cairo, pe Valea Nilului, Giza este a treia metropolă ca mărime din Egipt şi are aproximativ 3.300.000 de locuitori. Construit în jurul anului 2568 î.Hr., oraşul reprezintă astăzi o destinaţie preferată de turişti datorită monumentelor culturale deţinute, precum Marile piramide de la Giza şi Sfinxul.

giza shutterstock

Xi’an

Construit în jurul anului 2205 î.Hr., Xi’an a fost considerat una dintre cele patru capitale ale Chinei din Antichitate. Mai mult, în trecut, oraşul a fost cunoscut sub denumirea de Chang’an şi a devenit faimos datorită armatei de teracotă deţinută de împăratul Qin Shi Huangdi. Asemenea egiptenilor, chinezii credeau în nemurirea sufletului, motiv pentru care, în viaţa de apoi, Qin a dorit să fie păzit de soldaţii săi şi a ordonat slujitorilor să construiască o armată formată din 8.000 de militari din teracotă.

Assiut

Amplasat în partea de Sud a Egiptului, la aproximativ 400 de kilometri de Cairo, Assiut este unul dintre cele mai populate oraşe din regiunea africană, având un număr de aproximativ 400.000 de locuitori. Deşi este considerat o zonă săracă în monumente culturale, Assiut deţine, totuşi, o necropolă cu mormintele demnitarilor care au trăit acum 12 secole.

Luxor

Situat pe malul Nilului, Luxor este considerat unul dintre cele mai vechi oraşe de pe mapamond datorită descoperirilor arheologice importante făcute în zonă. Supranumit „cel mai mare muzeu în aer liber“, oraşul Luxor a devenit faimos pentru monumentele culturale găzduite, asemenea templului Karnak, şi a fost desemnat, în trecut, capitala Egiptului. Deşi nu cunosc anul în care s-a realizat atestarea documentară, istoricii estimează că oraşul ar fi fost construit în jurul anului 2160 î.Hr.

Lisabona

Considerat unul dintre marile centre culturale europene, Lisabona bifează un loc important pe lista celor mai vechi oraşe din lume, fiind construit în anul 2.000 î.Hr. Cei dornici să calce pragului metropolei din Portugalia, pot vizita aici Turnul Belém şi Mănăstirea Jerónimos.

lisabona shutterstock

Cât de vechi sunt oraşele din România

Deşi nu ocupă un loc în clasamentul celor mai bătrâne oraşe din lume, metropolele din ţară au o vechime considerabilă. Astfel, prima atestare documentară a oraşului Sighişoara, apare în 1280, urmând ca Bucureştiul să fie recunoscut tocmai în 1459. Sibiul deţine un loc fruntaş în topul oraşelor vechi din România, acesta fiind atestat documentar încă din 1223.

Sibiu

sibiu shutterstock
Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite