Care sunt cele mai respectabile, dar şi cele vizitate oraşe din lume

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vancouver si Canada, pe primele locuri în top oraşe/ţări cu cea mai bună reputaţie
Vancouver si Canada, pe primele locuri în top oraşe/ţări cu cea mai bună reputaţie

În cazul în care nu ştiaţi, anual se face un top al celor mai respectabile oraşe din lume. Lista e întocmită de Reputation Institute, o companie privată cu sediul în New York şi Copenhaga. Aşadar, să vedem care sunt  oraşele cu cea mai bună reputaţie în 2012.

Pe primul loc e Vancouver. A câştigat puncte la capitolul administraţie şi mai toţi participanţii la sondajul realizat de cei de la Reputation Institute au spus că e cel mai bun loc în care să trăieşti şi să lucrezi.

Locul doi e ocupat de Viena. Nu e de mirare dacă ţinem cont de faptul că oraşul a fost declarat de compania Mercer, anul trecut şi acum doi ani, locul unde se trăieşte cel mai bine.

Urmează Sydney. De fapt Sydney şi Vancouver au fost singurele oraşe care s-au clasat în top 10 la toate cele trei categorii luate în considerare de autorii studiului: economie avansată, mediu atractiv şi administraţie eficientă.

Pe locurile 4 şi 5: Copenhaga şi Oslo. Nimic surprinzător dacă ne uităm că Danemarca şi Norvegia au fost pe primele două locuri în topul anual al Forbes - Cele mai fericite ţări din lume (ediţia de anul trecut).

Pe 6,7 şi 8 urmează trei oraşe care nu câştigă puncte la capitolul siguranţă sau nivel de trai, dar se detaşează fără probleme când vine vorba de frumuseţe: Barcelona, Florenţa şi Veneţia. Sunt urmate de Stockholm şi Melbourne.

Paris e pe locul 11, Londra pe 13, Roma ocupă poziţia a 16-a, Berlin e pe 23, Praga două locuri mai jos, iar Bruxelles e pe poziţia 31.

Budapesta e şi ea în top, pozitia 49. Bucureştiul nu e deloc pe listă. Şi după tragedia de la Otopeni m-aş mira să fie vreodată în top cele mai respectabile locuri. Ultimele pe lista de 100 de oraşe sunt Teheran şi Bagdad.

Şi da, reputaţia contează. "Din cercetările noastre reiese că reputaţia unui oraş e factorul cheie atunci când o persoană decide ce să viziteze sau, dacă vorbim de afaceri, unde să investească", a declarat Nicolas Georges Trad, partener executiv al Reputation Institute.

Acum că am aflat care sunt oraşele cu cea mai bună reptaţie să vedem şi care sunt ţările cele mai respectate. 

TOP 10 ţări respectabile:

1. Canada
2. Australia
3. Suedia
4. Elvetia
5. Norvegia
6. Noua Zeelanda
7. Finlanda
8. Danemarca
9. Austria
10. Olanda
(sursa: Reputation Institute)

Şi dacă tot ziceam că reputaţia aduce turişti, să vedem care sunt cele mai vizitate oraşe din Europa în prima jumătate a lui 2012. Topul e făcut de Aeroport de Paris (ADP), care a înregistrat numărul de sosiri pe cele mai importante aeroporturi din vechiul continent.

Paris e pe primul loc, cu aproape 43 de milioane de pasageri. De asemenea, din datele agenţiilor de turism reiese că numărul turiştilor care au vizitat capitala Franţei a crescut faţă de anul trecut. Gradul de ocupare în hoteluri a atins un nivel record, 78,8% în primul trimestru de anul acesta. Şi, spun autorităţile, numărul vizitatorilor va continua să crească pentru că mâine începe Salonul Auto, iar pe 21 noiembrie se deschide, la centrul Pompidou, expoziţia Dali.

Se pare că Parisul va încheia anul pe plus, cu 1,5% mai mulţi turişti ca în 2011. Asta deşi un alt studiu de anul acesta arată că Franţa e cel mai neprimitor loc pentru turişti. Am scris despre el pe blogul personal.

image

Dar să revenim la cele mai vizitate oraşe din 2012. Londra e pe locul 2, deşi a găzduit jocurile olimpice, 42 de milioane de călători pe Heathrow. Urmează Frankfurt cu 27 de milioane de pasageri, Amsterdam, 24 de milioane, şi Madrid cu 22 de milioane.

Se pare că, încet, încet, criza începe să dispară, cel puţin când vine vorba de vacanţe. Datele World Tourism Organization arată că în primele luni ale lui 2012 a crescut numărul de călători în aproape toate regiunile, cu excepţia Orientului Mijlociu. Cele mai importante creşteri ale numărului de sosiri pe aeroporturi s-au înregistrat în Africa (+7%), Asia (+7%), America (+6%).

La nivel mondial numărul de sosiri internaţionale a crescut faţă de anul trecut: 131 de milioane în primele două luni ale lui 2012, faţă de 124 de milioane în aceeaşi perioadă a anului trecut. Deci criză mare, dar e loc de o vacanţă mică. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite