Travel

articolul anterior articolul urmator

Carmina Olimpia Cotfas, Miss Universe România: „Românii vizitează şi cunosc toată lumea. Acum este timpul ca toată lumea să cunoască România”

0
1 Dec 2021 14:28:30
Traian Bădulescu

Interviu cu Carmina Olimpia Cotfas, Miss Universe România 2021    „Noi, tinerele femei ale Universului, avem credinţa că omenirea tinde către pace, toleranţă şi înţelegere. Ne luăm angajamentul să promovăm acest mesaj în fiecare zi, oriunde ne vom afla” (Motto-ul Miss Universe)

Vă redau acum un interviu sau mai bine zis un dialog inedit cu Carmina Olimpia Cotfas, Miss Universe România 2021. O fire puternică, luptătoare, care a confirmat că poate să îşi urmeze visele şi pasiunile. Şi care poate trece peste obstacole. Nu este uşor să faci aşa ceva, atunci când le ai. Pentru Carmina, aspectul exterior este reprezentat de ce avem în interior, iar istoria, turismul şi comunicarea sunt marile ei pasiuni. Nici exteriorul nu este neapărat trecător, dar fără interior, este zadarnic…

Noi, românii, chiar suntem oameni frumoşi

 

Carmina, reprezinţi cea mai de elită competiţie de Miss din lume. Miss Universe. Eşti Miss Universe România 2021. Cu ce gânduri pleci la finala din Israel, care va avea loc pe 14 decembrie?

Mă străduiesc să reprezint ţara mea cu cinste. De ce spun asta... Chiar ţin la România şi consider că noi, românii, merităm mult mai mult. Reprezint şi tinerele femei românce, dar în primul rând consider că reprezint România. Noi, românii, chiar suntem oameni frumoşi. Competiţia Miss Universe nu este doar o competiţie a frumuseţii feminine de pretutindeni şi atât, ci reprezintă o competiţie care reuneşte ambasadoarele feminine ale fiecărei ţări. Simt că participând la finala de la Eilat, nu voi fi o româncă frumoasă, aşa cum sunt chiar multe românce, ci voi fi o ambasadoare a culturii şi spiritualităţii româneşti.

 

Refuz să cred că România este plină de ”mori de vânt”

 

De ce crezi asta? Ce înseamnă pentru tine România?

Sunt studentă la istorie şi pasionată de istorie. Avem o istorie încă insuficient valorificată. Am studiat mult şi consider că ţara noastră poate fi promovată enorm şi prin istorie. Nu înţeleg de ce nu se întâmplă asta, dar voi încerca să mă implic şi să identific soluţii. Refuz să cred că România este plină de ”mori de vânt”. Şi sigur nu e. Noi nu l-am primit niciodată în ţară pe Don Quijote, doar l-am... citit.

 

 

 

 

 

 

Sunt o luptătoare dar nu voi lupta niciodată împotriva cuiva, ci pentru drepturile cuiva

 

Am mai colaborat cu Organizaţia Miss Universe, în calitate de consultant în turism, de-a lungul timpului. Niciodată nu am fost dezamăgit de înalta calitate a concursului. Eşti prima studentă la istorie care participă la această competiţie. Ce conexiune poţi face între istorie şi competiţia la care participi?

În primul rând, mă bucură că în acest an, finala mondială este găzduită de către Israel. Care, pentru noi, este şi trebuie să fie o ţară soră. România are multe conexiuni istorice cu statul Israel. Poate că ar fi bine să avem şi o istorie comună, care să fie predată în şcoli. Nu pot să uit că în ţara noastră au fost nenumărate comunităţi de evrei, atât în Transilvania, cât şi în nordul Moldovei sau în alte părţi ale României. Avem ce învăţa, reciproc, unii de la alţii, ca naţii înfrăţite şi, sper, aliate. Admir mult Israelul, care a avut puterea de a renaşte. Şi noi, românii, la fel. Ne-am păstrat identitatea, deşi istoria noastră nu a ţinut mereu cu noi. Ar trebui să avem încredere mai mare în noi, românii. Ar trebui să renunţăm la complexe. Românii vizitează şi cunosc toată lumea. Şi mulţi români chiar sunt curioşi, doresc să înveţe, să descopere culturi noi. Acum este timpul ca toată lumea să cunoască România. Şi cu smerenie o spun, sper să am şi eu o contribuţie cât de mică. Am încredere în mine dar ştiu ce înseamnă smerenia. Sunt o luptătoare dar nu voi lupta niciodată împotriva cuiva, ci pentru drepturile cuiva. Mă voi strădui să reprezint ţara mea, în Israel... Noi, românii, chiar suntem oameni frumoşi şi interior, şi exterior. Încă nu credem asta, marea majoritate. Pentru mine, competiţia din Israel reprezintă un pas, dar nu ultimul. Va fi doar începutul.  Îmi doresc mult să fiu o ”ambasadoare” a României, fie şi neoficială, din punct de vedere al istoriei, turismului şi al spiritului nostru românesc. Putem mult mai mult. Întotdeauna mi-am pus problema – de ce nu reuşim să captivăm toată lumea, când noi am oferit mult lumii? Atât cât voi putea, mă voi implica în direcţia asta...

 

Ce înseamnă pentru tine turismul, Carmina?

 

Simplu, deşi realizez că nu e simplu decât teoretic. Practic... Văd că nimeni nu îndrăzneşte să facă nimic. Înseamnă imagine bună pentru ţara noastră şi export de servicii. Aşa cum spunea Bianca Elena Constantin, Miss Universe România 2009, pe care o cunosc, este un model pentru mine şi o admir mult, turism înseamnă mai ales promovare şi suflet. Primim turişti străini, care vin, cheltuiesc dar mai ales se familiarizează cu ţara noastră. Admir promovarea făcută de Israel şi de-abia aştept să văd la faţa locului cum este, deşi am citit şi am studiat mult despre Ţara Sfântă. Israel este o ţară a simbolurilor. Însă aşa este şi România. Avem multe de învăţat din istoria noastră. Şi uneori o cam ignorăm. Noi, românii, am fost mereu toleranţi şi adaptabili. Ceea ce cred că reprezintă o virtute. Din păcate, nu am ştiut mai niciodată să ne apărăm interesele, să ne punem în lumina pe care o merităm şi să ne... şlefuim, ca să vorbesc metaforic. În concluzie, consider că România este o ţară preponderent turistică. În sensul că trebuie să ne viziteze şi să ne cunoască turişti din toată lumea, fie fraţii noştri basarabeni ori chiar israelieni, fie verii noştri maghiari – alături de care şi eu am convieţuit - sârbi, ruşi, ori bulgari. Ori francezi, japonezi, americani, chinezi, brazilieni…

 

Evident, contează şi competiţia, dar colaborarea cred că reprezintă cuvântul meu cheie

 

Ce vei face dacă vei câştiga competiţia? Sau dacă... nu?

 

Nu merg acolo ca să câştig neapărat. Deşi m-ar bucura pentru ţara mea. Dar spun asta pentru că sunt conştientă că toate ţările au selectat participante care să le reprezinte cu mândrie. Particip pentru a-mi reprezenta şi promova ţara, atât cât pot eu de bine. În rest, voi fi naturală, sinceră, exact aşa cum cred că sunt eu şi voi lăsa decizia juriului şi votanţilor... Cuvintele mele cheie sunt încredere, dar şi, cum spuneam, smerenie. Nu îmi place să judec deşi îmi asum că pot fi ”judecată”. ”Vox populi”. Deja, consider că misiunea mea e să îmi reprezint ţara şi mă mândresc că am fost aleasă. Pentru mine, participarea la competiţia Miss Universe este un început. Nu un scop. Şi voi susţine mereu competiţia, pentru România, indiferent dacă voi fi Miss Universe pentru toată lumea sau nu. Datoria mea este aceea că România m-a ales. Şi, dacă voi fi eu cea aleasă şi în Israel, voi aprecia. Dacă nu voi fi, tot voi aprecia. Evident, contează şi competiţia, dar colaborarea cred că reprezintă cuvântul meu cheie.

 

 

 

 

Ştiu că eşti pasionată şi de dezvoltare personală, alături de marea ta pasiune pentru istorie, pe care o şi studiezi la facultate...

 

Da, foarte mult. Însă consider că dezvoltarea personală este legată mult de turism. Dacă citim o carte, un roman, un volum de povestiri, un volum de poezii sau o carte tehnică ori ştiinţifică, nu putem înţelege mai nimic dacă ne oprim la... prima pagină. Trebuie să dăm pagină cu pagină şi să aprofundăm. Precum a face un circuit turistic complex, vizitând orice obiectiv de interes. Sau, putem răsfoi superficial.... Nimic rău. Ca şi cum am sta la plajă. Avem nevoie, uneori, şi de relaxare.

Momentan, am mult de învăţat, pentru a da mai departe. Ce pot să vă spun? Normal că visez să scriu cărţi. Dar nu oricum. Doar dacă simt că vor influenţa măcar un om în bine... Studiez istoria, care este mare mea pasiune. Pentru că fără trecut, nu ai de unde să estimezi ce se va întâmpla în viitor. Şi, din păcate, cam omitem acest aspect... Noi, românii, avem un trecut frumos. Cine mai ştie că denumirea fostului Imperiu Roman de Răsărit, Bizantin, cum se numea postum, era... Romania? Şi prefer să mă opresc şi să mă dedic în continuare studiului, în acest sens.

 

Vom rămâne surprinşi că avem istorie comparabilă cu istoria imperiilor, deşi noi nu am fost niciodată expansivi

 

Totuşi, vorbim despre participarea ta la competiţia internaţională Miss Universe. De ce aici?

Aşa cum ţi-am mai spus, Traian, reprezint România. Poate că Dumnezeu mi-a oferit şi frumuseţe fizică. Dar nu vreau să cred că acest dar este atuul meu principal. Cu frumuseţe poate ne naştem, genetic. Da, am grijă de mine pentru a avea grijă şi de alţii. Alte aspecte, le dobândim în timp. Repet, chiar consider că noi, românii, suntem un popor frumos. Dar consider că ne ajută mult şi creativitatea, şi adaptabilitatea, şi, fireşte, mai ales inteligenţa noastră, uneori chiar nativă... Sunt uimită adeseori atunci când studiez istoria României. Pentru că avem o istorie frumoasă, debordantă şi poate şi... şocantă, pentru cei care nu au apucat să o aprofundeze. Pentru că vom rămâne surprinşi că avem istorie comparabilă cu istoria imperiilor, deşi noi nu am fost niciodată expansivi... Că o fi bine, că o fi rău, asta a fost firea noastră. Sper să nu mă judece istoricii cu experienţă, sunt la început în acest domeniu dar studiez, studiez şi promit că nu mă voi opri niciodată.

Şi, în final, nu mă pot abţine să nu amintesc, iar şi iar, despre turism. Cred că ne putem creşte ţara prin turism. Şi deşi particip la finala internaţională Miss Universe, din Israel, nu mă gândesc neapărat că voi câştiga primul loc dacă va fi să fie, pentru frumuseţe fizică şi să ajung apoi la Hollywood. Mă gândesc că îmi voi promova ţara şi voi atrage oameni care au avut încredere în mine, în România, fie la mine în Mureş ori Cluj, fie la Cazane ori în Delta Dunării, fie oriunde pe Dunăre, fie la Sinaia ori Vatra Dornei, fie la Băile Herculane ori Băile Felix, fie în Bucureşti, Timişoara, Oradea, Iaşi sau Cluj... Da, vreau să fiu ”vedetă”, dar prefer să fiu scriitoare şi promotoare a României, decât să ajung pe marele ecran. O emisiune poate că aş face, dacă ar fi pe principiile mele, de a promova gândirea pozitivă.

 

 

 

Carmina, eşti în ziua plecării aşa că vom continua un următor interviu de la faţa locului. Şi voi aştepta şi părerea ta despre Israel, fireşte. Drum bun şi succes la finala de pe 12 decembrie, din Eilat!

 

Mulţumesc tuturor susţinătorilor! Şi cu mare drag. Sper să pot veni cu idei şi mai constructive pe viitor. Vă rog să-mi ţineţi pumnii pentru cum voi reprezenta România. Asta mă interesează. Legat de Miss Universe, voi încerca să mă descurc singură şi, fireşte, să dau totul din mine pentru a nu vă dezamăgi. Am încredere în mine, orice ar fi, şi acesta este gândul meu pentru toţi românii. Cu încredere vom ajunge departe...

În final, vreau să mulţumesc cu recunoştinţă tuturor partenerilor mei, care m-au sprijinit şi mi-au fost aproape. Oameni şi firme în spatele cărora, fireşte, se află tot oameni implicaţi... Saleh Zini, Cătălin Botezatu, Romaniţa Iovan, compania aeriană naţională TAROM, CryptoDATA, La Donna, designerii Anda Mănescu, Maileen Gabana, Dandara Romania,  Dandara Spania, Rhea Costa, Aviad, Elodie Atlan, magazinul ”Mary Top Model”, Vonţea Daniela - make up artist, Lidia Ellesdorfer -make up artist, Andreea Tătar - hair style, Fensi Irina - hair style, Cristi Ardelean, Bijuterii Mosselle, Oxana Novakovici - produse make up, Beauty Revolution, Ideal Estet, Clinica Anastasios, The Clinique Herăstrău, Phoenicia Grand Hotel Bucureşti, Tisza Games, Inspiring Lux (pantofi), La Monza (trolere), Jolidon (lenjerie), Comşa Camelia - Top make-up school, Neta Hairstyle. Fără ei ar fi fost mult mai greu. Mergem înainte şi să aveţi încredere că pentru mine cuvântul cheie este România...

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările