Travel

articolul urmator

Ce se va întâmpla când nu va mai fi nimeni în cerdac?

6
22 Jun 2021 08:04:21
Alexandru Codreanu

- Am o pensie de 18 milioane şi Fane are 22. Mi-e bine, mamă! Îmi fac toate poftele, iar la sfârşitul lunii mai pun şi un ban deoparte.

Discuţia are loc în cerdacul unei case din Oltenia de sub munte. Interlocutoarea mea este o femeie care, după pensionarea anticipată, şi-a urmat soţul în casa lui părintească din vârful dealului. Acum, în afară de neamuri, cei doi sunt vizitaţi periodic de vulpi, ulii, căprioare şi mistreţi.

Gospodăria e doar o umbră a gloriei din vremea ălor bătrâni. Lipsesc caii, vacile, oile şi porcii. Cine să mai aibă grijă şi de ele?

În jurul casei este un pic din fiecare. Există răsaduri cu ceapă şi mărar; livezi amestecate de cireşi, pruni, meri, peri şi gutui. Viţa de vie ţine umbră şi dă struguri. Mai în vale sunt răsaduri de cartofi, dar şi de coacăze, căpşuni şi fragi. În fânar se găsesc mereu ouă proaspete.

În plimbarea de pe coastă am adunat mânătărci şi crăiţe. Primele sunt nişte delicatese care se vând pe bani grei la oraş; pe deal însă sunt folosite în tocăniţa de ciuperci. Crăiţele sunt diferite; e păcat să le strici pe tocană când sunt atât de gustoase prăjite pe jar.

Pe deal găseşti mâncare şi băutură bio, desigur plătită cu multă sudoare. Pensiile sunt cheltuite pe ţigări, pâine, dulciuri, medicamente şi integrame.

La oraş nu ai cum să înmulţeşti mâncarea. Din acest motiv tot mai mulţi orăşeni de primă generaţie fac cale întoarsă la ţară, unde cu trudă îşi pot asigura traiul printr-o agricultură de subzistenţă.

Gospodăriile nu mai sunt ce-au fost, însă casele rămân în picioare. Iar obiceiurile, munca câmpului şi tainele plantelor medicinale şi a alegerii corecte a ciupercilor sunt transmise mai departe.  

Sălbăticia României profunde este seducătoare. Ce se va întâmpla însă când nu va mai fi nimeni în cerdac? Când nu va mai avea cine să hrănească păsările şi să muncească pământul? Că la Penny totul este pe bani!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Domnul Doctor
22.06.2021, 08:45:20

Atunci cand nu vom mai avea tarani, nu vom fi decat niste maimute in costum - Petre Tutea

+2 (2 voturi)
bovis al IIIlea
23.06.2021, 11:40:20

TARANI SUNT DESTUI SI IN ORASE, NU RAMANEM NOI FARA EI.

-1 (5 voturi)
Valahu Duios Manglea
23.06.2021, 08:25:03

Ceea ce este perfect adevarat in multe locuri din Vestul Europei.Oamenii vin de la servici si apoi....se joaca, fie la calculatoare fie pe terenurile de sport sau parcurile din cartiere, joaca a devenit obligatorie, nu doar pentru miscare si mentinerea tonusului fizic, dar e o terapie impotriva alienarii complete, multi oameni nici nu mai fac altceva in afar de servici, decat se joaca, copii batrani. Rar mai vezi un hobby sau o preocupare de timp liber, cum ar fi ingrijirea pomilor, gradinaritul, sau alte activitati nu numai delectante dar si lucrative, poate 1 in 10 mai strange un surub, sau mai creste o planta in gradina, restul lucru/sau ajutor social, calculator sau sport in parc sau la teren, actiuni repetitive, papagalicesti, ..unde eti maestre Tutea sa vezi maimutele in costum? (scuzati, ei pe ei insisi se numesc oameni moderni-adica niste animale vesele ca primesc 3 mese pe zi si le da stapanul drumul in tarc sa zburde).

-5 (7 voturi)
bovis al IIIlea
23.06.2021, 11:41:34

UITE UNU

-3 (5 voturi)
marian gheorghe
2.07.2021, 14:06:06

Se joaca pentru a nu o lua razna ca altii care ajung sa considere ca o compunere pe un site oarecare este activitate intelectuala serioasa. Asa o fi e posibil sa trebuiasca sa te concentrezi mai ceva ca cand cresti o planta (de parca planta nu poate creste si fara tine). .

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările