Travel

articolul anterior articolul urmator

Ce se poate întâmpla dacă nu setăm telefonul mobil pe „modul avion” atunci când călătorim cu avionul: avertismentul unui pilot

6
10 Apr 2016 13:53:59
Autor: Oana Bâltoc
Pilotul avertizează că, totuşi, pasagerii nu ar trebui să trimită mesaje sau să-şi sune cunoscuţii în timp ce se află la bordul avionului, existând posibilitatea ca, în cel mai rău caz, interferenţele să ducă la pierderea unui mesaj sau apel important din partea centrului de control al traficului aerian. FOTO deplacementspros.com
Pilotul avertizează că, totuşi, pasagerii nu ar trebui să trimită mesaje sau să-şi sune cunoscuţii în timp ce se află la bordul avionului, existând posibilitatea ca, în cel mai rău caz, interferenţele să ducă la pierderea unui mesaj sau apel important din partea centrului de control al traficului aerian. FOTO deplacementspros.com

Mulţi dintre pasagerii care călătoresc cu avionul şi-ar dori să poată folosi ca de obicei telefonul mobil şi în timpul zborului, dar există un motiv întemeiat pentru care este necesar să activăm setarea „mod avion”.

Multe persoane sunt tentate să creadă că atunci când semnalele telefonului interferează cu sistemele aparatului de zbor există riscul producerii unui accident grav. 

În realitatate, nu există posibilitatea producerii unor incidente de proporţii, dar piloţii şi controlorii de trafic aerian sunt deranjaţi de sunetele neplăcute, de bruiajele care apar din cauza acestor interferenţe, notează publicaţia The Independent, care citează un expert în aviaţie.

Zgomotele sunt similare cu cele produse de un telefon care sună, amplasat în apropierea unor boxe, după cum relatează pilotul. Acesta povesteşte că s-a confruntat cu situaţii de acest fel în timpul unor zboruri, dar de regulă, responsabili erau membrii echipajului, care uitau să activeze setarea „mod avion”. Chiar dacă avioanele au sisteme menite să blocheze interferenţele dispozitivelor electronice, acestea pot da uneori erori, aşa că se consideră că utilizarea telefoanelor pe „modul avion” este o măsură suplimentară de siguranţă. 

Modul avion este setarea care permite să dezactivaţi simultan pe telefon conexiunea de reţea celulară, conexiunea Wi-Fi, posturile de radio FM, conexiunea Bluetooth şi partajarea Near Field Communication (NFC). Puteţi în continuare să utilizaţi alte aplicaţii care nu necesită o conexiune de reţea celulară, inclusiv cele care vă permit să ascultaţi muzică sau să urmăriţi fişiere video. Când sunteţi în modul avion, puteţi activa separat conexiunea Wi-Fi, posturile de radio FM, Bluetooth şi partajarea NFC. Reţeaua celulară rămâne dezactivată până când dezactivaţi modul avion.

Pilotul avertizează că, totuşi, pasagerii nu ar trebui să trimită mesaje sau să-şi sune cunoscuţii în timp ce se află la bordul avionului, existând posibilitatea ca, în cel mai rău caz, interferenţele să ducă la pierderea unui mesaj sau apel important din partea centrului de control al traficului aerian.

Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (EASA) a autorizat în 2013 utilizarea dispozitivelor electronice, precum tablete, telefoane inteligente, aparate mp3 sau cărţi electronice, pe parcursul tuturor fazelor de zbor, cu condiţia să fie setate pe "mod avion", astfel încât să nu pună în pericol zborul.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Aurel Paun
10.04.2016, 17:50:15

Nu vad cum telefoanele mobile obisnuite (celularele), aflate intr-un avion care zboara la inaltimea de 9.000-10.000 m, pot realiza legaturi telefonice acceptabile, avand in vedere ca puterea lor de emisie nu depaseste 2-3Km.

+1 (3 voturi)
Robert Roman
10.04.2016, 20:59:44

Imi place cum la noi toti isi dau cu parerea, fara sa se deranjeze vreunul sa se documenteze. Romanul e părelolog innascut, lui nu ii trebuie date, informatii si alte prostii. Uite un articol CNN despre cum functioneaza un telefon mobil intr-un avion: http://edition.cnn.com/2014/04/14/tech/mobile/phones-in-flight/ . Iar aici e un articol Wikipedia despre felul in care telefoanele mobile afecteaza sau nu sistemele electronice ale unui avion, bazat pe studii de caz si rapoarte NASA: https://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_phones_on_aircraft . Data viitoare in loc sa va intrebati "oare cum o fi" sau sa va dati cu parerea in completa necunostinta de cauza, poate folositi 5 minute din timpul vostru pretios pe Google ca sa va documentati.

0 (4 voturi)
Aurel Paun
10.04.2016, 21:19:02

@Robert Roman, poate traduci textul "The maximum distance at which a phone can still make calls and send texts varies depending on the type of tower and transmitter, but an airplane would have to be no more than 10,000 feet (apox.3.000m" in the air for any cell phones on board to still have a signal, according to Bill Rojas, director of telecom research at IDC Asia Pacific."

+2 (4 voturi)
Popa Pius
10.04.2016, 19:10:08

Singurul inconvenient - descarcarea bateriei din cauza cautarii de semnal la putere maxima. In rest, baliverne cu interferenta sau altele.

+1 (3 voturi)
Popescu Ion
10.04.2016, 21:20:41

Minciuni panicarde.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările