Ce poţi vedea gratis la Paris

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine
Imagine

Nu cred în sloganuri de genul – vezi lumea fără un ban în buzunar, nu există. Dar cred că o mulţime de locuri incredibile pot fi văzute cu bani puţini. Şi Parisul e unul dintre ele.

image

În general când spui Franţa primul cuvânt care îţi vine în minte e scump, pe lângă arogant. Iar dacă mai rosteşti şi Paris…scump, domle, scump. Există însă o mulţime de locuri care pot fi văzute gratuit. Poţi să te bucuri de Paris fără să dai un leu pe muzee, biserici, şi alte locuri minunate, doar cu banii de cazare şi avion. Şi vei spune, păi ce Paris e ăla fără Versailles, fără să urci în turn, fără să pluteşti pe Sena? E un Paris foarte furmos, autentic, departe de hoardele de turişti care se duc doar să bifeze nişte puncte de pe hartă.

Eu cu asta nu-s de acord, cu bifat obiectivele. Adică evident că vrei sa vezi turnul Eiffel, de exemplu, dar sunt unii care în goana asta de a pune X pe un loc celebru nu văd oraşul de sub nasul lor. Ca turiştii ăia chinezi care fac poze dupa poze dar nu văd nimic cu adevarat.Oricum multe obiective simbol ale oraşului pot fi văzute gratis. Aşadar ce poti vedea fără să cheltui un euro la Paris:

1. Notre Dame. E cel mai vizitat loc din capitala Franţei (13, 6 milioane de vizitatori în 2011) deci nu poţi să îl sari, mai ales ca e gratis. Plăteşti bilet doar dacă vrei să urci în turn. În spate e un parculeţ, apoi e Sena, şi, dacă ai noroc, poţi participa şi la un concert în aer liber (străzile Parisului sunt pline de cântăreţi ambulanţi).

2. Sacre Coeur, ca tot vorbeam de must-uri care pot fi vizitate gratuit. Nu te costă nimic să intri în catedrală, dai bani doar dacă vrei sa intri în criptă sau în dom. Nu am fost, deci nu ştiu dacă merita bănuţii sau nu. S-ar putea ca domul să merite, pentru privelişte, 5 euro costă biletul. Sau poti vedea Parisul de sus, chiar daca nu la fel de sus ca din Dom, dar pe gratis, de lângă biserică. Am uitat să precizez, să nu vă aşteptaţi la cine ştie ce priveliste. Nu se zăreşte nicio clădire extraordinară, niciun colţ de verde, nicio apa, e mai degrabă un …cartier? Aşa mi s-a părut, un fel de suburbie agitată, nimic romantic sau spectaculos.

Am văzut că multi turişti urcă spre Sacre Coeur cu funicularul, noi am urcat pe jos, nu e atât de dificil.

3. Şi, dacă tot suntem în zonă, trec pe listă şi Montmartre. Vechiul cartier, cu străzi înguste, construite în deal, cu case vechi, cu zeci de cafenele unde poate Modigliani şi-a băut cafeaua într-o zi rece de toamnă, cu shop-uri pline de suveniruri, spune parcă povestea unui Paris de altădată. Treci şi prin Piaţa Pictorilor (4), e frumoasă.

5. Să ne întoarcem în centru, în Place de la Concorde. Într-o parte e Madaleine (intrarea e gratis), iar în partea cealaltă Jardin des Tuileries (6) care, la fel ca toate parcurile capitalei franceze, pot fi colindate pe degeaba. Te poţi odihni pe şezlongurile de lângă lac şi, dacă ai prin geantă vreun rest de croissant, răţuştele îţi vor spune merci.

7. Muzeele

Tot în zonă e şi celebrul Luvru. Nu am intrat când am fost, l-am lăsat pentru data viitoare tocmai pentru că e foarte mare, cred că trebuie să îţi rezervi măcar jumătate de zi pentru el. Şi da, poate fi văzut şi gratis, în prima duminică a fiecărei luni. O mulţime de alte muzee pot fi vizitate gratuit în prima duminică din luna, găseşti lista aici.

În alte locuri cetaţenii UE care au până în 26 de ani nu plătesc bilet. Lista aici. Iar la alte muzee, printre care cel al Parfumului, Institutul Curie sau Atelier Brancuşi, intrarea e gratuită tot timpul anului. Găseşti info aici. Şi colecţiile permanente de la Petit Palais sunt gratuite pentru toată lumea. 

Dacă eşti la Paris în perioada noiembrie–martie poţi prinde un tur al Notre Dame, gratis. Şi nu numai, lista, cam mică ce-i drept, aici.

image

8. Zic, zic şi de turnul lui Eiffel. Am urcat în el, nu mi s-a părut oau. Dar eu nu sunt pasionată de tehnică, de construcţii, poate dacă te interesează astfel de lucruri crezi că e musai să urci în turn. Nu am avut răbdare să citesc informaţiile afişate pe fiecare palier…deh, blondă. Priveliştea e frumoasă într-adevăr, se vede tot Parisul. Poţi urca până la etajul 2 pe scari şi apoi cu liftul, economiseşti 3 euro dar mai ales scurtezi rândul (în fiecare zi când am trecut pe lânga turn era o coadă la lifturi…). Biletul costă 10 euro, daca urci şi pe scări, şi 13 euro dacă urci doar cu liftul.

9. Lângă turn o să vezi Champ de Mars. Pe mine m-a dezamăgit, poate şi pentru că era iarnă, nu prea era verdeaţă ci mai mult noroi. Dacă tot suntem în zonă, să nu uit de Domul Invalizilor. Da, dacă vrei să intri plăteşti bilet, însă exteriorul şi curtea sunt deschise oricui. O să observi nişte turle în departare. Nu prea departe, cam 5 minute de mers pe jos. E biserica Sainte Clotilde (10), intrarea gratuită.  

11. Champs Elysees. Nu te costă nimic să te plimbi pe celebrul bulevard şi să admiri Arcul de Triumf sau piaţa Trocadero, poate chiar ascultându-l pe Dassin.

12. Cimitirul Montparnasse. Şi aici intrarea e liberă. Nu am fost, nu mă tentează. Era o vreme când îmi plăcea să mă plimb prin cimitire, acum mă deprimă. Chiar daca se pare că sunt pe acolo, pe lângă locurile de veci ale unor nume celebre, şi nişte sculpturi interesante. Info şi program aici.

13. Sena si podurile. Se pare că sunt mai mult de 30 de poduri peste Sena în tot Parisul. Nu am ajuns pe toate, evident. Ce vreau să zic este că fluviul poate fi un ghid perfect prin capitala Franţei.Un ghid gratuit care te poartă prin cel mai romantic şi, se pare, şi cel mai vizitat oraş din lume. Mie mi-a plăcut foarte mult podul Alexandru.

14. Place de la Defence. Parisul nou, cu clădiri scoase parcă din alt film. Când vii din centrul vechi spre centrul nou parcă treci în alt oraş. Un “oraş” în care intri tot gratuit.

15. Galeriile Lafayete. Mai ales dacă e Craciunul. Sunt un adevărat spectacol. Şi îl poţi admira fără să plăteşti bilet. Chira fără să intri, vitrinele se transformă în adevărate scene.

16. Dacă sunteţi în Paris luna viitoare puteţi face o plimbare prin grădinile palatului Elysee. Administraţia prezidenţială a anunţat săptămâna trecută că grădinile vor fi deschise publicului în ultima dumincă din fiecare lună. De la 12 la 17.00, din octombrie în martie, şi de la 13.00 la 19.00 în perioada aprilie-septembrie. 

Ce zici, sunt locuri de văzut în Paris fără să dai bani? Eu zic ca da, sunt destule. Pe lângă toate astea mai sunt o mulţime de clădiri încărcate de istorie, care iţi ies în cale la tot pasul. 

Dacă nu te mai ţin picioarele, oraşul e imens, chiar şi partea “turistică” e foarte mare, poţi lua metroul. Nu cumpăra bilete individuale, sunt scumpe. Noi am luat un set de 10 bilete, în jur de 13 euro, sunt valabile şi pe autobuz. Mai avem şi acum vreo câteva, le folosim data viitoare.

Acest text a apărut prima oară pe blogul personal al Mihaelei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite