Cele mai frumoase biblioteci pe care le poţi vizita în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bibliotecă
Bibliotecă

Biblioteca nu este doar un spaţiu de depozitat cărţi. Fie că iubeşti cititul sau atmosfera specifică bibliotecilor, vacanţa poate fi un bun prilej pentntru a vizita câteva din cele mai frumoase astfel de locuri.

Bibliotecile au ceva magnetic, sunt temple ale cunoaşterii unde poţi pierde noţiunea timpului, medita sau pur şi simplu te poţi relaxa într-un mediu liniştit. Mai mult, unele dintre aceste clădiri sunt adevărare bijuterii arhitecturale şi merită un loc pe lista de obiective de vizitat în 2020. Pentru pasionaţii de arhitectură şi călătorii, echipa FlixBus a realizat un top al celor mai frumoase biblioteci pe care le poţi vizita în Europa.

1. Biblioteca de Filologie, Universitatea Freie din Berlin, Germania

O atracţie arhitecturală datorită formei sale spectaculoase, biblioteca de Filologie se află în campusul Universităţii din Berlin. Construcţia bibliotecii a început în anul 2001 şi a fost finalizată în 2005. Biblioteca arată cel mai frumos seara, când luminile din interior strălucesc prin faţada transparentă pentru a crea un efect de tablă de şah. 

2. Diamanatul Negru, Biblioteca Regală din Copenhaga, Danemarca

Diamantul negru este numele neoficial al extensiei moderne a vechii clădiri a Bibliotecii Regale, făcând referire la faţada de marmură neagră înclinată în unghi ascuţit. Exteriorul modern îţi va oferi apoi posibilitatea de a face un pas înapoi în timp, ca să pătrunzi în clădirea bibliotecii vechi, prin intermediul unui atrium. În zona cunoscută sub această denumire se află două muzee, Muzeul Naţional al Fotografiei şi un mic muzeu dedicat benzilor desenate.

3. Biblioteca Sainte Geneviève din Paris, Franţa

Biblioteca Sainte Geneviève este cu siguranţă una dintre cele mai impresionante clădiri din Paris. Abaţia originală a bibliotecii a fost construită în secolul al VI-lea, iar faţada este gravată cu numele celor care au adus contribuţii la istoria cunoaşterii precum Copernicus şi Shakespeare. După amiaza, oamenii se adună sub cele 810 de nume ale unor savanţi celebri şi aşteaptă să prindă un loc în imensa sală de lectură. 

4. Biblioteca El Escorial Library, Madrid, Spania

Biblioteca El Escorial are un hol de 50 de metri lungime, 9 metri lăţime, o înălţime de 10 metri, podele de marmură şi rafturi de lemn care găzduiesc o colecţie de documente personale donate de Regele Philip al II-lea al Spaniei. Clădirea face parte din patromoniul Mondial şi adăposteşte aproape 50.000 de volume, dintre care unele extrem de rare.

5. Biblioteca Naţională a Austriei, Viena, Austria

Palatul Hofburg din Viena a fost rezidenţa împăraţilor şi a regilor Imperiului Habsburgic. Astăzi, pe lângă faptul că este rezidenţa oficială a preşedintelui ţării, găzduieşte o colecţie incredibilă de 7,4 milioane de cărţi a Bibliotecii Naţionale a Austriei. Unul dintre elementele cele mai incredibile ale bibliotecii este fresca uriaşă de pe tavan creată de pictorul Daniel Gran.

6. Biblioteca Apostolică Vaticană din Roma, Italia

Biblioteca publică a Sfântului Scaun este una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume. Biblioteca a fost construită în 1475, fiind una dintre cele mai vechi biblioteci din lume şi are una dintre cele mai importante colecţii de texte istorice. Peste 75.000 de manuscrise şi mai mult de un milion şi jumătate de volume se află în patrimoniul acestei biblioteci.

7. Strahovská Knihovna din Praga, Republica Cehă

Biblioteca mănăstirii din Strahov este una dintre cele mai valoroase şi bine păstrate biblioteci istorice din lume, cu o colecţie care se ridică la aproape 200.000 de volume. Cea mai veche parte a bibliotecii, Sala Barocă Teologică, a fost construită în perioada 1671-1674, în timp ce criptele Clasice ale Sălii Filozofice datează din 1794. Ambele săli includ fresce pe tavan care aparţin pictorilor Siard Nosecký şi Anton Maulbertsch.

8. Biblioteca Joanina din Univeritatea Coimbra din Coimbra, Portugalia

Frumoasa bibliotecă barocă Joanina, parte din Universitatea Coimbra din Portugalia, a fost finalizată în 1728. Cele trei încăperi care conţin 70.000 de volume vechi sunt divizate de către trei arcade elaborate. Clădirea a fost declarată monument naţional şi are o valoare istorică inestimabilă fiind una dintre principalele atracţii turistice dintre monumentele care aparţin universităţii.

9. Biblioteca Marciana din Veneţia, Italia

Biblioteca Naţională Marciana dateză din 1537 şi se numără printre cele mai vechi biblioteci din Italia, găzduind una din cele mai mari colecţii de texte clasice din lume. Pe lângă un milion de cărţi, biblioteca mai are 13.000 de manuscrise şi 24.000 de lucrări tipărite în perioada 1500-1600.

10. Biblioteca Abaţiei St. Gall din St. Gall, Elveţia

Biblioteca Abaţiei Saint Gall este una dintre cele mai importante biblioteci monastice medievale şi este localizată în St. Gall, Elveţia. În 1982, biblioteca alături de abaţia din St.Gall au fost declarate sit din patrimoniul mondial, fiind un exemplu perfect de mănăstire carolingiană.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite