Cele mai frumoase obiective turistice din Cluj, oraşul numit de presa străină Silicon Valley din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala neoficială a Transilvaniei şi fratele mai liniştit al Bucureştiului, Clujul reprezintă o important atracţie turistică a României.

Recomandat de numeroase publicaţii străine şi inclus în topurile destinaţiilor europene ce merită a fi vizitate, Clujul a fost numit de presa internaţională Silicon Valley din Transilvania. Aici ajung anual zeci de mii de turişti, atât români, dar mai ales străini, fiind atraşi de evenimentele şi festivalurile internaţionale, de istoria bogată a judeţului şi frumuseţea acestuia. Deşi principalele repere şi atracţii se află în centrul oraşului, mulţi turişti pierd din vedere obiective importante care se află în imediata vecinătate a Clujului.

Atracţiile turistice ce nu trebuie ratate de turiştii care ajung în Cluj:

Centrul Clujului

Centrul se remarcă printr-o serie de monumente istorice, clădiri din secolele XVII-XX. O plimbare la pas prin centru Clujului le va dezvălui turiştilor clădiri impresionante în stil baroc, renascentist şi gotic.

Castelul Bánffy din Bonţida

Imagine indisponibilă

Castelul Bánffy din Bonţida este unul din monumentele de arhitectură reprezentative pentru barocul transilvan, bogăţia de elemente specifice acestui stil arhitectonic aducându-i şi numele de „Versaille-ul Transilvaniei“. A fost ridicat de familia Bánffy în comuna Bonţida, localitate situată la aproximativ 30 de kilometri Est de Cluj-Napoca.

Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia“

Imagine indisponibilă

Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia“ este un muzeu în aer liber. Denumirea este o omagiere a întemeietorului acestui parc. 

Imagine indisponibilă

Aici se păstrează trei dintre cele mai frumoase biserici de lemn din Transilvania: Biserica din Cizer, judeţul Sălaj, construită în anul 1773 de Nicola Ursu (Horea); Biserica din Chiraleş, jud. Bistriţa Năsăud, sec. al XVII-lea, şi Biserica din Petrindu, jud. Sălaj, datată în anul 1612.

Bastionul Croitorilor

image

Acest turn şi-a primit numele după breasla croitorilor care avea obligaţia să-l întreţină şi să păzească oraşul în acel punct, fiind singurul bastion al cetăţii care s-a păstrat integral. De-a lungul timpului, Turnul a fost distrus de mai multe ori. A mai fost restaurat în perioada 1956-1957, când s-a dorit deschiderea unui muzeu de istorie al oraşului Cluj, însă autorităţile comuniste de la acea vreme s-au opus. Recent restaurat, Turnul a primit o nouă destinaţie: „Centrul de Cultură Urbană“, care cuprinde o cafenea literară, o sală de conferinţe şi spaţii expoziţionale.

Cheile Turzii

image

Sunt situate în extremitatea estică a Munţilor Apuseni şi au o lungime de circa 2 kilometri. Zona prezintă o largă varietate a formelor de relief carstic cu grote de eroziune (peste 60) pe marginea pârâului Hăşdate, grohotişuri, colţuri stâncoase, treceri de la poteci line la pereţi abrupţi, de la stâncă şi grohotiş la vegetaţie abundentă. Aici pot fi văzute specii de lilieci, de peşti (zvârluga, cleanul), de amfibieni şi reptile (buhai de baltă, triton cu creastă, vipera comună), de păsări (privighetoarea, ciocănitoarea), etc.  

Salina Turda

Imagine indisponibilă

Salina Turda este unul din principalele obiective turistice ale Trasilvaniei, reprezentând un adevărat muzeu al mineritului în sare din Transilvania, o bază de agrement modernă şi, în acelaşi timp, o bază de tratament. Vârsta depozitelor salifere din Transilvania este de aproximativ 13 milioane ani, zăcământul de sare de la Turda făcând parte din acelaşi aliniament ca zăcămintele Ocna Dej, Sic, Cojocna, Valea Florilor şi Ocna Mureş. 

În mină sunt amenajate: un lift panoramic, o pistă de minigolf, două piste de minibowling, un teren de sport şi un amfiteatru cu 180 de locuri, care găzduieşte diverse concerte. De asemenea, în incintă funcţionează şi un carusel care oferă o imagine panoramică asupra Minei Rudolf. În Mina Terezia a fost amenajat un lac subteran ce oferă posibilităţi pentru o plimbare cu barca la 112 metri în adâncul muntelui de sare. Mina Ghizela a fost amenajată pentru a deservi exclusiv activităţii de tratament balnear.

Casa Matei Corvin

image

Casa Matei Corvin este singurul imobil din veacul al XV-lea care se regăseşte în forma iniţială. Este o clădire gotică ce a fost construită prin contopirea a trei case, poarta ogivală fiind elementul arhitectonic definitoriu ce o încadrează în acest stil. În această casă s-a născut Matei, rege al Ungariei, fiul cel mic al lui Iancu de Hunedoara. Regele Matei Corvin a emis un decret prin care această casă este scutită de plata impozitelor către stat, decret respectat de către toţi regii Ungariei ce i-au urmat. În secolul XVIII, casa a intrat în patrimoniul oraşului, fiind folosită drept închisoare sau spital militar.

Lacul Drăgan

image

Lacul Drăgan se află la confluenţa râului Drăgan cu râul Sebeşel. Barajul are o înalţime de 120 de metri şi are multiple roluri: producţia de electricitate, regularizarea Crişului Repede, atenuarea viiturilor şi asigurarea alimentării cu apă a Municipiului Oradea. Zona este de un pitoresc unic, dispunând de facilităţi de cazare de tip pensiune turistică favorizând activităţi sportive de tip off-road şi mountain-bike.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite