Cele mai frumoase trasee montane din România: de la întortocheatele căi ale Tâmpei la locurile de vis din Retezat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aşteptarea verii, când vă puteţi încumeta să plecaţi în drumeţii pe munte, „Adevărul“ vă propune o listă cu cele mai frumoase trasee montane din România: ce puteţi vedea şi care sunt capcanele pe care natura vi le poate întinde.

Cele mai frumoase trasee montane din Alba: Cheile Râmeţului şi Gheţarul de la Scărişoara

În judeţul Alba, unele dintre cele mai frumoase şi spectaculoase trasee montane sunt în Munţii Trascău şi în zona Gheţarului de la Scărişoara. Accesul este relativ facil, astfel încât acestea pot fi parcurse cu un efort mediu. Munţii Trascău sunt situaţi în partea sud-estică a Munţilor Apuseni dominând valea Mureşului în aval de confluenţa cu Arieşul.

Deşi nu depăşesc altitudinea de 1400 metri, priviţi dinspre culoarul Mureşului, Munţii Trascău înregistrează, pe alocuri, 1000 metri diferenţă de nivel. Înălţimea maximă este Vf. Dâmbau (1369 metri), care străjuieşte oraşul Zlatna. Una dintre cele mai spectaculoase zone din Trascău este cea a Râmeţilor, cu cheile care poartă acelaşi nume. Este în mare parte o arie naturală protejată, aici existând 8 rezervaţii naturale: Cheile Râmeţului, Cheile Mânăstirii, Cheile Tecşeştilor, Cheile Geogelului, Cheile Piatra Bălţii, Cheile Pravului, Piatra Cetii şi Poiana Narciselor.

image

Cele mai frumoase trasee montane din Bistriţa-Năsăud. Priveliştea de basm oferită de Via Maria Theresia, cea mai lungă potecă tematică din România

Descoperită şi pusă în valoare de nici un an, traseul Via Maria Theresia din Călimani, cea mai lungă potecă tematică din România, oferă privelişti de basm: de la piscuri care se întâlnesc cu norii până la spectaculoasa mină de sulf care parcă prevesteşte sfârşitul lumii.

Poteca tematică Via Maria Theresia, inaugurată şi amenajată anul trecut în Munţii Călimani, are 42 de kilometri şi leagă judeţul Suceava (comuna Şaru Dornei) de Bistriţa-Năsăud (Pasul Tihuţa). Este singura din ţară amenajată într-un parc naţional şi cea mai lungă din România.

Cei 42 de kilometri pot fi parcurşi atât la pas, cât şi pe două roţi, dificultatea fiind una medie. Cel mai înalt punct de pe acest traseu este Şaua Nicovală, situată la 1934 metri altitudine. Pentru că 25 de kilometri din traseu fac parte din Parcul Naţional Călimani şi au statut de arie protejată, amenajarea acestei poteci a fost sumară, fără intervenţii însemnate în natură.

image

Cele mai frumoase trasee montane din Braşov: Muntele Tâmpa, Piatra Craiului şi Masivul Piatra Mare oferă privelişti de vis

Că Braşovul este un judeţ de munte nu mai este demult un secret. Turiştii trebuie să ştie că aici pot găsi unele dintre cele mai frumoase şi mai spectaculoare trasee montane din România.

Braşovul oferă variante atât turiştilor mai puţin experimentaţi în ale muntelui, cât şi celor care au valenţe de adevăraţi alpinişti. Muntele Tâmpa poate fi explorat uşor şi are trasee atât pentru cei cu mult curaj, cât şi pentru turiştii care vor o plimbare în aer curat. Masivul Piatra Craiului este considerat o minune a naturii, dar nu oricine îl poate cuceri.

Muntele Piatra Mare oferă privelişti suberbe atât vara, cât şi iarna. Pentru a ajunge în vârful Muntelui Tâmpa, turiştii care vor să facă mişcare pot alege dintre patru trasee, cu grade diferite de dificultate: Drumul Serpentinelor, Drumul Cavalerilor, traseul care pleacă din cartierul Răcădău şi Treptele lui Gabony.

Canionul este locul unde te relaxezi totaol şi scapi de stres. FOTOSimona Suciu

Cele mai frumoase trasee montane din Buzău. Ascensiune spre „Lacul fără fund“, de unde beau apă vulturii

Ascensiunea către „Lacul Vulturilor” sau „Lacul fără fund”, aflat în apropierea Vârfului Mălâia, la peste 1.400 metri altitudine este unul dintre cele mai frumoase trasee montane din judeţul Buzău. Este o zonă cu un potenţial deosebit, cutreierată de un număr redus de turişti, până în prezent. Unul dintre punctele de plecare pe traseu este localitatea Siriu (DN10- KM78) iar itinerariul cuprinde satul Bonţu Mare, cătunul Gura Milei, Valea Milea şi se termină cu Cabana şi Lacul Vulturilor. Este marcat cu triunghi roşu iar durata de parcurgere este de aproximativ şase ore, cu timp intermediar de trei ore, până în cătunul Gura Milei.

Tot din Siriu se pot parcurge cei 12,5 kilometri până în cătunul Gura Milei şi cu mijloace de transport pe două sau patru roţi.

Trecând de Gura Milei, pe drumul ce duce către comuna Chiojdu, porneşte spre dreapta un drum ce ocoleşte Masivul Siriu prin vest, drum ce poartă denumirea de ”Drumul Tunurilor”, deoarece a fost făcut de armata austro-ungară în timpul Primului Război Mondial, pentru a putea urca tunurile pe Culmile Mălâiei. Este recomandat un prim popas în satul Bonţu Mare, unde o localnică, Tanti Aglaia, a deschis cu un deceniu în urmă o mică pensiune în propria gospodărie. 

image

Cele mai frumoase trasee montane din Gorj. Vârful Păpuşa şi „Inelul“, locurile de vis la care poate ajunge orice iubitor al frumuseţilor naturii

Judeţul Gorj este împânzit de tot felul de trasee montane. Aici pot fi făcute drumeţii montane de la cele mai dificile, la care se pot încumeta doare ei pregătiţi, şi până la cele mai facile, care pot fi parcurse de către aproape orice persoană.

Iubitorii de drumeţii sunt cuceriţi imediat de frumuseţea locurilor din Cerna Sat. Cel mai accesibil traseu, care poate fi parcurs şi cu maşina, este Poiana Florilor - Cerna Sat - Lacul de acumulare Valea Iovanului. Formaţiunile carstice variate îţi ţin privirea aţintită pe stâncile din împrejurimi, iar cascada Bobot merită un popas mai îndelungat. Aici, râul Cerna a fost blocat de o stâncă peste care apa trece năvalnic, iar ciocnirea apei cu piatra este mai spectaculoasă primăvara, când debitul râului este crescut.

Cheile Corcoaiei este un alt obiectiv turistic care nu trebuie ratat, dar care poate fi vizitat doar în perioadele în care nivelul apelor este scăzut. Scobiturile circulare sau ovale create de ape în stanca dură oferă imagini spectaculoase. Cheile au o lungime de 300 de metri şi au fost declarate rezervaţie naturală.

cele mai frumoase trasee montane

Cele mai frumoase trasee montane din Hunedoara: locurile de vis din Retezat şi ţinutul cetăţilor dacice

Hunedoara oferă călătorilor pasionaţi de excursiile pe munte un număr impresionant de atracţii turistice. Cele mai frumoase trasee montane din România pot fi străbătute în Parcul Naţional Retezat, în Munţii Orăştiei unde se află cetăţile dacice, în Masivele Parâng şi Vâlcan.

Judeţul Hunedoara are o zonă montană întinsă şi bogată în atracţii turistice. Parcul Naţional Retezat şi Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, două dintre cele mai întinse arii naturale protejate din ţară, oferă cele mai frumoase trasee montane din România. Pe lângă cele două parcuri cu suprafeţe de circa 40.000 de hectare, iubitorii de munte sunt invitaţi să se aventureze spre locurile de poveste din Munţii Parâng, Vâlcan şi Apuseni. Poiana Pelegii este unul dintre locurile de unde pornesc cele mai multe trasee montane din Retezat. Poiana se află în mijlocul Parcului Naţional Retezat, iar până la ea călătorii pot ajunge cu maşinile, pe un drum forestier care porneşte din dreptul Barajului Gura Apelor, aflat la 40 de kilometri de Haţeg

image

Cele mai frumoase trasee montane din Maramureş. Traseele din Munţii Rodnei, cele mai căutate

Printre cele mai frumoase trasee montane din România se numără şi cele din Maramureş. Spre exemplu, în Parcul Naţional Munţii Rodnei există nu mai puţin de 19 trasee turistice pentru iubitorii muntelui. Cele mai multe dintre traseele turistice din Parcul Naţional Munţii Rodnei sunt legate de judeţul Bistriţa Năsăud, însă o parte din ele au legătură şi cu judeţul Maramureş. Vorbim aici despre traseul turistic Creasta principală - Pasul Şetref (817 m) - Vârful Muncelui Râios - Poiana Bătrânei - Tarniţa la Cruce - Vârful Galatului - Şaua Gărgălău - Tarniţa lui Putredu - Şaua cu Lac - Pasul Rotunda.

Tot în categoria celor mai frumoase trasee montane din România poate intra traseul Pasul Şetref - Şaua Gărgălău, Rebrişoara - Rebra - Parva - Valea Guset - Tarniţa la Cruce - sub Vf. Rebra (2221 m) - sub Vf. Pietrosu (2303 m) - Staţia Meteo - Iezerul - Borşa (centru). Avem apoi Şaua Gărgălău - complexul turistic Borşa, Şaua cu Lac - Lacul Lala Mare - Prelucile Gajei, Complexul turistic Borşa - Valea Fântânii - Şaua Ştiol - Pasul Prislop (1416 m).

image

Cele mai frumoase trasee montane din Mehedinţi. Imagini spectaculoase de pe Trescovăţ, unul din cei mai înalţi munţi ai Parcului Natural Porţile de Fier

Cine ajunge în Clisura Dunării nu poate rata o drumeţie în Parcul Natural Porţile de Fier. Administraţia parcului pune la dispoziţie servicii de ghid turistic pentru un număr de 10 trasee turistice, cu grade diferite de dificultate.

Traseul Trescovăţ din Parcul Natural Porţile de Fier este una din propunerile administraţiei Parcului Natural Porţile de Fier, arie protejată de interes naţional. Pentru ecoturişti este un prilej de a-şi încărca sufletul cu imaginea unor peisaje unice în felul lor, de un pitoresc nemaiîntâlnit în altă parte a ţării.

„Traseul şerpuieşte prin păduri de cer, garniţa, fag, iar pajiştile cu iarbă îţi incantă privirile prin coloritul viu al orhideelor, garofiţelor şi te invită să poposeşti în aceste locuri de basm proape de poalele Trescovăţului îţi poţi alina setea din apele izvorului Cozarişte (numele lui vine de la cuvântul sârbesc coza, care înseamnă capră), bine cunoscut de localnici. Acest traseu este reprezentat de elemente floristice şi faunistice specifice zonei de S-V a României,care s-au dezvoltat în concordanţă cu elementele climatice existente în  acest colţ al ţării (climat temperat continental cu influenţe submediteraneene)”, se arată pe site-ul oficial al Parcului Natural Porţile de Fier.

image

Cele mai frumoase trasee montane din Neamţ: prin Jgheabul cu Hotar, din Ceahlău

Ascensiunea prin Jgheabul cu Hotar spre platoul Dochiei dezvăluie frumuseţea sălbatică a muntelui Ceahlău indiferent de sezon. Traseul trece prin zone împădurite, pajişti alpine sau jnepeniş înainte de ajunge la cabana din vârful muntelui.

Jgheabul cu Hotar este unul din cele mai frumoase trasee montane din România, destul de frecventat de turiştii care vor să ajungă pe Ceahlău la cabana Dochia sau pe vârful Toaca. Traseul are ca punct de plecare staţiunea Izvorul Muntelui (situată la altitudinea de 797 metri) şi urmează poteca prin pădure marcată cu triunghi albastru. Până la drumul axial ce duce mai departe spre staţiunea Durău, calea este comună cu traseul Lutul Roşu. Din valea străjuită în partea stângă de Piciorul Răchitiş începe urcuşul potecii pe lângă care susură pârâul Izvorul Alb. Pe măsură ce înaintezi, peisajul devine spectaculos, în faţa ochilor dezvăluindu-se pereţii de piatră ce strâng tot mai mult valea. Primul popas este binevenit la Stânca Dochiei (1185 metri), de sub care curge un izvor cu apă rece ca gheaţa.

image

Cele mai frumoase trasee montane din Prahova. La pas pe cărările Bucegilor, spre Cabana Mălăieşti, Diham sau Peştera Ialomiţei

Peisaje spectaculoase care îţi taie respiraţia, aer tare cu miros de brazi şi o linişte cum numai Bucegii o pot crea. Sunt doar câteva dintre motivele pentru care montaniarzii se avântă, iarna sau vara, pe cele mai frumoase trasee montane din Prahova, spre Cabana Mălăieşti, Diham sau Peştera Ialomiţei.

Unul dintre cele mai spectaculoase trasee din Prahova, potrivit şi pentru turiştii mai puţin antrenaţi cu drumeţiile, este Sinaia – Cabana Vârful cu Dor – Cabana Peştera Ialomiţei.

Este un traseu potrivit pentru o excursie de o zi, având în vedere că durata este de aproximativ 5-6 ore, dar poate fi parcurs şi într-un weekend, dacă aveţi de gând să înnoptaţi la unele dintre cabanele de pe drum sau la cort.

Traseul pleacă din capătul Străzii Furnica din Sinaia, trece deasupra Hotelului Alpin „Cota 1400“, în Poiana „La Sfârşitul Lumii“, urmează poteca ce urcă de-a lungul coamei ce desparte Vârful Zgârburei de Valea cu Brazi, punctul „La Lac“, Piatra Turcului, firul superior al Văii Zgârbura Vârful cu Dor (2006 metri), Culmea Strunga, Vârful Izvorul Dorului, Curmătura Lăptici.

cele mai frumoase trasee montane

Cele mai frumoase trasee montane din Satu Mare: incursiune în Ţara Oaşului

Ţara Oaşului este cea mai originală şi mai pitorească zonă etno-folclorică a României. Traseul Valea Talnei – Luna Şes – Vârful Pietroasa este unul dintre cele mai interesante trasee montane din România, mai ales pentru că în vârful muntelui poţi admira o formaţiune muntoasă care are o formă antropomorfă- Sfinxul Oaşului.

Peisajul urban al Negreştiului oşenesc şi a satelor din zonă nu mai e ce era. S-a schimbat definitiv de-a lungul timpului, iar locul vechilor căsuţe vopsite în cunoscutul azur a fost luat de vile somptuoase, vizibile la tot pasul. Micul drum care te duce spre cabană a rămas însă, neschimbat. Însă adevărata aventură porneşte odată ce intri în Negreşti Oaş. De acolo, pe dreapta, începe un drum care te duce până la clădirea Ocolului Silvic. Cabana silvică din cătunul Luna, unul dintre locurile cele mai populare de pornire spre culmile Pietroasei, se arată după o oră de mers pe jos, în pas alert sau câteva minute, maxim 20 de mers cu maşina. Puteţi campa chiar pe malul Talnei, în vecinătatea cabanei, pentru a vă aduna puterile pentru drumul de trei ore care vi se aşterne în faţă, spre Vârful Pietroasa. De aici puteţi urma unul din traseele marcate prin munţi.

image

Cele mai frumoase trasee montane din Sibiu. Drumeţie pe vârful Negoiu, muntele de pe care se vede Dunărea

Pasionaţii de drumeţii montane pot descoperi în zona Sibiului două din cele mai frumoase trasee montane din România.Unul din cele mai frumoase trasee montane din România are ca punct de plecare gara localitatea Sebeşu de Jos. De aici, mergeţi 4 kilometri până în capătul localităţii, la pod, traseul fiind marcat cu triunghi roşu.

Din capătul localităţii, de la pod, aveţi două variante. “Prima pe creastă, urmând triunghi roşu, care e o variantă care în 3 ore ne duce la cabana Suru, variantă de unde se vede foarte frumos spre Sibiu şi spre partea estică a Făgăraşului sau, dacă prindem o maşină forestieră, să urcăm pe Valea Moaşei până în capătul drumului, 9 kilometri. Dacă urcăm pe vale la un moment dat poteca urcă foarte abrupt. Lăsăm rucsacii în potecă şi facem spre dreapta cam 5-10 minute pe cursuil râului şi vedem cele două cascade”, povestea pentru Adevărul Andrei Buta, un mare pasionat al muntelui şi autor al mai multor lucrări de specialitate.

image

Cele mai frumoase trasee montane din Suceava: Şaru Dornei - Vatra Dornei

Unul dintre cele mai frumoase trasee montane din România se află în judeţul Suceava. Traseul dintre Şaru Dornei şi Vatra Dornei porneşte de la podul de peste râul Neagra Şarului şi constă în traversarea Dealului Negru. Din vârful acestuia se pot vedea atât munţii Căliman, cât şi vârfurile Giumalău, Rarăul şi Pietrosul Bistriţei, o privelişte deosebită.

Acest traseu porneşte de la podul de peste râul Neagra Şarului şi constă în traversarea Dealului Negru, care se vede bine din locul de plecare. După ce trecem de biserica din sat, urcăm pe lângă câteva case izolate  şi ajungem la o poartă din bârne, în stânga căreia se găseşte un popas cu o bancă şi o masă. Unul dintre cele mai frumoase trasee montane din România continuă pe lângă un saivan de animale şi după ce trecem de un pâlc de pădure, ajungem aproape de releele din vârful Dealului Negru, în zona superioară a telescaunului din Vatra Dornei. Peisajul este unul deosebit, de aici putându-se observa munţii Suhard.

image

La acest articol au contribuit: Simona Suciu, Daniel Guţă, Daniel Guţă, Iulian Bunilă, Dănuţ Zuzeac, Nicu Ghişan, Bianca Sara, Dorin Ţimonea, Florin Jbanca, Dragoş Hojda, Corina Macavei, Ramona Găină, Alin Ion, Dana Mihai.

Recomandări pe aceeaşi temă: 

FOTO VIDEO Jurnal de vacanţă. Horezu, ţinutul magic unde lutul prinde viaţă

În cadrul campaniei “125 de locuri pentru care iubim România”, “Adevărul” vă propune astăzi o călătorie într-un ţinut magic: Horezu. Numit de Alexandru Vlahuţă “podoaba mândrei Oltenii”, oraşul Horezu este cunoscut  atât în ţară, cât şi în străinătate drept locul unde lutul prinde viaţă.

FOTO VIDEO Jurnal de vacanţă. Drumeţie pe Cheile Tişiţei, în „canionul“ Vrancei

Turiştii care vor la sfârşit de săptămână sau în vacanţă să evadeze din agitaţia oraşului au posibilitatea de a petrece clipe de vis, într-un decor extraordinar. Campania „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“ vă propune o călătorie în Rezervaţia naturală Cheile Tişiţei.

Jurnal de vacanţă: „Ferma“, pensiunea de cinci stele din Dâmboviţa, unde se mânâncă direct din gospodăria proprie

Pensiunea Ferma este o oază de linişte la numai câteva zeci de minute depărtare de tumultul şi zgomotul din mediul urban. „Ferma” se află în comuna dâmboviţeană Moroieni, la 18 kilometri de oraşul Sinaia şi 120 de km de Bucureşti. Aceasta poate fi accesată direct de pe DN 71, venind dinspre Târgovişte. Fiecare cameră este decorată diferit.

FOTO VIDEO Incursiune pe bicicletă în inima naturii: peisaje de vis pe Cheile Sohodolului şi la Valea cu Peşti

Traseul cuprins între Cheile Sohodolului, din judeţul Gorj, şi Valea cu Peşti, din judeţul Hunedoara, poate fi parcurs doar cu o maşină de teren puternică şi echipată special sau cu bicicleta off-road. Peisajele sunt deosebite, iar ca să simţi „pulsul“ naturii este indicat să pleci la drum pe bicicletă.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite