Travel

articolul anterior articolul urmator

Cele mai înmiresmate oraşe ale lumii

0
21 Jan 2013 16:37:56
Autor: Theodora Şopaltă
În Los Angeles, unul din cele mai bizare locuri de pe pământ, se întâlneşte o singură aromă.
În Los Angeles, unul din cele mai bizare locuri de pe pământ, se întâlneşte o singură aromă.

La fel ca şi oamenii care au un miros specific al corpului, şi oraşele deţin propria lor mireasmă. „GQ” a adunat 10 oraşe din toată lumea care pot fi recunoscute după aroma lor unică.

10. Dallas

În Dallas se întâlnesc printre cele mai stranii miresme. Oraşul, cu străzi foarte late, complexe comerciale situate în apropierea autostrăzilor, staţii de alimentare şi indicatoare de ieşire, emană un miros specific Lumii Noi, adică o mireasmă non-mireasmă. Ca şi în cazul mai multor oraşe, predomină mirosul de ciment, de fum de la toba de eşapament a maşinilor şi de praf. Cel mai bine este în timpul furtunilor, când mirosul curat al fulgerelor, al ploii şi al pământului se răspândeşte şi oferă o calitate tridimensională.

9.Londra

Scriitorul Samuel Johnson spunea „Când un om este plictisit de Londra, este plictisit de viaţă, pentru că în Londra există tot ceea ce îţi poate oferi viaţa“. Ceaţă, ploaie, mentă şi pavaj ud, cam aşa s-ar defini mireasma emanată de oraş. Slavă Domnului că în prezent nu mai este la fel de mult fum de ţigară. Unii s-au plâns că Londra are o mireasmă cenuşie, dar ceea ce ei au mirosit de fapt a fost energia opalescentă a britanicilor.

8.Mombasa

Chiar şi în februarie, în Mombasa predomină mirosul de pământ ars de soare şi de aer tropical uscat. Mireasma acesta se intensifică în timpul verii, mai ales când plouă şi când totul este înflorit, deşi aparent Mombasa nu are o vegetaţie bogată. De asemenea, se poate detecta mirosul uleiului de palmier, al prafului de pe cimentul străzilor şi pot fi simţite nişte miresme stranii, rar întâlnite în alte părţi ale lumii.

7.Mumbai

Mumbai poate fi considerat un fel de „Avatar“ pentru nas. Spre orice te-ai îndrepta, nu ai cum să eviţi mirosul emanat de eşapamentul maşinilor sau al canalizării.

Poate fi întâlnit şi un amestec între mireasma sărată a oceanului şi a plantelor tropicale, aer condiţionat şi ulei încins de palmier. Fiind un oraş din India, miresmele de scorţişoară, nucşoară, cuişoare sunt frecvent întâlnite.

6. Bogota

Aroma Bogotei poate fi comparată cu aceea a unei maşini noi , ea reprezentând produsul agitaţiei din centrul districtului de afaceri. Este ciudat, dar poţi detecta altitudinea - 2.624 metri peste nivelul mării- prin intermediul vântului exotic, al ploii şi verdeţii din partea de Est a Munţilor Anzi.

5. Roma

Nu mai există niciun oraş în Italia atât de înmiresmat precum Roma. Nici măcar Napoli, dar asta probabil datorită faptului că Napoli beneficiază de aerul mării care purifică zona de mirosuri. În Roma, datorită pereţilor învechiţi, a mirosurilor grase din cedru şi fum de la maşini, procesul de respiraţie poate fi îngreunat.

4. San Francisco

San Francisco poate fi uşor definit prin nori uşori, prin mirosul coniferelor, eucaliptului şi briza oceanului rece. În funcţie de zone, se pot adăuga amestecuri de miresme. Câteodată, parfumului oraşului i se adaugă aroma uscată a deşertului din California care poate fi considerată cea mai plăcută mireasmă a aerului din lume.

3. New Orleans

New Orleans elimină amprenta pe care sudul şi-o lasă prin parfum. În oraş predomină aroma soporifică a umidităţii pătrunsă în verandele din lemn ale caselor şi ale pereţilor din mortar, dar şi o combinaţie între apa proaspătă a râului Missisipi şi apa sărată a oceanului. Berea veche, verdeaţa sunt de asemenea elemente ce ţin de miresmele oraşului.

2. Pleasentville, New York

Banii schimbă mirosul oricărui lucru, iar oraşele mici, dar prospere, unde oamenii care doresc să fugă de agitaţia metropolei pentru a avea grădini şi gazoane emană miresme la fel de valoroase precum proprietăţile imobiliare de acolo. În Pleseantville, miresmele de arţar, stejar, pin diferă de la un anotimp la altul şi definesc aroma acestui orăşel.

1. Los Angeles

În Los Angeles, unul din cele mai bizare locuri de pe pământ, se întâlneşte o singură aromă. Aceasta se defineşte prin briza oceanului, prin aerul uscat şi deşertic care vine din Vest, prin parfumul astringent de eucalipt, pin, caprifoi şi iasomie. Fumul ce iese din toba de eşapament a maşinilor este plăcut, într-un mod industrial şi ciudat.

Acest parfum al astfaltului încins şi al motoarelor nu poate fi întâlnit în nicio altă parte.

Paris, cel mai urât mirositor oraş

Din cauza faptului că sunt fumători, francezii emană miros de tutun. De altfel, şi în tren întâlneşti adesea mirosuri respingătoare. Parfumul croissantelor proaspete, al untului este răspândit pe străzi, însă odată ce înaintezi pe aceeaşi stradă, vei simţi un miros urât cauzat de căţeii care îşi fac nevoile în locuri nepermise. Dacă închizi ochii, descoperi că toată poltiica de marketing a Parisului, supranumit „oraşul luminilor“, se dovedeşte a fi doar o minciună.

 

 

 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările