Chefchaouen, "Oraşul albastru" -  una din perlele cele mai de preţ ale Marocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto travelmorocco.com
Foto travelmorocco.com

Chefchaouen - sau Chaouen, aşa cum este adesea numit de marocani - este o destinaţie turistică populară datorită proximităţii sale cu Tanger şi enclava spaniolă Ceuta. Există aproximativ două sute de hoteluri care deservesc afluxul de vară de turişti europeni. O distincţie deţinută de Chefchaouen este că majoritatea clădirilor sale sunt înmuiate în albastru.

Frumuseţea împrejurimilor muntoase din Chefchaouen este sporită de contrastul medinei pictate în culori vii (oraşul vechi). Piaţa principală din medina este căptuşită cu cafenele şi plină până la refuz de localnici şi turişti care se amestecă uşor. Turismul din Chaouen este, de asemenea, condus de reputaţia sa de centru al regiunii plantaţiilor de marijuana din nordul Marocului. În timpul verii (dar nu anul trecut, când întregul Maroc şi-a închis porţile din cauza pandemiei de covid, aproximativ 200 de hoteluri răspund afluxului de turişti europeni.

cccc

Chefchaouen este, de asemenea, o destinaţie populară pentru cumpărături, deoarece oferă multe obiecte de artizanat autohtone care nu sunt disponibile în altă parte în Maroc, cum ar fi îmbrăcăminte din lână şi pături ţesute. Brânza de capră originară din zonă este, de asemenea, populară printre turişti.

dsadasasfaf

Cât de vechi este oraşul? 

Chefchaouen a fost fondat în 1471 ca o mică cetate (kasbah) de către Moulay Ali ibn Rashid al-Alami, descendent al lui Abd as-Salam al-Alami şi Idris I şi, prin intermediul lor, al profetului islamic Mahomed. Al-Alami a fondat oraşul pentru a combate invaziile portugheze din nordul Marocului. Împreună cu triburile Ghomara din regiune, mulţi morisci şi evrei s-au stabilit aici după Reconquista spaniolă în epoca medievală. După opt ani de la crearea Protectoratului spaniol în Maroc, armata spaniolă în frunte cu generalul Dámaso Berenguer a ocupat oraşul la 14 octombrie 1920. După retragerea armatei spaniole din oraş în 1924, Chaouen a făcut parte din Republica Rif (condusă de Abd el-Krim el-Khattabi) din 1924 până în 1926. În septembrie 1925, în mijlocul războiului din Rif, un escadron de piloţi voluntari americani, inclusiv veterani din Primul Război Mondial, a bombardat civili în Chaouen. Colonelul Charles Sweeney propusese ideea prim-ministrului francez Paul Painlevé, care "a salutat cu căldură cererea colonelului”. După ce al-Khattabi a fost învins cu ajutorul francezilor, a fost deportat în Reunion. Armata spaniolă a recucerit oraşul în 1926.

De unde culoarea albastră ?

Zidurile albastre ale lui Chefchaouen sunt un subiect popular de interes. Există mai multe teorii cu privire la motivul pentru care pereţii au fost vopsiţi în albastru. Se spune că albastrul simbolizează cerul şi serveşte ca un memento pentru a duce o viaţă spirituală. O altă explicaţie dată de localnici ar fi că pereţii au fost coloraţi în albastru de comunitatea evreiască din oraş, pentru a se recunoaşte între ei.  O teorie populară este că albastrul ţine ţânţarii departe. 

Industria turistică în creştere este orientată în special spre turiştii spanioli, care sunt numeroşi în timpul marilor sărbători catolice precum Semana Santa şi Crăciun.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite