Copiii străzii din Gara de Nord, blocurile comuniste şi locul unde au fost executaţi soţii Ceauşescu, atracţii turistice pentru străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe lista atracţiilor mai puţin obişnuite este inclusă şi fosta unitate militară de la Târgovişte, unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu. FOTO Mediafax
Pe lista atracţiilor mai puţin obişnuite este inclusă şi fosta unitate militară de la Târgovişte, unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu. FOTO Mediafax

Tot mai mulţi străini vizitează România pentru a afla amănunte despre istoria recentă a ţării, cea văzută în reportajele difuzate după 1989 la posturile străine de televiziune. Blocurile gri ridicate de comunişti, unitatea militară de la Târgovişte unde şi-au găsit sfârşitul soţii Ceauşescu, dar şi un tur pe la Gara de Nord, sălaş al oamenilor străzii din Bucureşti, au devenit obiective turistice ieşite din comun.

Publicaţia Global Post dedică un amplu articol turismului „altfel“ de care poţi avea parte în România, ţară din fostul bloc comunist unde vestigiile dictaturii Ceauşiste au început să fie exploatate în scop turistic.
„Bucureştiul primăvara este o destinaţie încântătoare unde să te plimbi agale pe bulevardele străjuite de copaci, admirând clădirile în stil belle epoque, şi, ei bine... asprele blocuri comuniste. Cu siguranţă, blocurile reprezintă o cicatrice a oraşului descris odată ca Parisul Estului “, se arată în articolul din Global Post.

„Însă, la 25 de ani după execuţia detestatului dictator Nicolae Ceauşescu, aceste simboluri ale celei mai negre perioade prin care a trecut ţara sunt puse treptat într-o lumină mai puternică“, mai notează jurnalista Lorraine Mallinder. Aceasta precizează că Palatul Parlamentului, un simbol al Răului, stă mărturie megalomaniei de care dictatorul a dat dovadă, chiar dacă a însemnat ca poporul să sufere de foame pentru a fi ridicat, în timp ce la o aruncătură de băţ se ridică un simbol al Binelui, Catedrala Mântuirii Neamului.

Este pomenit şi „monumentul steril Memorialul Renaşterii din Piaţa Revoluţiei, o suliţă din marmură care străpunge ceea ce seamănă cu un cartof, ca mărturie a evenimentelor sângeroase. Un monument care nu se bucură de popularitate, dovadă şi pata de vopsea roşie de sub cartof, opera unui artist grafitti furios“.

Oamenii străzii care locuiesc în canalizarea de sub Gara de Nord, o comunitate de 2.000 de persoane, adulţi şi copii, este considerată de jurnalistă „dovada vie a sistemului încă disfuncţional“. Ghidul care a plimbat-o pe jurnalistă prin Bucureşti a povestit că străinii sunt atât de interesaţi de povestea orfanilor din Gara de Nord încât a angajat un fost om al străzii ca ghid specializat în acest subiect pe care l-a trăit pe propria piele.

Pe lista atracţiilor mai puţin obişnuite este inclusă şi fosta unitate militară de la Târgovişte, unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu. „Acum transformată în muzeu, poţi vedea farfuriile, paturile şi cămăruţa în care a avut loc procesul (...) În curte, un grup de elevi pozează lângă locul unde a căzut diabolica pereche. Sporovăind şi chicotind, unii îşi fac selfiuri cu telefonul mobil. Totul pare puţin suprarealist“, punctează jurnalista.
 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite