Cum să alegi suvenirele când mergi în vacanţă. 5 idei pentru daruri inedite

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Suvenirele îţi amintesc de locurile pe unde ai fost, iar atunci când le dăruieşti e ca şi când ai împărtăşi cu cei pe care îi apreciezi o parte din experienţa trăită departe de casă. Magnetul sau brelocul sunt cele mai răspândite variante când vine vorba de mici atenţii aduse din vacanţă.

Ce-ar fi dacă ai ieşi un pic din rând şi ai face alegeri inedite? Şi asta, fără să faci vreun împrumut la bancă sau să îţi petreci jumătate din timpul de relaxare gândindu-te cu ce ai putea să-ţi surprinzi prietenii, colegii sau rudele.

Psihologii au demonstrat ca sunt cel puţin trei motive pentru care nu ar trebui să dai banii pe lucruri, ci pe experienţe:

  • amintirile rămân vii peste timp şi devin din ce în ce mai preţioase, ca şi un vin bun şi vechi;
  • sunt unice şi personale, prin urmare, reprezintă rareori motiv de comparaţii sociale;
  • îţi dau şansa de a lega relaţii cu cei din jur

Dar, cum poţi să iei experienţele acestea şi să le transformi în suvenire, astfel încât cei cărora le dăruieşti mici atenţii să simtă că îi apreciezi atât de mult, încât să-i faci părtaşi la ceea ce ai trăit chiar tu? Cel mai simplu lucru este ca, atunci când vezi un potenţial suvenir, să te gândeşti la două lucruri esenţiale: să fie potrivit pentru gusturile şi personalitatea celui căruia i-l vei da şi să nu fie un obiect care va sfârşi uitat în vreun dulap, ci să transmită un mesaj despre specificul locului de unde provine. Descoperă, în cele ce urmează, câteva dintre suvenirele inedite care spun o poveste şi care stârnesc peste timp aceleaşi senzaţii vii ca la început:

1. Parfumuri unice în lume

La prima vedere, ai spune că o sticluţă cu parfum nu e o experienţă, ci un obiect care intră în categoria consumabilelor. Nu şi când vine vorba de parfumuri unice în lume şi care sunt specifice anumitor locuri din lume. Mirosul este legat de acea parte din creier care procesează emoţiile. Astfel, în momentul în care simţi o aromă ea te duce cu gândul la amintirea vie a unei persoane, a unui loc sau a unui moment.

Aşa cum parfumurile tari, care duc cu gândul la pasiuni puternice, arome lemnoase şi uşor înţepătoare ca ale condimentelor, sunt specifice Orientului, tot aşa, parfumurile mediteraneene, florale şi discrete, duc cu gândul la Capri sau Parma, de pildă.

2. Suvenire care amintesc de natură

O cutiuţă cu aer de Paris, o sticlă cu nisip saharian sau scoici de pe malul oceanelor şi al mărilor. A dărui cuiva o bucăţică fizică din locurile pe unde ai călătorit poate fi o idee pentru cei cărora le place poezia şi au simţul umorului. Cu siguranţă vei găsi astfel de suvenire gata făcute, dar poţi fi cât de creativ vrei şi să le faci chiar tu.

Dacă îţi place marea, atunci o bucăţică de rocă, o scoică deosebită sau câteva fire de nisip pot fi o opţiune. În schimb, dacă preferi plimbările prin oraşe sau sate, florile presate pot fi o variantă. Alege un recipient drăguţ, cum ar fi o cutie, o sticluţă şi pune în valoare astfel de suvenire care vor spune întotdeauna o poveste despre locurile în care ai fost.

3. Ornamentele tradiţionale

Ornamentele îţi amintesc de perioada Crăciunului, dar nu trebuie să fie neapărat aşa. De pildă, dacă ajungi în Olanda, te vei întâlni cu obiectele din ceramică de Delft. În Delft sunt 33 de fabrici unde sunt realizate obiecte unice în lume, de la farfurii, la decoraţiuni. Ceramica de Delft datează din anii 1600 şi tipic pentru ea este combinaţia între alb şi albastru.

Suedia este locul de unde vei putea aduce caii Dala. Aceştia au apărut în secolul al 19-lea şi provin din Dalarna, centrul Suediei. Caii sunt vopsiţi în culori vii, cel roşu fiind, totuşi, cel tradiţional.

Şi, dacă vrei ceva mistic, poţi alege o călătorie în Grecia şi să iei un talisman pentru alungarea spiritelor rele şi a ghinionului. Aşa-numitul „ochi rău” poate fi găsit în toată ţara în diverse forme, de la bijuteriile strălucitoare, până la ornamente.

4. Obiectele de artă

Când vine vorba despre artă, ai o mulţime de posibilităţi, pentru că oriunde te-ai duce în lume, este imposibil să nu găseşti ceva specific locului respectiv. Măştile sunt unele dintre cele mai la îndemână obiecte de artă. Şi dacă paşii tăi se vor îndrepta spre Veneţia sau Africa, vei avea de unde alege.

Statuetele africane din lemn de abanos, specific continentului negru, o brăţară sau un colier cu scarabei, tipice pentru Egipt, de pildă, sunt alte obiecte de artă care ar putea fi suvenire inedite. La fel cum vazele sau brăţările realizate în atelierele din Murano vor aminti întotdeauna de frumuseţea Italiei.

5. Ţesături tradiţionale

Şi dacă ştii pe cineva căruia îi plac culorile vii, atunci nu-i aduce un sombrero tipic din Mexic. Surprinde-l cu un covoraş ţesut manual. Pe lângă faptul că sunt foarte frumoase, sunt unice şi nu le mai găseşti în niciun alt loc al lumii.

Un şal din caşmir autentic din Turcia, Thailanda sau India ar fi o altă variantă de suvenir plin de culoare şi care va spune peste timpuri povestea locului din care vine.

În cele de mai sus ai descoperit doar câteva dintre suvenirele inedite pe care le poţi culege din călătoriile tale în jurul lumii. Indiferent ce alegi, simte emoţia experienţei pe care tu ai avut-o în locurile respective şi, dacă vrei să le dăruieşti, joacă rolul celui care le primeşte şi gândeşte-te la ce i-ar plăcea să-i amintească despre o trăire similară cu a ta. Suvenirele nu sunt simple obiecte, ci o parte din poveste.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite