Cum să vezi Madridul cu bani puţini

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Madrid, Plaza de Cibeles
Madrid, Plaza de Cibeles

Nu pot spune că Madrid e un oraş extrem de scump, comparat cu Franţa orice mi se pare mai ieftin, dar dacă poţi face economii, de ce să nu profiţi?

Dacă rezolvi problema drumului până acolo, restul e piece of cake. E plin de hoteluri şi hosteluri pentru toate buzunarele. Găsiti hosteluri în centru şi cu 35 de euro pe noapte. Sau hoteluri cu 45-50 de euro, daca nu ţineţi neapărat să staţi în buricul târgului. Astea de fapt ar fi cele mai mari cheltuieli – drumul şi cazarea - restul...se poate fără să dai o avere.

O mulţime de muzee au intrarea liberă: Museo de la Ciudad, Museo de los Origenes, Museo Geominero, Casa Museo Lope de Vega, Museo de Ilustracion, Museo de la Biblioteca National, Museo de Arte Publico, Museo Taurino. Dar şi Muzeul naval, Muzeul de ştiinţă şi tehnologie, Muzeul telecomunicaţiilor.

Chiar şi la Prado poţi intra gratis. Noi asa am făcut. În intervalul 18.00 - 20.00 (sau 17.00 – 19.00, duminica) intrarea e liberă. Rândul este imens dar, nu vă speriaţi, intră toată lumea. Coada nu se formează la intrare, aşa cum am crezut noi, ci tot la ghişeul de bilete, pe partea dreaptă. La ora 18.00 mergeţi la ghişeu, vi se dă un bilet gratuit, şi apoi mergeţi spre intrare.

Evident ca e aglomerat, de aceea vă sugerez să începeţi cu etajul 1, toată lumea se înghesuie la parter. În plus, cei mai cunoscuţi pictori sunt la primul etaj. Dacă nu sunteţi vreun pasionat sau vreun cunoscător experimentat, două ore sunt de ajuns, chiar dacă muzeul este foarte mare.

   

Un alt muzeu celebru al capitalei spaniole e Regina Sofia. Biletul costa 6 euro dar, de la 19.00 la 21.00, poţi intra gratis. La fel şi sâmbăta la amiază sau duminica. Duminica muzeul se închide la ora 14.30, iar marţi e închis.

Dacă tot sunteţi în zonă, daţi o fugă la gara Atocha, e la 5 minute de muzeu. Evident că spaniolii nu puteau avea o gară ca toată lumea. Molipsiţi probabil de Filip al V-lea, care a vrut un palat mai frumos ca Versailles, mai frumos ca orice palat existent (Palatul Regal, ajungem şi la el imediat), spaniolii au construit Gara Atocha.   

Plante uriaşe se ridică dintre sali de aşteptare şi panouri cu anunţuri. Printre călători grăbiţi se amestecă păsări şi broaşte ţestoase. De fapt, e mai degrabă gara ţestoaselor decât a călătorilor, veţi vedea la faţa locului dacă am dreptate ori ba.

image

Până şi Palatul Regal poate fi vizitat gratuit. Miercurea şi joia, de la 15.00 la 18.00 (în restul timpului biletul costă 10 euro). Apoi nu te costă nimic să intri în Catedrala Almudena şi îţi recomand să intri, e chiar frumoasă. Doar dacă vrei să vezi muzeul dai 6 euro.

   

În Madrid mai sunt o mulţime de biserici care pot fi vizitate gratis, e de ajuns să te plimbi prin oraş şi vei da de ele (Iglesia del Carmen, Iglesia de San Lorenzo, Iglesia de San Miguel etc). Şi nu uitaţi de cea de lângă muzeul Prado.

Nu trebuie să plăteşti niciun euro ca să admiri pieţele superbe din capitala spaniolă: Plaza de Espana, Plaza del Sol, Plaza de Cibeles, Plaza Mayor, Plaza de Oriente, Plaza de la Independencia (acolo e Puerta de Alcala). Şi tot cu zero euro poţi admira clădirile grandioase de pe Gran Via.

Evident, plimbarea prin parc e tot gratuită. Merita să mergeţi în Parque Del Retiro, e foarte frumos. Acolo puteţi intra şi în Palacio de Cristal, tot gratis. Mai sunt, lânga Palatul Regal, grădinile Sabatini, care pe mine nu m-au impresionat şi Jardines del Campo del Moro, unde nu am mai ajuns.

Mi-a plăcut şi templul egiptean. Intrarea e liberă. Atenţie însă la program, e deschis de marţi până vineri de la 9.45 la 18.15, dar cu pauză la amiază (intervalul 13.45 -16.15), iar sâmbătă şi duminică îşi închide porţile la ora 14.00.

image

Deci nu trebuie să te duci până în Egipt dacă vrei să vezi un templu autentic. Iniţial templul a fost ridicat în secolul 4 inainte de Hristos, pe valea Nilului. Peste sute de ani a fost reconstruit, piatră cu piatră, în Madrid. 

Egiptenii l-au facut cadou spaniolilor pentru a le mulţumi că i-au ajutat să salveze mai multe clădiri importante când guvernul a decis să construiască Aswan Dam (barajul care a salvat Egiptul de inundaţii, dar a ”secat” şi agricultura).

Staţia fantomă. Noi am aflat de ea după ce am plecat de la Madrid, aşa că poate ajungeţi voi. Staţia Chamberi. E o staţie de metrou deschisă în 1919. Madridul avea pe atunci 600 000 de locuitori. A fost, la timpul ei, modernă şi importantă. Apoi a fost abandonată pentru că Madridul a crescut şi odată cu el şi oraşul subteran. După 42 de ani, Chamberi a fost redeschisă, ca muzeu, în 2008. Merită, zic eu, să te întorci în timp, să vezi cum arăta o staţie de metrou acum un secol.

   

Şi dacă tot am pomenit de metrou, biletul costa 1,50. Dacă vii sau te duci spre Aeroport plăteşti 1 euro în plus, deci 2,50. Dar aici vorbim despre cum să vezi Madrid ieftin, deci mersul pe jos face piciorul frumos şi …economii (evident că nu mă refer la drumul de la Aeroport spre centru).

Madridul e mare, însă zona centrală nu e imposibil de parcurs pe jos. Dacă vă uitaţi pe hartă, Palacio Real şi Prado sunt diametral opuse, dar nu sunt atât de departe pe cât par. Cam la 30-40 de minute de mers lejer.

   

Mâncare! Pentru că, din păcate, nu putem trăi cu aer. Urmăriţi meniul zilei, ieftin şi bun. Chiar şi în Plaza Mayor găsiţi ”menu del dia” cu 9 euro. Apoi, dacă nu sunteţi Flămânzilă, vă puteti sătura, la unele baruri, cu tapas-urile. Sunt, în unele cazuri, foarte consistente. Sau există locuri, noi am descoperit unul în centru, lângă Plaza del Sol, unde poţi comanda diverse tapas-uri cu 1 euro bucata.

Iar dacă sunteţi mâncăcioşi, am văzut o mulţime de ”All U Can Eat”, cu 10 euro. Puteţi încerca, în loc de restaurant, pieţele. Sunt geniale. Nu vă gândiţi la o piaţă clasică, e un fel de bar cu autoservire. Poţi să-ţi faci cumpărărturile sau poţi mânca ceva la faţa locului.

   

Găseşti tot ce vrei - peşte, fructe de mare, sandwich-uri, măsline, salate. Mare grijă însă la preţuri, unele sunt exagerat de mari – am plătit 1 euro pe o singură măslină cu brânză şi 15 euro pe un cornet cu fructe de mare. Dar cu un euro puteţi cumpăra un sandwich, carnaţi berlinezi, diverse salate tradiţionale. Berea mică e tot un euro, cea mare doi euro. Sangria la fel.

image

Diferenţele de preţuri dintre centru şi zoneele de lângă nu sunt foarte mari, 2 euro în medie. Am descoperit, tot din întâmplare, un fel de Lipscani al nostru - Pasaje de Matheu. E lângă Calle de la Victoria, în apropiere de Plaza del Sol. Preţurile sunt bunicele, nu peste tot, verificaţi meniul. Şi e plin de români care lucrează la terasele din zonă.

   

Nu vă lăsaţi păcăliţi de francizele americăneşti, sunt cel puţin la fel de scumpe, porţiile sunt mai mici şi nici pe departe la fel de gustoase. Intraţi în localurile tradiţionale.

Noi nu am luat nici de data asta micul dejun la hotel, am ajuns la concluzia că în Spania nu merită. Micul dejun pentru o persoană costă între 12 şi 15 euro, sau chiar mai mult, depinde de hotel. Numai că în oraş cu banii ăştia mănâncă două persoane. Am plătit 5 euro pe două cafele, un sandwich şi un croissant sau 15 euro pe trei tapas-uri, două cafele şi apă (în apropiere de Plaza de Espana).

   

Toată lumea ne-a avertizat că se fură ca-n codru, veţi vedea afişe la baruri. N-am păţit-o, dar nu strică să fiţi atenţi.

PS: pozele sunt făcute de mine iar preţurile menţionate în articol sunt din martie 2012.

Articolul a apărut iniţial pe blogul personal al Mihaelei. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite