Enigma „portalului” srilankez spre un univers alternativ. De ce istoricii nu-i pot desluşi misterul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruinele parcului antic Ranmasu Uyana din oraşul budist sacru Anuradhapura FOTO Shutterstock
Ruinele parcului antic Ranmasu Uyana din oraşul budist sacru Anuradhapura FOTO Shutterstock

Anuradhapura, oraşul sacru al budismului antic din Sri Lanka, numit şi Rajarata (Pământul Regilor, patrimoniu UNESCO, adăposteşte parcul Peştilor Aurii (Ranmasu Uyana), înconjurat de trei temple budiste, iar aici gravată în piatră se află o diagramă presupusă a deţine cheia secretelor universului. Sunt interpretările internauţilor şi turiştilor care spun că au găsit nişte asemănări izbitoare cu situri din alte părţi ale lumii, relatează BBC.

Cu 1.8 metri diametru, Sakwala Chakraya (Ciclul Universului), gravată pe o piatră dintr-un parc antic, se află expusă vizavi de pietre sculptate pentru a fi scaune unde oamenii să se aşeze, probabil ca să poarte discuţii, spun unii cercetători. Istoricii, arheologii şi cercetătorii încearcă de mai bine de un secol să desluşească scopul diagramei.

Raj Somadeva, profesor de arheologie la Universitatea din Kelaniya, Sri Lanka, e de părere că diagrama ar fi putut apărea în perioada de dezvoltare din secolul VII e.n, când s-au adăugat noi construcţii la grădina iniţială. Totuşi nici existenţa, nici funcţia  acesteia nu pot fi stabilite precis pentru că diagrama nu este menţionată nicăieri în arhivele ţinute meticulos de călugării budişti, scrie BBC.

Centrul diagramei întretăiate de linii paralele verticale şi orizontale este compus din şapte cercuri concentrice.Compartimentele dreptunghiulare conţin mici cercuri tăiate în formă de cruce. În exteriorul cercului sunt reprezentate animale marine.

Diagrama Sakwala Chakraya a fost interpretată ca hartă a lumii sau portal spre altă lume FOTO Sahan Perera via BBC

Diagrama Sakwala Chakraya a fost interpretată ca hartă a lumii sau portal spre altă lume FOTO Sahan Perera via BBC

Diagrama nu se încadrează în motivele tipice iconografiei budiste având în vedere sculpturile din aceeaşi perioadă. Nimeni nu a dat prea multă atenţie acestui desen -neimpresionat în raport cu grandioasele băi folosite de regi - până să fie observat de internauţi, care au lansat tot felul de teorii privind semnificaţia sa, între care şi faptul că ar fi fost un portal spre altă lume.

H C P Bell, un cercetător şi funcţionar public la comisia de arheologie a Ceylon (cum se numea Sri Lanka anterior) a menţionat diagrama în 1911, într-un raport adresat guvernatorului: „Această antică hartă a lumii, poate cea mai veche dintre toate, prezintă un interes extraordinar. Prezenţa sa stă mărturie acelei astronomii antice ale cărei cunoştinţe erau încă cercetate de unele mănăstiri budiste din Ceylon”. Bell explica că era o reprezentare a noţiunilor budiste naive despre univers: cercurile, simbolurile şi viaţa marină constituiau Pământul, mările, spaţiul şi Universul.

În ultimii ani însă, discuţiile din cercurile academice restrânse au lăsat loc unei explozii de teorii pe reţelele sociale privind o adevărată enigmă ce trebuie elucidată. Turiştii cu un ascuţit simţ al observaţiei au găsit paralele dintre acest desen din Anuradhapura şi diagrame din alte situri considerate portaluri antice spre un univers alternativ. Astfel, diagrama ar fi codul secret al unui portal spre o altă lume.

Stupă budistă din oraşul sacru  Anuradhapura Sri Lanka FOTO Shutterstock

Stupă budistă din oraşul sacru  Anuradhapura (Sri Lanka) FOTO Shutterstock

Conspiraţioniştii au observat că forme geometrice şi simboluri aproape identice există şi la Abu Ghurab (Egipt) şi la La Puerta de Hayu Marka (Peru). Dar cea mai bună dovadă a unei similarităţi izbitoare între aceste situri este faptul că toate se află în apropierea apei. Portalul din Sri Lanka are în apropiere lacul artificial Thissa Wewa, construit în anul 300 Î.Hr. Potrivit teoriilor vehiculate online, prezenţa apei la cele trei situri ar fi permis fiinţelor extraterestre să proceseze aur din apele de pe Pământ.

Teoriile conspiraţioniste au fost potenţate de vecinătatea muntelui Danigala cunoscut ca Muntele Extraterestru, situat în oraşul sacru Polonnaruwa. Acest munte din adâncul junglei preferat pentru drumeţii are o formă circulară şi un vârf plat. Faptul a stârnit speculaţii cum că muntele a servit ca pistă de aterizate pentru OZN-uri.

Sri Abeywickrama, un ghid local, a explicat: „sătenii sunt convinşi că muntele extratereştrilor atrage mai multe stele căzătoare, fulgere şi tunete decât oriunde pe pământ”. 

Potrivit profesorului Somadeva diagrama este mai curând un fel de hartă timpurie a lumii.

„Cel puţin din 250 î.e.n, populaţia din Sri Lanka avea o idee clară despre obiectele din ceruri şi cele cosmice. Inscripţiile brahmanice timpurii descoperite aici conţin diverse nume pentru stele şi concepte astronomice. O inscripţie din Kirinda, un sit religios şi istoric de pe malurile sudice, conţine expresia aparimita loka datuya' care înseamnă univers infinit”.

Shereen Almendra, conferenţiar în peisagistică la Universitatea din Moratuwa, Sri Lanka, e de părere că diagrama este un plan pentru construcţia unor stupe, monumente funerare budiste în formă de cupolă.

Un astfel de proiect a fost Sigiriya (Stânca Leului), o fortăreaţă construită în districtul Matale (Nord) în secolul al V-lea î.hr care are o cascadă, grădini şi spaţii de locuit şi se află la doar la jumătate de oră distanţă rutieră de Anuradhapura.

Trei oraşe antice, şi anume Anuradhapura, Polonnaruwa şi Kandy, formează Triunghiul Cultural din Sri Lanka.  

Almendra e de părere că scaunele din faţa pietrei cu diagrama par înclinate unul către celălalt, ca şi cum oamenii ar trebui să aşeze pe ele pentru discuţii, altminteri, dacă erau locuri de meditaţie, ar fi fost construite în linie dreaptă.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite