Travel

articolul anterior articolul urmator

Europa culturală, de Sărbători

0
17 Dec 2008 21:21:21
Autor: adevarul

Am căutat câteva locuri din lume, în care vă puteţi petrece Sărbătorile de iarnă în mod inteligent. Iarna, cu sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou, poate fi trăită în intimitatea căminului sau în afara lui, cufundat în mulţime. În ţară sau în străinătate. Confiscat simplelor bucurii sau plăcerii de a consuma artă.

Roma. Cele mai spectaculoase evenimente au loc între 20 şi 31 decembrie 2008, când va fi organizat “Gospel Festival”, desfăşurat în Auditorium Parco della Musica. Festivalul, aflat la cea de-a 13-a ediţie, cuprinde concerte de muzică susţinute de cele mai importante trupe americane de muzică gospel.

Concertele vor include cântece religioase tradiţionale, creştine, cu versuri conţinând rugăciuni şi mulţumiri adresate lui Iisus, totodată energizante, acompaniate de pian sau chitară electrică.

Şi tot la Roma, dar şi la Milano, poate fi vizionat spectacolul de operă ”Notre Dame de Paris”, după textul lui Victor Hugo, contra unei sume ce variază între 28 şi 72 de euro – un bilet pentru o persoană. „Vivere per amare”, „Bella mia Esmeralda” şi „Il tempo delle cattedrali” sunt doar câteva dintre cântecele care vor da viaţă operei lui Hugo.

Din distribuţie fac parte artiştii Sabrina De Siena, Ilaria Andreini, Luca Maggiore, Leonardo Di Minno, Fabrizio Voghera şi Francesco Antimiani.

Spectacolul a avut un succes mondial impresionant, fiind vizionat de peste 15 milioane de persoane şi vânzând peste 10 milioane de discuri. La Roma, piesa va fi găzduită de Grande Teatro, din Viale Tor di Quinto, în perioada 18 – 31 decembrie 2008, iar la Milano, spectacolul se va ţine la Teatro degli Arcimboldi, în perioada 22 – 31 ianuarie.

O piesă de teatru la Roma, la Teatro Sala Uno, în săptămâna din ajunul Crăciunului, merită toţi banii. Dacă nu toţi, cel puţin cei 20 de euro (15 euro, preţul redus), suma percepută pentru un bilet.

“Faust” de Goethe, în montarea regizorului italian Claudio Boccaccini, îi are în distribuţie pe actorii Marco Stabile, Valentina Spalletta, Enrico Bernardi, Claudia Tortorici şi Nicola Zamperetti. Spectacolul poate fi vizionat până pe 21 decembrie, joi, vineri şi sâmbătă, de la ora 21.00, şi duminică, de la ora 17.30.

Sezonul concertelor

Berlin. De Sărbători, oraşul va fi inundat de muzica clasică. La Castelul Charlottenburg, se vor derula concerte ale Orchestrei oraşului Berlin, care vor reînvia atmosfera din perioada barocă, sugerată şi de hainele de epocă, în care vor fi costumaţi muzicienii şi gazdele.

Orchestra oraşului Berlin este un ansamblu format exclusiv pentru concertele susţinute la Castelul Charlottenburg, iar membrii acesteia sunt profesionişti recunoscuţi, pasionaţi de muzica clasică, în special de cea din perioada barocă târzie.

Programul cuprinde cele mai frumoase partituri aparţinând muzicii secolelor 17 şi 18,  semnate de Bach, Hendel sau Mozart. Preţul biletelor variază între 29 euro şi 65 euro, (pe 20 decembrie şi pe 2 şi 3 ianuarie).

Concerte vor mai fi susţinute în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, cu începere de la ora 16.00, şi pe 25 şi 28 decembrie, de la 20.30. Cel mai ieftin bilet pentru această perioadă va fi de 39 de euro, în timp ce biletele de la categoria VIP costă 75 de euro.

Castelul Charlottenburg a fost somptuoasa reşedinţă barocă de vară a regilor Prusiei, de la bun început un loc central de creaţie şi de viaţă artistică.

Pe 20 decembrie, un alt eveniment care merită atenţia în capitala muzicii clasice este concertul “Vivaldi for Chrismas”, susţinut de Orchestra Barock din Berlin, dirijată de Stefan Bevier, la Filarmonica din Berlin. Din repertoriu fac parte numai partituri ale compozitorului veneţian.

Şi în Domul din Berlin vor răsuna concertele, în cadrul evenimentului intitulat Gala Baroc. În ultima zi de Crăciun, pe 27 decembrie, de la ora 20.00, Orchestra Barock din Berlin, va interpreta lucrări de Vivaldi, Corelli, Pachelbel şi Bach, într-un concert dedicat Sărbătorii Crăciunului.

La concurenţă, tot pe 27 decembrie, Orchestra Cantango din Berlin prezintă spectacolul Gala Tango, la Filarmonica din Berlin, cu începere de la ora 20.00, un eveniment în care vor performa celebrii dansatori argentinieni Debra Ferrari şi Emiliano Giménez, Ester Duarte şi Chiche Nunez.

Expoziţii, acrobaţii şi Disneyland

Paris. În capitala Franţei, evenimente notabile de Sărbători există pentru toate vârstele. Una dintre cele mai frumoase colecţii de artă modernă şi contemporană din Europa, intitulată “De la Miró, la Warhol”, poate fi vizitată la Paris, la Musée du Luxembourg, până pe 22 februarie.

Mai bine de 70 de lucrări din această colecţie, care provin de la Muzeul de Artă din Lisabona, sunt prezentate în sălile muzeului şi gravitează în jurul a patru teme: suprarealismul (cu Miró, Dali, Ernst, Breton), abstracţionismul de dinainte şi de după Primul Război Mondial (cu Mondrian, Tanguy, Arp), confruntarea Europa-America a anilor '60 – cu noul realism şi arta pop (Warhol, Klein, Soulages, Mitchell), precum şi creaţia de după 1970 (cu autori precum Schnabel sau Stella).

Manifestările artistice din Paris se adresează şi celor care preferă aglomeraţia, fastul, jocul de lumini şi, în general, agitaţia de Sărbători. Pe parcursul întregii luni decembrie şi până pe 11 februarie, Circul Phenix prezintă spectacole acompaniate de orchestra dirijată de Christian Cravero.

Surpriza stă în faptul că în faţa publicului evoluează artişti mari ai prestigioaselor trupe de la circurile din toată lumea. O altă noutate constă în organizarea specială a spectacolelor. Circul Phenix va oferi publicului ochelari 3D, cu ajutorul cărora spectatorilor li se va crea iluzia că se află în centrul reprezentaţiilor. Iar din reprezentaţii nu vor lipsi leii, şerpii, elefanţii, dragonii sau minotaurii...

Magia Sărbătorilor poate fi trăită, alături de copii, în Parcul Disneyland din Paris, în fiecare zi a lunii decembrie, până pe 6 ianuarie. Plăteşti 29 de euro preţul unui bilet şi te poţi bucura de un Crăciun plin de poveste care va transforma Castelul Frumoasei din Pădurea Adormită  într-un sclipitor Palat de Cristal, iar bradul de Crăciun va fi dintre cei mai falnici... (Au colaborat Laura Chiva şi Cristian Gaiţă)

Woody Allen, concert de jazz în Granada

Granada. Se pare că muzica e arta preferată de organizatorii evenimentelor culturale în perioada Sărbătorilor de iarnă.

În Spania, au fost pregătite manifestări muzicale pentru toate gusturile şi vârstele.

În Granada, pe 30 decembrie 2008, cunoscutul regizor Woody Allen, însoţit de trupa New Orleans Jazz Band, va oferi un concert de jazz la Palatul Congresului din Granada. Se vor putea asculta îndrăgite melodii precum „Hear Me Talkin’ To Ya”, „Lonesome Blues”, „Martha” sau „Lead Me Savior”.

Madrid. Şi în acest oraş, pe 30 decembrie 2008, va răsuna muzica lui Beethoven. Orchestra Simfonică din Madrid va susţine Concertul Extraordinar de Crăciun (Simfonia a IX-a a lui L.V. Beethoven), la Auditoriul Naţional de Muzică.

Alături de orchestră, dirijată de directorul Rafael Fruhbeck de Burgos, se va afla corul Orfeon Pamplones.

Concerte Lost & Found

Londra. Pe 23 decembrie, la Cadogan Hall, vor răsuna colindele. Renumita cântăreaţă neozeelandeză Dame Kiri Te Kanawa vă va invita să petreceţi un Crăciun britanic, cu interpretări ale melodiilor clasice dedicate Sfintelor Sărbători, dar şi cu arii de operă celebre. Concerte cu muzică de Crăciun pot fi ascultate, până în ajunul Anului Nou, şi în alte destinaţii londoneze, precum Royal Albert Hall, St. Martin-in-the-Fields şi Barbican.

În Peninsular Square, în grandiosul complex IndigO2, pe 22 decembrie, Orchestra Filarmonică Regală şi invitaţii ei speciali vă aşteaptă la un spectacol magnific de muzică clasică, cu opere festive, aparţinând compozitorilor Händel, Strauss şi Mozart, dar şi cu melodii tradiţionale şi cântece populare de Crăciun.

Iar între 19 decembrie şi 11 ianuarie 2009, la Royal Festival Hall din Southbank Centre, Orchestra Lost & Found va susţine inedite spectacole cu ajutorul instrumentelor sale ingenioase.

Castroanele, semnalizatoarele şi aspiratoarele vor deveni instrumente muzicale la fel de serioase ca acelea obişnuite. Orchestra Lost&Found e compusă nu numai din muzicieni, ci şi din actori, dansatori şi cântăreţi. Preţul unui bilet de spectacol variază între 14 şi 55 de lire sterline.

Charles Dickens, „în turneu”

Liverpool. Muzeul Naţional din oraşul natal al Beatles-ilor va dedica o serie de evenimente Sfintei Sărbători a Crăciunului, multe dintre ele cu intrare gratuită. Muzeul va fi deschis inclusiv pe 24 decembrie, dar până la ora 14.00. Singurele zile în care va fi închis vor fi 25, 26 decembrie 2008 şi 1 ianuarie 2009.

Unul dintre evenimentele mult-aşteptate de britanici, organizat de Muzeul din Liverpool, este turneul de lecturi Charles Dickens. Iubitorii de literatură pot asculta minunatele scrieri ale lui Dickens în toate oraşele Angliei, inclusiv Liverpool, pe 28 şi 29 decembrie 2008, de la orele 13.45, respectiv 15.15.

Trupe celebre de circ

Paris. În oraşul iubirii vor evolua artişti mari ai prestigioaselor trupe de la circurile din Pekin, Moscova, Africa, Franţa şi Cuba care se vor alătura Circului Phenix, acompaniat de orchestra dirijată de Christian Cravero. Nu vor lipsi focurile de artificii şi costumaţiile extravagante.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările