Experienţa a doi turişti români în Columbia: ce nu trebuie să rataţi şi măsuri de precauţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anda Stoian şi Ionuţ Stan
Anda Stoian şi Ionuţ Stan

Doi tineri români străbat lumea-n lung şi-n lat, pasionaţi de frumuseţile acestei planete. Anda Stoian şi Ionuţ Stan au acceptat să ne împărtăşească experienţa avută în ultima călătorie, din Columbia.

Anda Stoian şi Ionuţ Stan, ambii în vârstă de 29 ani, sunt doi tineri cu joburi normale, care în urmă cu trei ani au hotărât să lanseze un blog de călătorii, Travelship.ro, unde să povestească experienţele prin care au trecut.

„Apropiaţii ne ştiu drept cei care organizează cele mai tari excursii, iar pentru noi, bucuria de a călători şi de a descoperi lumea alături de prieteni este de nepreţuit. Am ajuns până acum în peste 45 de ţări dintre care cam jumătate sunt în Asia, America Latină şi Africa şi niciodata nu am avut parte de vreun eveniment în care să ne temem pentru siguranţa noastră“, povestesc tinerii.

Cei doi tineri au organizat de curând o călătorie în care au străbătut în lung şi-n lat, alături de alţi 13 prieteni, Columbia, acceptând să ofere câteva sfaturi cu privire la siguranţa turiştilor care aleg această destinaţie.

Ce să nu ratezi dacă vizitezi Columbia

Natură, istorie, cultură aparte, plaje de vis, jungla amazoniană. Este greu să te plictiseşti de Columbia şi de tot ce are ea de oferit. Totuşi, dacă timpul este limitat şi vii aici pentru o perioadă scurtă, iată ce nu trebuie să ratezi:

Cartagena de Indias, perla colonială a Columbiei

Din Cartagena, prima colonie a spaniolilor în America de Sud, plecau în trecut zeci de vase încărcate cu bogăţiile aduse din Munţii Anzi. Erau vremuri de aur în care au fost ridicate palate grandioase, case impunătoare, o fortăreaţă de necucerit şi Cartagena a crescut uşor-uşor, devenind unul dintre cele mai importante oraşe din Lumea Nouă. 

columbia

Oraşul şi-a păstrat perfect stilul şi în vremea în care conquistadorii au fost înlocuiţi cu turismul de masă, aşa că o plimbare pe străduţele întortocheate pline de căsuţe colorate din lemn te poate introduce instant în atmosfera romantică a vremurilor demult apuse. Unde mai pui şi faptul că Playa Blanca, o plajă cu nisip fin ce se întinde la Marea Caraibelor, se află la doar o oră distanţă de Cartagena.

Parcul Naţional Tayrona, acolo unde munţii întâlnesc marea

Cum vi se par acele imagini de vis în care pădurea tropicală întâlneşte brusc marea, formând în mijlocul lor o palmă de nisip fin, într-un decor nesfârşit de verde-turcoaz?

columbia

În Parcul Tayrona din Columbia, de jur împrejur, munţii Sierra Nevada se înalţă mândri. E unul dintre acele locuri în care te poţi bucura de linişte şi te poţi apropia de natură, aici găsindu-se peste 15.000 de hectare de sălbăticie, zeci de kilometri de plajă, totul într-un ecosistem unic în care îşi au casă zeci de specii de plante şi animale.

Pentru a trăi o experienţă de neuitat, puteţi dormi chiar pe plajă, în mijlocul naturii. Pentru cazare mai sunt două alternative în El Cabo de San Juan, care este cel mai accesibil camping - hamace sau cort şi costă în jur de 15 dolari de persoană. 

Medellin, oraşul primăverii eterne

columbia

După ce a fost casa şi „locul de joacă“ al temutului Pablo Escobar, în jurul Medellin-ului s-au creat o serie de poveşti negative ce plasează oraşul între cele mai periculoase din lume. Din fericire viaţa bate filmul şi în prezent oraşul a reuşit să renască, lăsând doar în grija serialelor episoadele în care oamenii erau împuşcaţi pe stradă sau maşinile capcană explodau des. În nici 25 de ani, Medellin a reuşit să schimbe titlul de „cel mai periculos oraş“ cu cel de „cel mai inovativ oraş“.

Infrastructura este excelentă, străzile sunt curate, iar zgârie-norii din sticlă te fac să crezi că ai aterizat mai de grabă într-un oraş din SUA sau Canada decât în America de Sud. Şi pentru că „cei ce nu îţi cunosc istoria sunt condamnaţi să o repete“, cei din Medellin nu l-au uitat nici pe Pablo Escobar. Există tot felul de tururi ce încearcă să meargă pe urmele vieţii sale, de la casa în care locuieşte încă fratele lui şi până la mormantul lui ori fosta închisoare La Catedral.

Un alt loc în care merită neaparat să ajungi în Medellin este Comuna 13, o favelă în care oamenii simpli îţi arată ce înseamnă cu adevarat micile bucurii ale vieţii în stilul Americii de Sud: dansuri în stradă, zâmbete de copii, plăcerea de a desena un graffiti.

Ce trebuie să ştii dacă vrei să vizitezi Columbia

  • Nu este necesară viza dacă veţi călători în Columbia pe o perioadă mai scurtă de 90 de zile.
  • Deşi s-au făcut progrese mari în ultima vreme, Columbia este considerată în continuare una dintre cele mai periculoase ţări din America de Sud. Circulaţi doar cu taxiuri autorizate prin marile oraşe (Bogota, Medellin, Cartagena), să nu mergeţi noaptea în cartierele mărginaşe din afara zonelor turistice şi, bineinţeles, să nu aveţi la voi prea multe obiecte de valoare pentru a atrage atenţia. Până la urmă sunt reguli ce se aplică peste tot în lume, însa în Columbia nu strică un pic de atenţie în plus. 
  • Transportul prin Columbia: fiind o ţară cât Spania şi Franţa la un loc ca suprafaţă şi cu o infrastructură departe de ceea ce vedem prin Europa de Vest, cea mai bună variantă de a vă deplasa între principalele oraşe şi atracţii turistice sunt avioanele low cost. Ar trebui să găsiţi bilete sub 50 de euro dus-întors, însă aveţi grijă, columbienii nu sunt cei mai punctuali oameni şi la fel şi zborurile.
  • Dacă ar fi să vorbim de cheltuielile şi de bugetul mediu pe zi în Columbia, ne situăm undeva între 60-70 de dolari pe zi de persoană. Sunt incluse cazarea, transportul intern, tururile, intrările la obiective şi mâncarea. Cazările sunt mai ieftine ca în Europa (în jur de 30-40 de dolari pentru o cameră dublă la hoteluri de 3-4 stele), o masă la un restaurant costă între 6-8 dolari, iar pentru tururile de o zi cu agenţiile locale vă puteţi aştepta să plătiţi undeva în jur de 30 de dolari de pe zi.
Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite