Travel

articolul anterior articolul urmator

FOTO Un loc uitat de lume: pe treptele care duc la râul Gange, „casa” asceţilor indieni

0
9 Mar 2014 17:46:54
Autor: Mădălina Bătrînca
Un Sadhu meditează pe treptele care duc spre Gange FOTO Daily Mail
Un Sadhu meditează pe treptele care duc spre Gange FOTO Daily Mail

Se roagă pentru sănătatea copiilor lor, pentru problemele cu banii şi pentru spălarea păcatelor: sunt pelerinii din oraşul indian Varanasi, care locuiesc pe malul râului Gange.

În cel mai sfânt dintre cele şapte oraşe sfinte ale hinduismului, scările care duc în jos, spre râu, reprezintă „acasă” pentru populaţia Sadhu (asceţi, în cultura acestora), din India.
 
Viaţa austeră de pe malul râului a devenit subiectul unei serii de fotografii uimitoare ale fotografului american Vicente Pamparo, care a reuşit să pună în lumină vibranta comunitate care s-a dezvoltat acolo.
 
„Majoritatea meditaţiilor şi rugilor spirituale se petrec acolo, pe malul râului Gange. Am petrecut câteva săptămâni documentându-mă despre activităţile de zi cu zi din această zonă”, a declarat Pamparo.


Se crede că Varanasi, cel mai sfânt dintre oraşe, a fost fondat acum mai bine de trei milenii de către zeitatea Hindu, Shiva
Prezenţa bărbaţilor Sadhu a fost, însă, cea care l-a intrigat cel mai tare pe fotograful american. 
 
„Varanasi este cel mai sfânt loc din cele şapte oraşe sacre din cultura hindu, acesta jucând un rol deosebit de important în dezvoltarea budismului. Bărbaţii care s-au strâns în această zonă sunt asceţi religioşi care au renunţat la modul lor normal de viaţă şi au început să ducă viaţă de călugări. În general, aceşti asceţi au devenit celibatari, s-au conformat sărăciei şi depind, în mare parte, de ofrande. Nu cară după ei decât un toiag, un vas pentru apă, unul pentru ofrande şi, uneori, un craniu uman”, a adăugat el.
 
Acei asceţi care poartă după ei cranii umane sunt cunoscuţi drept Aghori, un derivat al bărbaţilor Sadhu, care au trecut de limitele austerităţii şi care speră ca prin meditaţia asupra cadavrelor şi canibalism să ajungă intangibili.


 
Pe lângă Aghori, mai există şi cei care îşi arată loialitatea faţă de hinduism purtând tunicile galbene de culoarea şofranului, dar şi slăvindu-l pe Shiva. Cei care îl venerează pe Vishnu poartă tunici albe şi îşi pictează pe faţă scene şi simboluri sacre.
 
Pamparo spune că este fascinat de Sadhu, fiind profund impresionat de copiii locului, care nu merg la şcoală şi îşi petrec timpul ocupaţi cu mici negustorii.
   

„Mergeam de-a lungul râului şi am văzut nişte copii strângând sticle de plastic. Ne-am apropiat şi, cu ajutorul translatorului nostru, am aflat că acestea erau surori şi că strângeau sticlele pentru a le vinde şi pentru a le recicla. Ne-au vorbit despre aspiraţiile lor şi despre banii pe care îi câştigă din vânzarea sticlelor, şi anume 1.45 euro într-o săptămână bună. Am întrebat- pe una dintre fete dacă îi pot face o fotografie şi a menţionat că vrea neapărat ca sacul ei cu sticle să apară în poză, alături de ea. Smerenia ei m-a emoţionat puternic”, povesteşte Vicent Pamparo.
 


Citeşte şi:

Menstruaţia, un tabu al epocii moderne în religiile lumii 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările