FOTO România, printre imaginile incredibile cu care „National Geographic” aniversează 125 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a marca 125 de ani de existenţă, „National Geographic” a selectat câteva imagini etalon, publicate de-a lungul timpului. Imaginile sunt un martor al evoluţiei lumii, dar şi al fotografiilor de călătorie. Printre acestea, se numără şi oraşul Hunedoara, capturat în 1974.

De 125 de ani, revista de travel a publicat unele dintre cele mai frumoase imagini din lume, cu lumea. Astăzi, unele dintre poze reflectă doar trecutul, iar altele rămân la fel de prezente, chiar dacă au fost realizate acum 40 de ani. 

Emiratele Arabe, 2006

Juxtapunerea dintre nou şi vechi nu poate fi mai evidentă decât în această imagine. Un pescar strânge plasele, aşa cum locuitorii Golfului Persic au făcut timp de secole, doar că acum hotelul ultraluxos Burj Al Arab poate fi văzut în zare. Abu Dhabi, Dubai şi numeroasele clădiri intrate în Cartea Recordurilor nu existau în 1960, când doar câteva porturi sărace populau zona.

image

Svalbard, Norvegia, 2009

Un urs polar tânăr „investighează” camera foto. Au fost şi cazuri tragice ale unor amatori care au aşteptat o astfel de imagine, de vreme ce aceste animale sunt numeroase pe insulele norvegiene, la numai 950 de kilometri de Polul Nord. Oamenii care locuiesc în aceste zone sunt obligaţi prin lege să poarte asupra lor arme de foc pentru protecţie, odată ce se aventurează mai departe de Longyearbyen.

image

Afganistan, 1967

Îmbrăcată într-un cadhor de mătase, costumul popular al zonei de secole, o femeie se întoarce de la piaţa din Kabul, dar nu cu rodii, lămâi sau prune, ci o colivie cu doi sticleţi, pe care îi va păstra ca animale melodioase de casă. 

image

Canada, 1957

Toţi ochii pe ea, cu Vancouver în spate, care luminează din mii de locuri. O plimbare cu telescaunul spre muntele Grouse este „ca şi cum te-ai arunca cu paraşuta într-o vale de bijuterii”, spunea fotograful. 

image

Austria, 1958

Studenţi ai Universităţii din Viena dansează pe o versiune jazz a piesei „Bésame Mucho”, într-unul dintre căminele confortabile ale campusului. Lipsa lor de grijă reflectă atitudinea unui oraş care a ştiut să se ridice din ruine după cel de-Al Doilea Război Mondial, dar şi după toţi anii de ocupaţie străină. „Asediul s-a terminat”, scria Beverly Bowie în ediţia de februarie „National Geographic”, din 1959. „Austria este liberă să fie ea însăşi”.

image

Siria, 1954

Copiii şi-au improvizat o platformă de sărituri dintr-o roată uriaşă de apă (noria), care odată aproviziona casele, grădininile şi moscheele din Hama, vestul Siriei, cu apă din fluviul Oronte. Mai mult de 30 de astfel de roţi, datate din timpuri medievale, erau odată aliniate pe marginea fluviului, fiind responsabile pentru zgomotele scârţâite care puteau fi auzite de la câţiva kilometri.

image

Alaska, circa 1900

Un eschimoş pozează cu un model de umiak sau canoe, îmbrăcat într-o haină din intestine de morsă– macerate uscat, tăiate şi cusute împreună.

image

Ungaria, circa 1930

Fete din oraşul Decs, îmbrăcate în rochiile tradiţionale plisate, combinezoane, şaluri, corsaje şi şorţuri brodate. Multe din grupurile etnice din zonă erau cunoscute pentru costumele colorate. Într-un material publicat în 1932, se nota că zonele rurale ale Ungariei rezistă cu stoicism în faţa hainelor realizate la maşină, mult mai bine decât alte zone din sud-estul Europei. 

image

New York, 1963

Piaţa din Times Square pare părăsită într-o seară ploioasă de ianuarie, cu reflecţiile neoanelor întrerupte doar de un măturător. Poate că toată lumea s-a dus să vadă premiera filmului „Tonite, Henry”, o peliculă pornografică despre un soţ frustrat sexual care încearcă să găsească alinare într-o viaţă fantastică imaginată, în care au loc întrevederi intime cu femei celebre din istorie. 

image

România, 1974

Containere pline de minereu, transportate de la o uzină la alta. Este o imagine arhicunoscută românilor, indiferent de zona de provenienţă. Pentru occidentali, însă, imaginea aduce aerul exotic şi colorat ce nu poate fi văzut decât într-o fotografie cu un loc de departe.  

image
Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite