FOTO VIDEO Transilvania, din nou vedetă în presa străină. BBC a publicat o spectaculoasă galerie foto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atmosfera arhaică a satelor româneşti şi bisericile fortificate ale Transilvaniei sunt evocate, pe BBC, într-o galerie foto care surprinde, de fapt, ceea ce văd turiştii străini în această parte a României: „bătrâna“ cetate a Sighişoarei, Branul lui Dracula, porţi sculptate şi viu colorate, gospodăriile ţăranilor cu un iz medieval şi tradiţii străvechi.

O imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte. La fel este şi în cazul a şase fotografii de pe site-ul BBC sub denumirea „Tradiţiile medievale ale Transilvaniei“.

Imaginile vorbesc despre o regiune a României unde miturile şi legendele străvechi, inclusiv cel al lui Dracula, sunt la ele acasă. O zonă unde găseşti istoria la orice pas şi fiecare casă are povestea ei.

„Când zici Transilvania, lumea se gândeşte imediat la un singur lucru: Dracula. Indiferent ce vom face, acest fapt nu-l putem schimba“, i-a spus sighişoreanul Gabor Tomas fotografului Matt Munro, autorul pozelor de pe site-ul BBC.

Despre Sighişoara, britanicii spun că este locul unde s-a născut Contele Dracula. Cetatea Sighişoarei continuă să uimească prin pitorescul străduţelor înguste, clădite de mâinile saşilor, şi prin arhitectura arhaică a caselor pline cu flori vara, dar şi prin aerul medieval, precum o călătorie în trecut.

Autorii evidenţiază faptul că ardelenii îşi vopsesc casele în culori pastelate şi că obişnuiesc să-şi sculpteze porţile. Ţara Maramureşului este un exemplu mai mult decât grăitor.

Contele care l-a găzduit pe Prinţul Charles

Fotograful Matt Munro l-a surprins şi pe urmaşul unei foarte vechi familii nobiliare din Transilvania, Tibor Kálnoky. În nici trei rânduri aflăm povestea lui: a petrecut câţiva ani buni în străinătate şi de ceva vreme s-a întors acasă şi s-a apucat să restaureze case în Ardeal.

Acest conte l-a găduit pe Prinţul Charles, despre a cărui slăbiciune pentru Transilvania este demult cunoscută, şi anul trecut, când a venit în România. Povestea contelui Tibor Kálnoky apare şi în cunoscutul documentar „Wild Carpathia“.

Rândurile care descriu ultima imagine din galeria celor de la BBC (cea cu Turnul din Sighişoara în prim plan) arată clar modul în care ne văd străinii: „De la satele medievale la sălbăticia peisajelor şi la bisericile fortificate, Transilvania pare că este locul unde timpul stă pe loc“.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite