FOTO VIDEO Vatican, până la Michelangelo te mănâncă hoţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa San Pietro din centrul Vaticanului este una dintre gloriile lumii occidentale FOTO Reuters
Piaţa San Pietro din centrul Vaticanului este una dintre gloriile lumii occidentale FOTO Reuters

Singurul stat din lume care-şi poate încuia porţile pe timp de noapte este cunoscut de toată lumea creştină pentru capodopera lui Michelangelo din tavanul Capelei Sixtine. Ciudăţenia face însă ca evlavioasa Casă a Papei şi a Gardei sale Elveţiene să aibă una dintre cele mai mari rate ale infracţionalităţii din lume.

Statui groteşti, cupole falnice, faţade complicate, armate de oameni alergând să vadă cât mai multe atracţii într-un muzeu gigantic, dar mai ales tavanul pictat de Michelangelo... Le-am întâlnit în cel mai mic stat din lume recunoscut oficial, la Vatican, un spaţiu unde puterea de transformare a timpului este mai evidentă decât în multe alte locuri. În hărmălaia tulburătoare, pe de o parte, obositoare, pe de alta, am căutat un Vatican liniştit şi fermecător, o clădire încărcată de mistere, după care mulţi aleargă încercând să-şi explice câteva din inconsecvenţele religiei creştine. 

Cea mai mică ţară din lume are o rată a infracţionalităţii neaşteptat de mare comparativ cu a altor naţiuni şi asta în ciuda personajelor cuvioase care-o populează: Sfântul Părinte, cardinalii, călugăriţele etc... Rata extrem de ridicată a infracţiunilor este, de fapt, o anomalie, explicată prin numărul mare de turişti căzuţi în veneraţie şi... de hoţii de buzunare în căutare de oportunităţi. Şi, bineînţeles, de populaţia de mai puţin de 1.000 de locuitori. Furtul din buzunare şi infracţiunile minore sunt la ordinea zilei. Poliţia oficială este Garda para-militară Elveţiană. Nu vă lăsaţi păcăliţi de uniformele uşor comice, în stil renascentist. Purtătorii acestora sunt soldaţi foarte bine pregătiţi. 

Un vizitator obişnuit, ca mine, poate intra în Vatican prin piaţa lui Bernini, San Pietro, una dintre gloriile lumii occidentale. Cum stai  în scuarul imens, ai impresia că te afli într-un cerc turtit, parţial închis de un şir maies¬tuos de coloane dorice. Deasupra se află o mulţime de vreo 140 de sfinţi. În faţă, se vede faţada Bisericii San Pietro, cu statuile Sfinţilor Petru şi Pavel în frunte, Petru transportând cheile regatului. În dreapta, deasupra colonadei, sunt clădirile maro-închis ale apartamentelor papale şi Muzeele Vaticanului. În centrul pieţei răsare un obelisc egiptean, adus din oraşul antic Heliopolis pe Delta Nilului. De o parte şi de alta a sa sunt două fântâni din secolul al XVII-lea. 

Oficiul de Turism al Vaticanului, aflat în partea stângă a pieţei, deschis de luni până sâmbătă de la 8.30 la 18.30, este un loc unde se vând hărţi şi ghiduri, se programează excursii în Grădinile Vaticanului şi se oferă informaţii. În muzeele şi spaţiile publice, în tăcerea greoaie, vizitatorii înfiripă fragmente de conversaţii. Prin săli adie o veneraţie instituţională ciudată. 

Magnifica Biserică San Pietro, uluitoare când o vezi de la distanţă, pare lipsită de spiritualitate din pricina îmbulzelii. Statuile sale de marmură sunt minunate, la fel dulăpioarele de aur-dantelat şi picturile imense cu scene biblice. Imensa cupolă este atât de sus încât lumina soarelui este din ce în ce mai slabă până în momentul în care loveşte podeaua, spălând biserica într-un lumină sobră, albăstruie. Lumea se înghesuie cu toată pasiunea, ca la o premieră cinematografică mult-aşteptată. Însă mie mi s-a părut că Dumnezeu a părăsit clădirea. 

La fel ca mine, mulţi oameni vizitează Capela Sixtină în speranţa de a experimenta un moment sublim sau spiritual. Odată pătruns în Vatican, unde se perindă în jur de 70.000 de vizitatori pe zi, dai peste o coadă fără sfârşit. Turişti care, ca şi tine, îşi doresc să vadă Miraculosul. Iar în sala imensă, lumea se calcă efectiv pe picioare. Când, în sfârşit, ochii ţi se răsfaţă cu ilustra capodoperă a lui Michelangelo, strigătul unui gardian, „Fără imagini, fără imagini!“, te loveşte în moalele capului. 

Dacă vrei să nu trăieşti experienţa asta, te sfătuiesc să-ţi aranjezi un tur exclusivist, pe care-l poţi face înainte sau după programul destinat publicului larg. Noaptea, când Capela Sixtină este oficial închisă. Se ştie că familiile regale, politicienii şi celebrităţile beneficiază de multă vreme de excursii private. Iată că de câţiva ani şi oamenii simpli pot vedea Vaticanul fără să se îmbulzească. Se organizează grupuri de până la 20 de persoane, cu un ghid pentru fiecare 10, şi excursii de aproximativ două ore. Nu sunt ieftine, costă în jur de 300 de euro de persoană, dar sunt absolut convins că oricine alege varianta asta are parte de alt sentiment atunci când stă faţă în faţă cu una dintre cele mai mari opere ale omenirii.

Oraşul de sub Vatican

Vaticanul nu înseamnă doar Capela Sixtină, care, contrar credinţei populare, nu se află în Biserica San Pietro, ci într-o încăpere din dreapta sa. Camerele nesfârşite, pline de comori ale Vaticanului sunt o modalitate foarte bună de a petrece câteva ore. Şi, dacă toată lumea ştie despre „Judecata de Apoi“ a lui Michelangelo, destul de puţini dintre cei care ajung acolo au habar că alături se află o altă pictură murală uriaşă, „Tinereţea lui Moise“, executată de Botticelli. 

Un alt tur care mi se pare interesant este vizita la Necropola mai puţin cunoscută de sub San Pietro, în oraşul ascuns sub pământ, excavat prin anii ’30. Străzile vechi sunt căptuşite cu morminte, aproape neatinse de timp. Culminant ar trebui să fie locul cu pretinsul mormânt al Sfântului Petru, de unde, prin grătarele podelei, se vede înălţându-se maiestuos cupola Domului. Pentru un astfel de tur, ai nevoie de o rezervare făcută cu cel puţin patru săptămâni în avans, prin e-mail, la biroul Necropolei. 

Preţuri

Ca turist, este posibil să faci cumpărături numai de la Muzeul de cadouri al Vaticanului, accesul în magazine fiind permis numai pentru cei care locuiesc sau lucrează acolo.

turul Vaticanului – de la 40 de euro/adult plus 13 euro taxa de intrare la Muzeele Vaticanului (Capela Sixtină, Camerele lui Rafael, Muzeul Etrusc etc)

rozariu din sticlă de Murano – de la 96 de euro

rozariu din lemn – de la 21 de euro 

medalion din argint – de la 21 de euro

crucifix lucrat manual – de la 85 de euro

crucifix St. Benedict – de la 22 de euro 

icoană bizantină – de la 38 de euro 

icoană din argint – de la 35 de euro

set cadou de Crăciun (brăţară-rozariu din perle, iconiţă din argint, cristal Swarovski cu Naşterea Domnului, felicitare cu binecuvântarea Papei Benedict al XVI-lea) – de la 69 de euro 

set cadou aniversare nuntă – de la 60 de euro

pandantiv din argint pentru botez – de la 21 de euro

Revelion la Vatican, de la 389 de euro de persoană

Circuitul de Revelion Italia Clasică costă de la 389 de euro de persoană. Tariful include transportul cu autocarul şi opt nopţi de cazare cu mic dejun la hotel de trei stele în Roma. Oferta este disponibilă la agenţia Christian Tour, www.christiantour.ro, tel. 021-211.11.39.  Un city-break în Roma, planificat încă de acum pentru aprilie 2013, costă de la 159 de euro de persoană pentru transport cu avionul, taxe de aeroport şi două nopţi de cazare cu mic dejun.  Detalii pe www.besttourism.ro, tel. 031-226.33.25.  

Timp de 455 de ani, papii au fost italieni

Muzeele Vaticanului conţin picturi, sculpturi şi alte forme de artă colectate de către papi de-a lungul secolelor. Capela Sixtină, dedicată Înălţării cu trupul la cer a Fecioarei Maria, este unul dintre cele mai vizitate locuri din Palatul de la Vatican. Cercetătorii spun că dimensiunile sale au fost copiate după cele ale marelui templu al lui Solomon din Ierusalim. 

Pe lângă picturile lui Michelangelo din Capela Sixtină, alte două capodopere sunt lucrarea lui Perugino, în care „Hristos îi dă cheile lui Petru“, şi lucrarea lui Botticelli, cu „Pedepsirea lui Core“. Ambele înfăţisează pe fundal Arcul lui Constantin, primul mare împărat creştin, care ar fi dat temporar papei puterea de conducere în Imperiul Roman de Apus. Pinacoteca găzduieşte o colecţie de picturi care acoperă de la Evul Mediu până la anul 1800. Acestea au aparţinut papilor (începând cu Papa Pius al VI-lea) şi sunt expuse în 18 camere. Camerele lui Rafael au fost, de fapt, apartamente ale Papei Iulius al II-lea (1503-1513), care nu a dorit să trăiască în camerele locuite de predecesorul său, Alexandru al VI-lea, prin urmare s-a mutat la etajul de mai sus într-o aripă construită de Nicolae V.  

Pictorul şi arhitectul Rafael şi-a pus amprenta pe Camera Semnăturii, camera lui Heliodorus, Camera incendiului din Borgo şi camera lui Constantin. 455 de ani, din 1523 în 1978, toţi papii au fost italieni, până când şirul a fost rupt de un polonez, Papa Ioan Paul al II-lea. Sucesorul său, actualul papă, Benedict al XVI-lea, este german. Steluţa Năstase

Ţara celor 450 de cetăţeni

Statul Vatican este situat pe dealul Vaticanului, pe malul drept al râului Tibru, în oraşul Roma, capitala Italiei. Acoperă un teritoriu de 0,44 kilometri pătraţi, suprafaţă care i-a adus statutul de cel mai mic stat din lume. Este parţial înconjurat de ziduri şi cuprinde Piaţa San Pietro. 

Există cinci intrări în Vatican, fiecare dintre acestea păzită de Gărzile elveţiene pontificale şi de către Corpul de Jandarmi din Cetatea Vaticanului. Intrarea la Muzeele Vaticanului se află pe Viale Vaticano, nu departe de Piazza del Risorgimento. 

Pentru că Vaticanul este un stat atât de mic, mai multe departamente şi birouri aparţinând Sfântului Scaun sunt situate în clădiri din Roma (în Piazza Pio XII, Via della Conciliazione, Piazza San Calisto, Piazza della Cancelleria şi Piazza di Spagna). Potrivit Tratatului de la Lateran (care asigură suveranitatea Vaticanului), aceste clădiri se bucură de statutul de ambasade străine şi misiuni diplomatice în 

străinătate.

Papa, şeful statului

În Vatican, iernile sunt blânde, iar verile sunt călduroase în timpul zilei, dar cu seri răcoroase. Temperaturile medii sunt de 7° C în ianuarie şi 24° C în iulie. Precipitaţiile sunt foarte rare în perioada mai-septembrie şi mai abundente în octombrie-noiembrie. 

Cele mai bune luni pentru a vizita Vaticanul sunt aprilie, mai, septembrie şi octombrie, atunci când sunt mai puţini turişti, iar zilele sunt lungi şi însorite, fără căldura şi umiditatea din iulie şi august.

Populaţia este de aproximativ 800 de persoane, dintre care puţin peste 450 au cetăţenia Vaticanului, în timp ce restul au permisiunea de a locui acolo, temporar sau permanent, fără a fi cetăţeni. O parte din populaţia Vaticanului nu trăieşte în interiorul statului pentru că are diverse ocupaţii care necesită deplasări (mai ales ca personal diplomatic). Delegarea sau pierderea cetăţeniei, autorizaţia de a trăi în interiorul Vaticanului şi formalităţile de a intra pe teritoriul său sunt reglementate de acte speciale emise în conformitate cu Tratatul de la Lateran.

Există două grupuri de cetăţeni care trăiesc în Vatican: clericii (funcţionari ai Vaticanului ca stat al Bisericii Catolice) şi Garda Elveţiană. Prin urmare, toţi cetăţenii statului sunt catolici. Catolicismul este religia de stat şi toate locurile de cult din interiorul Vaticanului sunt catolice. Şeful acestui stat este Papa Benedict al XVI-lea, Vaticanul fiind numit şi Sfântul Scaun. Moneda oficială este euro. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite