Gripa aviară, hepatita A şi alte metode de autosabotare turistică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vinerea asta am primit mai multe telefoane din partea colegilor din mass-media, alarmaţi în privinţa existenţei posibilităţii de a ne infecta cu virusul hepatitei A dacă ne îmbăiem în apele Mării Negre, dar pe litoralul românesc. Sursa fiind Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul unui comunicat.

Prima dată m-am alertat, m-am agitat să obţin cât mai multe informaţii, apoi m-am amuzat, dar m-am şi revoltat. Gândul îmi era la “terifica” gripă aviară din 2006. Gripă care a făcut în România multe victime. Din fericire, nu vieţi omeneşti. Din păcate, afaceri în turism. Delta Dunării a fost doborâtă ca destinaţie turistică minim doi ani după aceea.

Apoi, să ne amintim de păianjenii veninoşi de pe litoralul românesc, de algele care ne tot invadau, de radiaţiile solare extrem de periculoase şi de multe altele... Majoritatea, cum se putea altfel, la începutul sezonului estival. Aceste ştiri nu au picat deloc bine pentru bunul mers al turismului pe riviera noastră.

Sunt şi situaţii reale de forţă majoră, precum incendiile devastatoare din Halkidiki, din 2006, atentatele care au avut loc mai demult în Egipt, problemele cu care se confruntă Ucraina în prezent, ori situaţia politică tensionată din Egipt şi Tunisia începând cu 2011. La fel cum a fost şi în cazul inundaţiilor şi furtunilor din regiunea Varna. În ultimul caz, staţiunea Albena şi-a revenit foarte repede, nu au existat victime iar turiştii au fost cazaţi în alte hoteluri. Fireşte că a existat disconfortul produs de furtuna nemaiîntâlnită de zeci de ani la Marea Neagră, însă nimeni nu poartă vreo vină pentru vremea proastă. 

Litoralul bulgaresc

Dacă un turist care alege un hotel pe vreun litoral, indiferent că este vorba de România, Bulgaria, Grecia sau Turcia, nimeni nu poate fi tras la răspundere dacă pe tot parcursul sejurului său va ploua sau mai rău, vor fi furtuni. Pentru că nimeni nu îţi poate garanta o vreme ideală! Fireşte, în cazuri de forţă majoră extremă, precum taifunuri sau hoteluri devastate, toţi factorii economici din turism trebuie să dea dovadă de umanitate şi să-şi protejeze turiştii în măsura în care pot. Atunci când nu se mai poate face nimic, vorbim de cooperare la nivel guvernamental între ţările afectate (vezi cutremure, incendii devastatoare etc.).

Revenind la presupusul risc al infectării cu hepatita A, pe litoralul bulgăresc, mai precis în regiunea Varna, nu pot recomanda decât... precauţie. Nu ne putem juca cu cuvintele. Oficialităţile din Bulgaria au dezminţit repede, la fel şi touroperatorii români. Da, aţi putea spune că atârnă greu interesul economic în privinţa litoralului bulgăresc, care are nevoie de turişti români. Nimic rău, cât timp acolo chiar nu sunt probleme. Dar dacă, pe de altă parte, există un interes economic care urmăreşte înlăturarea litoralului vecin? Subliniez că în primul şi în primul rând iubesc România şi litoralul românesc. Dar nu este fair play să arunci cu informaţii alarmante nici în privinţa rivierei vecine şi, în general, pentru nicio altă destinaţie externă, cât timp nu există argumente solide. În cazul de faţă, să nu uităm că avem aceeaşi mare iar ştirile alarmante se pot răspândi cu viteza luminii în toată lumea. Ne dorim ca turiştii din alte ţări să evite Marea Neagră?

Litoralul romanesc
Apoi am asistat la un „linşaj” mediatic asupra litoralului vecin, ştirile unor televiziuni inspirând ceva de genul „feriţi-vă de riviera bulgărească”, că vă îmbolnăviţi de hepatita A.

Am primit mai multe telefoane de la prieteni care conduc agenţii de turism specializate pe Bulgaria. Erau foarte stresaţi deoarece mulţi turişti aveau intenţia de a anula concediile în Bulgaria sau, oricum, intraseră în panică. Ministerul român al Afacerilor Externe ne informa, vineri dimineaţa, că o singură zonă, Plaja Ofiţerească din oraşul Varna, a înregistrat depăşirea normelor admisibile în ceea ce priveşte riscul de sănătate, autorităţile bulgare impunând interdicţia temporară de îmbăiere în acest loc. Tot MAE sublinia că este POSIBILĂ, nu sigură, contaminarea cu hepatita A în acea zonă limitată. Dar de la o zonă de cel mult un kilometru pătrat până la tot litoralul bulgăresc e distanţă mare. Culmea ironiei, staţiunile din sudul Bulgariei sunt mai îndepărtate de regiunea Varna decât Mangalia, de exemplu. Apoi am asistat la un „linşaj” mediatic asupra litoralului vecin, ştirile unor televiziuni inspirând ceva de genul „feriţi-vă de riviera bulgărească”, că vă îmbolnăviţi de hepatita A.

Dincolo de senzaţionalul de care are nevoie mass-media (ştiu cum e, şi eu sunt jurnalist la bază), e nevoie de o mult mai multă responsabilitate. Bulgaria ca Bulgaria, dar sunt zeci de agenţii de turism româneşti care vând litoralul aflat la sud de noi, câştigă din asta şi plătesc impozite statului nostru. Şi pe de altă parte, sute de mii de turişti români aleg litoralul bulgăresc. Mă simt nevoit să vă spun că, în acelaşi timp, litoralul românesc este ales de peste un milion şi jumătate de români.

Nu vreau să mă pronunţ, dar de foarte mulţi ani există un război al zvonurilor alarmiste, căruia i-am căzut victime noi, de multe ori. Vă mai amintiţi de gripa aviară, de gripa porcină, de păianjenii periculoşi, de numeroasele invazii de alge, de radiaţiile solare foarte periculoase (deşi orice om cu scaun la cap ştie că nu este bine să se expună mult la soarele estival şi în niciun caz la ore de vârf). Avem aceeaşi Mare Neagră, dar până acum câţiva ani, toate problemele, gen invazii de alge sau insecte misterioase nu treceau mai la sud de Vama Veche. Acum, cu hepatita A (o boală des întâlnită, până la urmă este boala „mâinilor nespălate”, în general nu este letală şi se poate transmite şi prin aer în diverse situaţii nedorite) este invers: problemele nu trec la nord de Vama Veche. Pe de altă parte, oare are cineva interes ca românii să se vaccineze contra hepatitei A şi dacă se poate, contra orice, în număr cât mai mare?

Aşa cum nici nouă nu ne-a picat bine, nici altora nu le pică. Orice destinaţie turistică prăbuşită din cauza unor zvonuri poate trage după ea şi alte destinaţii. Putem fi fair play, mai puţin inconştienţi şi mai ales, mai responsabili? Litoralul românesc se dezvoltă mult, sunt martorul evoluţiei sale de la an la an. Dar hai să protejăm litoralul nostru prin calitatea serviciilor (şi a ştirilor), nu altfel...

Până acum, n-am auzit să fi murit (Doamne fereşte) vreun turist pe litoralul românesc sau pe cel bulgăresc din cauza unor boli, maladii, catastrofe naturale. În Varna au murit – e drept - locuitori ai oraşului, iar alte situaţii gen înec, accident sau atentat (aşa cum s-a întâmplat anul trecut la Burgas) intră la altă categorie.

Oricum, viaţa merge înainte şi vrem, nu vrem, e bine să ieşim din casă şi chiar să călătorim, chiar dacă permanent ne putem expune unor riscuri, începând cu căzutul ghiveciului în cap pe strada unde locuieşti...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite