GALERIE FOTO Mecca din Alpi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica catolică din centrul staţiunii Austriece Zell am See   FOTO Liviu Iolu
Biserica catolică din centrul staţiunii Austriece Zell am See   FOTO Liviu Iolu

Să faci o fotografie bisericii catolice din centrul staţiunii austriece Zell am See se dovedeşte un chin în plină vară. Este aproape imposibil ca în poza cu monumentul creştin să nu apară femei în veşmânt islamic, cu voal sau burka, oricum ţi-ai căuta poziţia şi oricât timp ţi-ai rezerva pentru cadrul cel mai bun.

Pentru un turist european obişnuit problema nu este atât prezenţa arabilor în centrul uneia dintre cele mai frumoase staţiuni montane din Alpi cât, poate, numărul foarte mare al acestora. Pentru întreprinzătorii locali afluenţa masivă a turiştilor din Qatar, Arabia Saudită, Kuweit ori Bahrain este, de când a început criza economică, o gură de aer proaspăt cu mult „ozon financiar“ care-i ţine în viaţă de la un sezon de sky la altul, perioade când locul se umple de împătimiţi ai sporturilor de iarnă din Europa, extrem de mulţi şi din România. 

Vara, probabil că staţiunea şi-ar fi putut trage obloanele dacă arabii nu şi-ar fi făcut din staţiunea din Alpii austrieci o a doua Mecca. Atunci când temperaturile în Orientul Mijlociu ajung la peste 50 de grade Celsius, Zell am See cu lacul său răcoros şi vârfurile înzăpezite de peste 3000 de metri din apropiere par cele mai plăcute locuri de pe pământ pentru vacanţa unei familii de locuitori ai Peninsulei Arabice. 

Bucuria lor se vede din voluptatea cu care sar din bărcuţe în telecabine şi din înghesuiala de la shopping. Arabii au familii mari, vorba se duce repede - din gură în gură dar şi printr-o promovare bine ţintită a agenţiilor de turism din Austria - iar în câţiva ani una dintre cele mai pitoreşti staţiuni austriece a ajuns să primească, vara, mai mulţi turişti arabi decât europeni. Sunt peste 130.000 de şeici şi prinţi ai petrolului care ajung împreună cu familia, dar şi bona şi şoferul, în Zell am See, în iulie şi august. Iar asta schimbă radical faţa micului oraş medieval. Venit  să guşti din celebra bucătărie austriacă dai de restaurantul „Ali Baba“, găseşti magazine cu fructe exotice şi ţigări cu gust de mango. Amestecul cultural este fascinant însă totuşi nefiresc cu toată străduinţa atât a localnicilor cât şi a vizitatorilor să îi înţeleagă pe ceilalţi.

Din ciocnirea civilizaţiilor în micuţa staţiune se văd şi se aud semne de nervozitate. Pe stradă, un localnic a început să bombănească vizibil iritat la vederea grupurilor de femei acoperite în burka, pe un automat dintr-o parcare stă scris „ARAB GO HOME“, iar unele restaurante încep să refuze, pe tăcute, clienţii arabi. 

Chiar în centrul istoric din Zell am See există un restaurant-cafenea în care selectarea clientelei se face deja discret, dar cu fermitate. Când o familie de arabi încearcă să se aşeze la vreo masă liberă chelnerii îi refuză sub pretexte diverse – este rezervat ori la bucătărie s-a terminat programul - şi le arată turiştilor din Orientul Mijlociu un restaurant din apropiere.

Segregarea este vizibilă, la mese sunt – spre deosebire de alte localuri – doar „arieni“. Este o opţiune a patronilor de a nu primi bani de la arabi chiar cu riscul de a avea mese goale. O opţiune periculoasă dacă ne gândim la alte momente în care oamenii au fost „selectaţi“ după culoarea pielii, a rasei sau a religiei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite