Mic îndrumar pentru străini: cum scoţi din sărite un român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fie vin, fie ţuică este foarte posibil ca un străin să fie îmbiat să guste din producţia proprie a gospodarilor români. FOTO Arhiva Adevărul
Fie vin, fie ţuică este foarte posibil ca un străin să fie îmbiat să guste din producţia proprie a gospodarilor români. FOTO Arhiva Adevărul

Revista de călătorii Matador Newtwork a publicat o serie de modalităţi prin care un străin poate scoate din pepeni un român, printre acestea numărându-se deja clasicul „confundaţi Bucureşti cu Budapesta“.

Adriana Cocic, pasionată de călătorii şi de scris a pus la punct un scurt îndrumar pentru străinii care vor să evite să enerveze un român sau, din contră, au de gând să testeze diplomaţia de care dăm dovadă şi felul în care ne păstrăm calmul când cineva ne răneşte mândria de a fi român.

Confundă Bucureşti cu Budapesta

Nu întrebaţi  niciodată un român dacă locuieşte la Budapesta. O astfel de gafă reprezintă păcatul capital, calea perfectă de a încheia o posibilă conversaţie interesantă. Budapesta este, într-adevăr, o capitală europeană, dar ar fi bine să-l întrebi aşa ceva pe un ungur. Ne-am săturat să tot auzim „Bună seara, Budapesta!“ aproape ori de câte ori un artist internaţional susţine un concert la Bucureşti. Metallica a greşit, la fel şi Lenny Kravitz, dar nu numai, avertizează Adriana.

Întreabă despre vampri

În 1897, scriitorul Bram Stoker publica povestea lui Dracula. Povestea sa a făcut Transilvania faimoasă în măsură mai mare decât a reuşit să o facă orice altă campanie de promovare turisitică. Folosind anumite date istorice, scriitorul l-a legat pe domnitorul Vlad Ţepeş de personajul său principal, Contele Dracula, vampirul. Din păcate, azi turiştii continuă să vină în Trasilvania aşteptându-se să vadă funii cu usturoi atârnate la uşile oamenilor sau oameni care au în buzunare ţepuşe din lemn.

Lasă mâncarea în farfurie 

Nu ignoraţi acest sfat: postiţi o zi sau două dacă se întâmplă să fiţi invitaţi la masă de o familie de români. Suntem renumiţi pentru ospitalitatea de care dăm dovadă, iar una din modalităţile prin care facem acest lucru este mâncarea. Salată de vinete, icre sărate, slănină de casă cu ceapă, ouă umplute etc. Acestea sunt numai câteva dintre aperitivele pe care s-ar putea să le încerci. Poate va urma o ciorbă de perişoare, o strachină cu sarmale şi o mămăligă aburindă, poate şi nişte smântână. Gustă din toate, este destulă mâncare pentru mai multe porţii, şi nu uita de friptura de porc. Încă un sfat oferit de românca Adriana Cocic: farfuria trebuie să rămână goală, curăţată lună, pentru ca gazda să fie mulţumită de prestaţia dumneavoastră de gurmand.

Confundă românii cu ţiganii 

Numele ofcial al etnicilor ţigani este Romani şi chiar dacă inclusiv pe Wikipedia scrie negru pe alb „a nu se confunda cu românii“, fiind un grup etnic şi o naţie neînrudită, asociaţiile de acest gen sunt făcute adesea. „Există ţigani în toată lumea, 1 milion în SUA, 800.000 de în Brazilia şi mulţi alţii în Europa, inclusiv în România, dar să-i confunzi cu românii nu va arăta decât că eşti ignorant“, observă Adriana citată de Matador Network.

Încearcă să ne convingi că nu poţi răci dacă te trage curentul

Românii au trăit dintotdeauna cu convingerea că aerul mai rece sau curentul te poate îmbolnăvi, de unde şi expresia „Te trage curentul“ . Nu contează că te plimbi vara, pe caniculă, cu autobuzul. Probabil că vei vedea doar o fereastră deschisă puţin într-un capăt al autobuzului, ori chiar niciuna. Chiar dacă din punct de vedere ştiinţific nu există baze pentru această răceală pe motiv de curent, românilor nu le poţi schimba părerea. Prin urmare, Adriana îi sfătuieşte pe străini să lase ferestrele închise indiferent de cât de cald le-ar fi, dacă nu vor să-şi atragă antipatia celor din jur.

Refuză băuturile alcoolice făcute în casă

România se laudă cu una dintre cele mai vechi tradiţii în ceea ce priveşte producerea vinului. Pe timpuri, se credea că Dionis, zeul vinului, s-a născut în sud-estul României, pe atunci Tracia. Fie vin, fie ţuică este foarte posibil ca un străin să fie îmbiat să guste din producţia proprie a gospodarilor români. „Chiar dacă ai cumva întrebări despre condiţiile în care a fost produsă sau despre ce conţine mai exact, abţine-te de la comentarii ciudate şi mai bine continuă să bei. Se spune că nimeni nu ar fi murit din asta până acum“, scrie Adriana Cocic.

Citeşte şi:

Cetatea Făgăraş, pe locul doi în topul celor mai frumoase castele din lume

„Minunile“ de la Viscri, care l-au cucerit pe prinţul Charles"

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite