Micii din Obor au ajuns în New York Times. Cum şi-a petrecut o jurnalistă 36 de ore în Bucureşti şi ce a impresionat-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Celebrii mici din Obor, imortalizaţi înainte de a fi mâncaţi, evident, de realizatorul radio Ciprian Muntele
Celebrii mici din Obor, imortalizaţi înainte de a fi mâncaţi, evident, de realizatorul radio Ciprian Muntele

Jurnalista Susanne Fowler a povestit în New York Times cum şi-a petrecut 36 de ore în Bucureşti, pe care îl descrie imperfect, dar plin de motive pentru care să-l iubeşti. Ea aminteşte de perioada comunistă, dar şi de lupta anti-corupţie din România şi face o serie de recomandări - nu lipsesc micii din Obor, preparatele tradiţionale şi produsele locale.

„Revenindu-şi după decenii de represiune, Capitala României este plină de cafenele în stil italienesc, muzee, parcuri şi restaurante care celebrează bucătăria bogată a ţării“, îşi începe Susanne Fowler articolul publicat pe nytimes.com

Jurnalista, care a fost editor coordonator al redacţiilor New York Times din Londra şi Paris în perioada 2006-2017, subliniază preţurile mici comparativ cu ale altor ţări din Europa şi aminteşte de lupta anti-corupţie şi istoria sumbră. 

„Bucureştiul e ca pătrunjelul, mi-a spus cândva un român, fie îl iubeşti, fie îl urăşti. Dar sunt multe lucruri de iubit la acest oraş care îţi oferă un gust al Europei mai puţin costisitor. Luptând cu acuzaţiile de corupţie guvernamentală şi străduindu-se să scape de istoria sumbră, actuala Capitală este uşor imperfectă, dar oferă o bogată cultură etnică, o scenă artistică şi artizanală vibrantă, parcuri frumoase şi o viaţă de noapte în plină expansiune“, notează Fowler. 

Jurnalista povesteşte că şi-a petrecut doar 36 de ore în România, iar primele le-a alocat unui tur ghidat prin „opulenta vilă a lui Ceauşescu“, Palatul Primăverii. 

„M-am plimbat prin vila în care şeful statului Nicolae Ceauşescu şi soţia lui, Elena, au trăit în lux din 1965 şi până în 1989, când au fost executaţi, după decenii de represiune socială, politică şi economică. Există o scară mare din marmură, un bar sclipitor, o sală de cinema privată (ghidul nostru ne-a dezvăluit că îi plăcea să se uite la seria «Kojak», iar actorul american John Wayne era preferatul lui) şi un dressing uriaş. Te uiţi la mozaicurile generoase care înconjoară piscina interioară şi apoi îţi aminteşte de populaţia care se lupta să supravieţuiască la cozile pentru alimente şi combustibil“, scrie jurnalista de la NY Times.  

Susanne Fowler remarcă şi rapiditatea metroului, dar şi faptul că o călătorie este ieftină. Ea a dat o tură prin Piaţa Obor şi a gustat celebrii mici. „Am sărit în metroul rapid şi deloc scump spre Obor, unde am făcut o plimbare prin piaţa de fructe şi legume. Apoi m-am aşezat la un picnic la Terasa Obor pentru o porţie de mici, pâine şi muştar picant“.

Jurnalista s-a declarat impresionată de Grădina Cişmigiu, pe care o recomandă tuturor turiştilor pentru aleile frumoase, podurile pitoreşti, busturile scriitorilor români şi monumentul de granit în onoarea soldaţilor americani care au murit în România în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. S-a mai plimbat prin Grădina Icoanei şi a vizitat Muzeul Satului din Parcul Herăstrău şi Muzeul Ţăranului Român, de asemenea printre recomandările ei. 

Fowler prezintă Ateneul Român drept o structură neoclasică uimitoare, iar despre InterContinental spune că are un decor care aminteşte într-un mod plăcut de anii ’70 şi are câteva actualizări. 

Jurnalista s-a declarat impresionată şi de creaţiile designerului Adelina Ivan, dar şi de bijuteriile hand-made şi articolele de decor pe care le-a găsit la Mesteshukar ButiQ.

Ea a lăudat preparatele unor localuri deja celebre din Capitală, precum Carul cu Bere, Green Hours, Pâine şi Vin, dar şi cafeaua de la Origo şi de la Beans & Dots, precum şi sortimentele de bere şi vin de la Fabrica de Bere Brună, Grădina Eden, No. 155 şi Vinexpert Wine Bistro.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite