Travel

articolul anterior articolul urmator

Motivul ştiinţific pentru care vacanţele mai lungi de o săptămână sunt o pierdere de timp

1
10 Jul 2017 16:42:54
Autor: Lizeta Oprea
Motivul
ştiinţific pentru care vacanţele nu ar trebui să dureze mai mult de o săptămână. FOTO 123RF
Motivul ştiinţific pentru care vacanţele nu ar trebui să dureze mai mult de o săptămână. FOTO 123RF

Cercetătorii sunt de părere că vacanţa nu ar trebui să dureze mai mult de o săptămână. Dacă aţi petrecut două săptămâni în concediu, nu vă aşteptaţi să aveţi mai multe amintiri fericite odată ce vă întoarceţi.

Potrivit psihologului Daniel Kahneman, vacanţele mai lungi de o săptămână sunt o pierdere de timp. Există numeroase dovezi ştiinţifice care sugerează că o vacanţă poate fi îmbunătăţită cu trucuri simple, cum ar fi planificarea acesteia în avans şi povestirea experienţelor avute odată ce v-aţi întors acasă, scrie businessinsider.com

Dacă doriţi să maximizaţi momentele fericite, planificaţi o vacanţă lungă. O săptămână suplimentară în care să vă relaxaţi la soare va reduce nivelul de stres. Dar dacă doriţi să înmulţiţi amintirile fericite, o vacanţă îndelungată nu îşi are sensul.

Creierul uman tinde să-şi amintească doar ce este nou. Potrivit lui Kahneman, în cazul în care experienţele şi locul nu se schimbă mult în timp, creierul este predispus să nu-şi amintească anumite detalii. Acesta este, în esenţă, motivul pentru care zilele parcă zboară şi nu ne amintim ce am făcut atunci când intervine rutina.

Când plecaţi în vacanţă timp de două săptămâni în loc de una, probabil că nu „schimbaţi povestea“ suficient pentru a crea noi amintiri. S-ar putea să rămâi cu unul sau două momente excepţionale de care să-ţi poţi aminti în timp.

Cu alte cuvinte, dacă aveţi absolut nevoie de o vacanţă lungă, aveţi două opţiuni: puteţi schimba destinaţia la jumătatea vacanţei sau să vă întoarceţi mai devreme acasă şi să vă bucuraţi de timp liber.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Aiuriel Petrachescu
10.07.2017, 23:38:34

"Potrivit psihologului Daniel Kahneman, vacantele mai lungi de o saptamâna sunt o pierdere de timp" Psihologul asta e un bou! De cate ori am fost in vacanta doar pentru o saptamana, imi venea sa-mi dau demisia in prima zi cand m-am intors la munca. "Creierul uman tinde sa-si aminteasca doar ce este nou. " Asta-i valabil pentru cei prosti si batuti in cap. "(...) aveti doua optiuni: puteti schimba destinatia la jumatatea vacantei sau sa va întoarceti mai devreme acasa si sa va bucurati de timp liber. Asta dovedeste cu prisosinta ca psihologul e o cornuta mare, asa cum am zis de la inceput. Cautati si voi studii facute de oameni mai normali la cap, nu le dati apa la moara la toti cretinii!