Articol publicitar

Muzeul Câmpiei Boianului şi satul neolitic- Proiectul “Moştenirea religioasă dincolo de graniţă”- cod ROBG- 509

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
advert

La iniţiativa profesorului Traian Zorzoliu, care şi-a dedicat practic întreaga viaţa acestui obiectiv, a luat fiinţă Muzeul Câmpiei Boianului în Drăgăneşti-Olt, un loc unic în România şi chiar în Europa.

Este practic un muzeu în aer liber care povesteşte despre tradiţiile populare din această zonă, încă de acum 6.000 de ani. În curtea muzeului se înalţă o troiţă, o mica bisericuţă, o casă tradiţională ţărănească un bordei autentic, precum şi 6 colibe din lut ale unui sat reconstruit, din epoca neolitică, având în vedere faptul că în zonă au fost descoperite urme ale unei culturi preistorice datând din mileniul V-VI înaintea erei noastre.

Colecţiile de obiecte cuprind peste 6.000 de exponate, unelte, ceramică, ţesături, fierărie.  Bordeiul din curte este o locuinţă tipică pentru această zonă de câmpie. În interior se aflau de obicei 2 încăperi, una folosită pentru gătit şi luat masa, iar cealaltă pentru locuit şi dormit. Obligatoriu era prezentă şi lada de zestre, plină cu aşternuturi şi ţesături moştenire de familie. Cele expuse acum pe pereţi sunt din secolul al XVIII-lea. 

Colibele din satul neolitic reconstituie viaţa de acum 5-6.000 de ani. Satul neolitic este format din şase colibe ridicate în aer liber, pe un teren împrejmuit cu un şanţ de apărare şi gard din nuiele împletite. Intrarea se face pe o punte din lemn, iar colibele sunt în mărime naturală. O colibă reprezintă o locuinţă de pescar, alta pe cea a unui agricultor, alta pe a unui olar. 

Casele erau construite din trestie împletită şi pari bătuţi în pământ, iar printre împletituri se punea pământ. Între case se ridica o locuinţă-lacustră, unde se păstrau proviziile, căci aşezările erau ridicate în văi des inundate. Colibele erau dese, uliţele satului nu erau mai mari de doi metri, uneori colibele fiind lipite una de cealaltă. Construcţiile erau joase, pentru că înălţimea oamenilor nu depăşea pe atunci 1,50-1,60 m. Casele nu aveau tavane, dar erau căptuşite la interior. 

Fiecare coliba avea vatră, cuptor, iar patul era construit din pământ ridicat, peste care se puneau piei sau rogojini. Toate  au în interior obiecte neolitice sau reconstituiri ale unor obiecte neolitice, mese, altare de cult, unelte pentru gospodărie. Inaugurarea acestui sat preistoric s-a făcut în anul 2010.

Parteneri:

Lider: Fundaţia pentru Dezvoltare Regională, Vidin, Bulgaria

Partener: Universitatea din Craiova, România

advert
Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite