Nuşa Chiriac: Doresc să aduc Hanu Ancuţei şi în Bucureşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nuşa Chiriac este o femeie de afaceri care s-a ambiţionat să creadă în turism şi în potenţialul judeţului Neamţ. Denumită adeseori "Noua Ancuţă", Nuşa Chiriac a reuşit să redea autenticitatea vestitului Han al Ancuţei, care a renăscut din cenuşă, şi a renovat un hotel "comunist", aducându-l la standarde de calitate vest europene. Ea crede că, pe lângă Bucovina şi Iaşi, nordul turistic al Moldovei înseamnă, clar, şi judeţul Neamţ.

- Înainte de toate, sunteţi om de afaceri. Ce v-a determinat să investiţi în turism, în urmă cu 20 de ani? Puteaţi să vă orientaţi şi către alte domenii...

Nuşa Chiriac
Nuşa Chiriac

- Am fost întotdeauna pasionată de hoteluri şi restaurante şi m-am orientat către acest domeniu în funcţie de structura şi de personalitatea mea. Pe de altă parte, sunt o gurmandă, îmi place comfortul dar iubesc şi călătoriile. Am călătorit mult şi în România, şi în alte ţări, fiind mereu convinsă că şi noi putem oferi condiţii foarte bune. Mai ales că în ţara noastră s-au păstrat foarte bine autenticitatea, tradiţiile.

- Ce şanse dădeaţi la vremea respectivă turismului românesc? Dar în prezent?

-  Nu prea conştientizam foarte bine la vremea respectivă, nu vedeam în perspectivă. Eram atât de concentrată în a transforma clădiri aflate într-o stare de degradare avansată, încât cred că mi-am găsit vocaţia de a transforma. Îmi place să schimb lucrurile… La mine cuvântul schimbare este la ordinea zilei. Îmi doream un hotel frumos, un han şi un restaurant cu servicii bune şi atât. Dar nu se poate face mai nimic doar cu o floare într-o grădină, astfel că am început să lupt foarte mult pentru regiune, să ne promovăm la pachet împreună cu valorile regionale, în principal turismul cultural şi religios. Însă acum e nevoie şi de mult divertisment. Clienţii nu mai caută doar să mănânce şi să doarmă. Mâncarea reprezintă o plăcere, iar alături de cultură şi de convieşuire, totul trebuie să reprezinte pentru clienţi o experienţă nouă. Aceştia vor mult mai mult: divertisment, poveşti, istorii… Trebuie să încurajăm consumul de alimente tradiţionale şi naturale.

Nu trebuie să existe diferenţe între provincie şi Bucureşti

- Cum aţi preluat Hanu Ancuţei şi ce schimbări aţi făcut aici de-a lungul timpului ? Dar ce ne puteţi spune despre investiţia în hotelul Roman Plaza, care în prezent este modern, de 4 stele, la standarde de Bucureşti şi occidentale ?

- Nu-mi place când spuneţi la standarde de Bucureşti. Eu vreau să vă spun că nu există în Bucureşti hotel de 4 stele care să arate aşa, ca Roman Plaza. Nu trebuie să existe diferenţe între provincie şi Bucureşti. Deseori întâlnesc situaţii când clienţii din Bucureşti se aşteaptă să găsească preţuri de nimic că e doar in provincie… Dar suntem tot în România, sunt aceleaşi taxe, aceleaşi preţuri la utilităţi. Am preluat la pachet Hanu-Ancuţei  împreună cu Hotelul Roman. De fapt erau două active pe societatea Turoag SA., încă din 1999, dar am cumpărat de fapt acţiuni de la FPS (Fondul Proprietăţii de Stat la acea vreme) pe piaţa RASDAQ.

Hanu Ancutei

- Care sunt cele mai mari provocări prin care aţi trecut de-a lungul carierei din turism?

- Pentru mine provocările sunt în continuu. Când alţii spun nu, eu spun da! Cea mai mare provocare pentru mine a fost în perioada 2010-2011, atunci când am renovat hotelul pe fonduri europene şi am rămas cu un grad mare de  îndatorare din cauza diferenţei de curs... De de la 3,7 lei pentru un euro, când am depus proiectul şi până la implementare, cursul a ajuns la 4,5. Cofinanţarea mea a ajuns de 60% atunci când am implementat proiectul, iar de la fonduri de doar 40%. Faptul ca fost inchis pentru renovare, am pierdut toţi clienţii, astfel încât în toamna lui 2011, când l-am redeschis, nu mai aveam niciun client. Practic am început un business din nou cu hotelul din Romani... Nu puteam să acopăr datoriile atât de mari, practic mă decapitalizasem foarte tare încât în 2013 mi-am cerut insolvenţa. Am început să mă redresez din 2014, iar anul 2015 a fost un an chiar foarte bun, însă a  fost nevoie de foarte multă muncă, preocupare, determinare şi multă pasiune.

- Credeţi în potenţialul turistic al judeţului Neamţ şi al României. Care consideraţi că sunt plusurile, dar şi minusurile, atât pentru Neamţ, cât şi pentru ţara noastră, pentru a se dezvolta ca destinaţie turistică internaţională?

- Sunt o iubitoare al neamului şi a locurilor în care ne-am născut. Iar Hanu-Ancuţei este un loc cu care ne putem mândri cu toţii, cei care aparţinem acestor locuri. Acest han rămâne al locului, al comunei Tupilaţi - Neamţ, al judeţului, al regiunii şi al ţării. El reprezintă un simbol al tradiţiei noastre moldoveneşti. În cele din  urmă, Hanu-Ancuţei rămâne un loc vrăjit de poveste. De unde şi sloganul nostru „Este un loc de poveste”. Cred foarte mult în potenţialul turistic al judeţului Neamţ nu numai ca destinaţie naţională, ci şi internaţională. Avem  peisaje  mirifice în jurul mănăstirilor  încărcate de energie, Munşii Ceahlău, care sunt   împreună cu Munţii Athos singurii munţi botezaţi. Foarte mulţi scriitori au ţâşnit inspiraţi în zona aceasta. Nu mai spun despre casele memoriale ale scriitorilor, cu poveştile lor... Este cu adevărat o zonă încărcată de spiritualitate şi cultură.

Hanu Ancutei

Turişti din Franţa, Italia, Germania, Austria şi Israel

- De-a lungul timpului, renumitul Han al Ancuţei – pot spune, ca o paranteză, că dvs. sunteţi noua Ancuţă, urmaşa de drept a Ancuţei lui Sadoveanu – dar şi Hotelul Roman Plaza au primit sute de mii de turişti. Ce le-a plăcut mai mult oaspeţilor dvs.?

- La Hanu Ancuţei, turiştilor le-a plăcut întotdeauna. Le-a plăcut atmosfera, în amintirea vremurilor trecute, atmosfera de odinioară, un spaţiu legendar cu miros de lemn vechi şi bucate proaspete... Un loc special încărcat de amintiri, când viaţa oamenilor se deapănă dupa alte cutume – de comuniune şi omenie, de tihnă şi voie bună. De asemenea, lăutarii de azi, la fel ca şi cei din trecut, le cântă turiştilor armoniile vechi, închinate Ancuţei.

Hanu Ancutei

- Din ce ţări aţi avut cei mai mulţi turişti străini?

- Din Franţa, Italia, Germania, Austria şi Israel.

- Ce personalităţi din România dar şi din alte ţări au trecut pragul Hanului Ancuţei şi al hotelului Roman Plaza, de-a lungul timpului?

- Am fost onoraţi de prezenţa unor mari personalităţi  literare, artistice, ştiinţifice şi altele. Condica de impresii este plină de aprecierile lor, elogioase şi emoţionante.

- Regretaţi vreodată că aţi investit în turism? Şi dacă nu, de ce?

- Nu regret. Pentru mine este o pasiune şi o preocupare contiunuă pentru tot ceea ce reprezintă frumosul. Îmi place frumosul, iar în acest domeniu ai mereu nevoie de creativitate, de simţ estetic, să fii un bun gospodar, un « gurmand ». E bine să investeşti în ceea ce te pricepi şi îţi place. Pentru că în acest caz munca e pe jumătate rezolvată, nu o simţi. În domeniul ăsta, banii se fac foarte greu, trebuie tot timpul să investeşti dacă vrei să ţii pasul. Eşti într-o continuă agitaţie, neobosit, apar mereu situaţii imprevizibile… Atenţia trebuie să fie mare la detalii. Predilecţia spre « nicio zi nu e la fel ca alta », după cum vă spuneam, corespunde structurii mele.

Servicii de calitate nu se pot face cu preţuri mici

- Aţi introdus programe turistice şi minicircuite în judeţul Neamţ şi în regiune pentru turiştii dvs. Cum vedeţi viitorul turistic al judeţului Neamţ ? Nu este el încă un pic « eclipsat » de vecina sa Bucovina, deşi are un potenţial similar ?

- Nu, fiecare e cu frumusetea sa. Mănăstiri se găsesc şi în Bucovina şi în Neamţ, dar peisajele sunt diferite. În Neamţ este o zonă culturală mai puternică.

- Cum vedeţi colaborarea cu agenţiile de turism şi cu alţi parteneri?

Hotel Roman Plaza

- Toată lumea pune accent pe preţ şi nu pe calitate, iar marea majoritate îţi impune un buget mic. Şi acum întâlnim stereotipuri foarte vechi. Vezi că vin şi-ţi cer deja feluri de mâncare ca acum 50 de ani, ori servicii de calitate nu se pot face cu preţuri mici.

- Care sunt destinaţiile turistice preferate ale Nuşei Chiriac, atât din România, cât şi din străinătate ?

- Acum îmi plac foarte mult  locurile mai sălbatice, foarte pitoreşti, unde sunt puţini turişti  şi pun acentul pe mâncare foarte bună şi naturală. Ador Delta Dunării, marea, zona Vadu. Acolo este un veritabil paradis, eu spun când vizitez acele locuri că fac aromoterapie, pentru că întâlnesc un ecosistem  perfect al florilor şi al insectelor.

- Ce investiţii preconizaţii pe viitor şi dacă ne puteţi dezvălui măcar o parte din ele?

- Prioritară este extinderea brandului Hanu-Ancuţei şi în Bucureşti, iar lângă han intenţionez să deschid un magazin de suveniruri într-o casă tipic ţărănească din Ţinutul Neamţ, în care să vând produse naturale făcute în casă şi articole lucrate manual de la şervete şi până la covoare, obiecte de lemn etc.

Hotel Roman Plaza
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite