O nouă atracţie a litoralului românesc: parcurile de aventură şi de distracţii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă până în urmă cu câţiva ani, mulţi turişti şi touroperatori se plângeau că Litoralul românesc nu oferă posibilităţi prea multe de petrecere a timpului liber în afara cazării şi a serviciilor de masă, în ultima vreme, situaţia s-a schimbat radical.

image

2016 oferă un context bun pentru Litoralul românesc. Litoralul nostru, clar, beneficiază de cel mai bun an de după 1989. Fără exagerare. Motivele sunt mai multe. În primul rând, s-au făcut multe investiţii în modernizare, hoteluri noi, parcuri de aventură şi de distracţie. Agenţiile de turism au convins hotelierii să lanseze oferte speciale, şi, împreună, au promovat eficient Litoralul în ultimii 10 ani. Trei organizaţii puternice au promovat la maxim Litoralul, si aici mă refer la Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), la Asociaţia de Promovare şi Dezvoltare Turistică Litoral - Delta Dunării şi la Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Românii au început să recapete încredere în propriul Litoral! Ţinând cont şi de conjunctura internaţională, românii se simt mai în siguranţă pe propriul Litoral (asta nu înseamnă că gata, nu mai ieşim din casă şi din ţară şi hai să evităm orice altă destinaţie). Avem mai multă animaţie, mai mult all inclusive, mai multe facilităţi pentru copii. Creşte, deşi timid, numărul turiştilor străini si evidenţiez turiştii din Israel, aduşi de Meidan Butnaru şi a sa echipă de la Meshek Wings, dar şi turişti din Germania, Polonia, Italia ori… Grecia (da, Grecia, aţi auzit bine). În 2019, toate plajele vor fi lărgite, din nord până în sud, şi îndrăznesc să afirm că în maxim 10 ani Litoralul românesc va deveni iar o destinaţie internaţională, aşa cum era, la un alt nivel, în anii ’60-’80. Avem entertainment şi cluburi, plaje de calitate, facilităţi balneo şi staţiuni dedicate familiştilor. În concluzie, avem tot ce trebuie.

Mă voi concentra pe parcurile de aventură şi de distracţie, extreme de importante pentru orice rivieră. Pe lângă clasicul Sat de vacanţă din Mamaia şi Delfinariul din Constanţa, în ultimii 10-15 ani, pe Litoral au apărut amenajări de distracţie moderne. La începutul anilor 2000, în Mamaia a fost deschis Aqua Magic, primul parc de distracţii de acest fel, care poate primi 2.500 de personae, iar în 2015 s-a deschis Eforie Aqua Park. Amplasat între Plaja Belona din Eforie Nord, Hotelul Europa şi Lacul Belona, Eforie Aqua Park are o capacitate de 4000 de persoane.  De asemenea, în Saturn există două mici parcuri acvatice, Aqua Park Balada şi Aqua Park Cleopatra, care oferă terase, baruri, jacuzzi, masaj, tobogane şi jocuri pentru copii.

Turiştii străini şi corporatiştii dau năvală la Paradis Land – primul parc de aventură de pe Litoralul românesc

Voi lua ca studiu de caz încă un parc care s-a bucurat de un mare impact încă de la lansare, Paradis Land – primul parc de aventură de pe Litoralul românesc. Ghidat de sloganul "mare & aventură", Paradis Land este primul brand din zona de sud est a României ce îşi propune să îmbunătăţească experienta de aventură trăită într-un astfel de parc, locul perfect pentru petrecerea timpului liber, înconjurat de natură.

Proiectul a fost pus în scenă, în primavara anului 2015, de către doi oameni de afaceri din zona de sud-est a României, respectiv din Constanţa. Cu o experienţă cumulată de peste 20 de ani, cei doi asociaţi au adunat o echipa tânără, cu care au pus bazele celui mai nou concept de parc de aventură din Romania şi singurul din zona litoralului.

Adăugând un plus de jocuri şi activităţi traseelor ce compun un parc de aventură, se pune foarte mult accent pe aspectul educativ al acestora, prin petrecerea timpului liber într-un mod cât mai curat, corect şi sănătos.  Paradis Land este o lume aventuroasă, cu multe surprize, sub emblema… piraţilor. De aceea mascota parcului este temutul Căpitan Barbarossa.

Paradis Land invită la activitate sportivă şi relaxare în mijlocul naturii, prin intermediul celor 14 trasee cu dificultate progresivă, împărţite în funcţie de nivelul de dificultate şi grupa de vârstă. Fiecare traseu este simbolizat de o culoare specifică pentru a fi uşor de recunoscut de către participanţi. Acestea sunt compuse din diferite ateliere cu platforme: scări, punţi, poduri, grinzi, garduri, leagăne, cartuşiere, butoaie, tiroliene, inele, plase, chingi, skateboard, surf etc. Alte provocări: TIR cu arcul şi AIRSOFT iar mai de curând CRAZY JUMP - saltul în gol de la 10 metri înălţime şi pendularea în aer la 3m.

Fireşte că toţi participanţii trebuie să citească regulamentul Parcului de Aventură înainte de a începe activitatea. Odată intrat în parc, clientul acceptă toate punctele din acest regulament. Persoana responsabilă a copilului trebuie să fi citit şi acceptat aceste reguli şi trebuie să le explice şi participanţilor minori.

Paradis Land este deschis tot timpul anului. Iarna, din 1 decembrie, Paradis Land este deschis în weekend, programul fiind de la 10.00 la 16.30. Pe timpul verii, este deschis zilnic, 7 zile din 7, de la ora 10.00 la 20.30. Aici au loc şi evenimente precum “Săptămâna Altfel” ori “Săptămâna Educaţiei”.

În 2016, Paradis Land se focusează şi pe partea de colaborare cu companii multi-naţionale şi nu numai (Vodafone, Huawei, Energy Power, Decathlon etc.), pentru programele de tip team-bulduing. Fireşte că în fiecare an se refac platformele, se înlocuiesc cabluri, elemente de siguranţă etc.

Ca noutăţi, pentru 2016 se va inaugura în curând un circuit pentru biciclete, având în prima fază o lungime de 6 km prin pădure, urmând ca lungimea finală a pistei să se dubleze, ajungând la 12 km. De asemenea, în această vară  se lucrează la un nou serviciu, de PaintBall, foarte solicitat de către clienţii traseelor existente deja.

“Ponderea străinilor din numărul total al vizitatorilor parcului este de aproximativ 20%. Iar dacă am realiza un top pe ţări al vizitatorilor străini ai Paradis Land, acesta ar fi: Israel, Bulgaria, Turcia, Italia, Portugalia. În acest an, parcul a găzduit şi infotrip-uri ale unor touroperatori de turism, de vizitare a bazei tehnico-materiale a staţiunilor de pe litoralul românesc. Cel mai recent dintre acestea a avut loc în urmă cu câteva săptămâni, la care au participat exclusiv portughezi şi italieni. Anul acesta va creste şi mai mult numărul vizitatorilor străini, care vor tot timpul ceva activ”, declară Aurelian Marin, director general “Paradis Vacanţe de Vis” şi unul din proprietarii parcului de aventură.

În ceea ce priveşte tipologia vizitatorului activ, pe primul loc se află familii cu copii până în 14 ani, apoi tinerii - elevi/studenţi - şi cuplurile. Cel mai vârstnic client al parcului a avut 76 de ani şi a efectuat programul "tiroliene", atrăgând simpatia şi admiraşia personalului dar şi a celorlalţi vizitatori.

Au existat persoane care pe durata verii au renunţat la abonamentul la sală şi şi-au petrecut timpul destinat activităţilor sportive în cadrul parcului. Parcul are un restaurant self-service, dar şi un loc de joacă pentru copiii sub 4 ani, unde părinţii pot sta cu aceştia şi pot supraveghea în acelaşi timp chiar şi pe cei care sunt deja pe traseu, zonele fiind în vecinătate.

În prezent echipa Paradis Land are 12-13 oameni pe partea de parc şi 3 oameni pe partea de restaurant, existând planuri de extindere a echipei. Aceasta este încă o poveste de succes a Litoralului românesc. Voi continua şi cu altele, pentru că Litoralul nostru chiar începe să capete viaţă, orice ar spune orice cârcotaş.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite