O sinteză asupra epidemiei din Italia: cât de sigură este populara destinaţie pentru turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul coronavirus originar din Wuhan, China, s-a răspândit în peste 30 de ţări din întreaga lume. În ciuda eforturilor semnificative de a ţine virusul sub control, numărul de cazuri din afara Asiei a crescut vertiginos în ultima săptămână, Italia înregistrând, în prezent, cel mai mare focar din Europa.

Guvernul italian a decretat starea de urgenţă după ce cinci persoane au murit şi cel puţin 219 altele au fost infectate cu coronavirus, a confirmat, luni, Angelo Borrelli, şeful naţional al agenţiei de protecţie civilă. „Încă nu am identificat pacientul zero, aşa că este dificil de prognozat posibile noi cazuri", a spus Borrelli la o altă conferinţă de presă, duminică.

Măsurile suplimentare luate de autorităţile italiene în vederea restrângerii focarelor şi prevenirii răspândirii virusului includ interdicţia de a părăsi sau de a intra în zonele în care s-au înregistrat majoritatea cazurilor (cel puţin 10 municipalităţi), închiderea localurilor publice, anularea activităţilor sportive sau recreative (printre care celebrul Carnaval de la Veneţia), suspendarea cursurilor şcolare şi emiterea de alerte pentru urgenţă sanitară care sfătuiesc cetăţenii să rămână în case în regiunile în care s-au înregistrat aceste cazuri.

Aceste măsuri excepţionale i-au făcut pe cei care se pregătesc să viziteze Italia să-şi pună multe întrebări. O mulţime de forumuri destinate călătoriilor au fost luate cu asalt de mesaje din partea utilizatorilor cu planuri incerte.

Sunt în siguranţă călătorii care aleg să viziteze Italia?

Precauţiile emise de autorităţile italiene

Borrelli a declarat la conferinţa de presă de luni că cei care aleg să călătorească în Italia sunt în siguranţă, atâta timp cât evită focarul bine delimitat. Conform acestuia, coronavirusul nu s-a răspândit în alte regiuni. 

Cu toate acestea, oraşele Codogno, Castiglione d'Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo şi San Fiorano din Lombardia şi Vo 'Euganeo din Veneto sunt blocate.

Aceasta înseamnă că aproximativ 10.000 de persoane au interzis la părăsirea sau intrarea în zonele afectate fără autorizaţie. Între timp, ministrul sănătăţii Italiei, Roberto Speranza, a anunţat, de asemenea, închiderea clădirilor publice şi transportul limitat în aceste zone.

„Îi rugăm pe toţi cei care au venit din zonele afectate de epidemie să rămână izolaţi obligatoriu în casă", a spus Speranza la o conferinţă de presă sâmbătă.

Românii din regiunile afectate

„Sunt 8.000 de români în localităţile izolate din Italia”, a declarat luni seară premierul interimar Ludovic Orban. De aceea, România prezintă „un risc mai mare” în ceea ce priveşte răspândirea coronavirusului. El face un apel către cetăţenii români aflaţi în regiunile afectate să evite „deplasările nenecesare” şi să nu îi expună pe cei apropiaţi riscului de contaminare cu coronavirus, dar şi către românii din ţară, cărora le recomandă să evite deplasările în zonele cu risc de infectare.

Cea mai dificilă încercare pentru autorităţi, în lupta de prevenire a răspândirii noului tip de coronavirus, o reprezintă românii care călătoresc cu maşina şi care nu pot fi verificaţi foarte riguros la graniţă dacă vin din regiunile cu risc din Italia. Premierul face apel la buna-credinţă a acestora. 

Avertisment de călătorie emis de Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe a emis doar o avertizare pentru cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Italiană despre măsurile luate de Guvernul italian. Până acum, nu au zboruri anulate către sau din Italia.

Evenimentele publice din Italia au fost anulate

Ca urmare a răspândirii aprige a coronavirusului, liga de fotbal din Italia, Serie A, a anulat cel puţin trei meciuri programate să se joace în regiunile Lombardia şi Veneto.

În timp ce zonele din afara ariei focarului, cum ar fi Florenţa şi Milano, sunt considerate în continuare sigure de vizitat, Veneţia - o populară destinaţie turistică din regiunea Veneto rămâne periculoasă, după ce două dintre cele 25 de cazuri de cazuri înregistrate în regiune au fost descoperite în acest oraş. Drept urmare, Carnavalul de la Veneţia a fost suspendat, iar muzeele şi cinematografele au fost închise.

Luca Zaia, guvernatorul regiunii Veneto, a confirmat, de asemenea, interzicerea întâlnirilor publice şi private, împreună cu închiderea şcolilor şi universităţilor ​​din regiune.

„Solicităm cooperarea tuturor cetăţenilor. Nu este un moment uşor. Dar, cu datele pe care le avem astăzi, putem încă spera să limităm contagiunea", a spus el.

Reacţiile autorităţilor internaţionale

Departamentul de Stat al SUA şi-a îndemnat cetăţenii să „urmeze îndrumările oficiale de sănătate italiene şi să evite zonele afectate desemnate de guvern”. Un avertisment similar a transmis şi Marea Britanie.

Călătorii care se află în prezent în zonele afectate din Lombardia şi Veneto sunt rugaţi să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale.

În timp ce guvernele „monitorizează” situaţia, călătorilor li se recomandă să evite vizitele în Italia.

Între timp, Austria a suspendat serviciile de transport feroviar în şi din Italia, iar ministrul de interne al ţării, Karl Nehammer, spune că oficialii au în vedere introducerea controalelor la frontiera cu Italia drept măsură de precauţie.

De asemenea, Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) au emis noi alerte de călătorie pentru Italia şi Iran, îndemnând vizitatorii să „evite contactul cu persoanele bolnave” şi să respecte o igienă strictă a mâinilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că noul focar de coronavirus este o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, după ce un comitet de urgenţă s-a reunit la 30 ianuarie la Geneva.

„Deşi numărul total de cazuri în afara Chinei rămâne relativ mic, suntem îngrijoraţi de numărul de cazuri fără o legătură epidemiologică clară, cum ar fi istoricul călătoriilor în China sau contactul cu un caz confirmat", a spus directorul general al organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cum se răspândeşte virusul?

Deşi există atât de multe lucruri care rămân neclare cu privire la contaminare, dr. Yoko Furuya, profesor asociat la divizia de boli infecţioase a Centrului Medical Irving University din Columbia, a indicat o legătură clară între călătoriile aeriene şi răspândirea coronavirusului.

„Când vine vorba de răspândirea globală a focarelor, călătoria aeriană este de obicei modul în care lucrurile se răspândesc rapid dintr-o ţară în alta”, spune Furuya.

În timp ce măştile de faţă sunt adesea sugerate ca apărări adecvate pentru a ajuta la evitarea infecţiilor, experţii spun că spălarea viguroasă a mâinilor oferă o protecţie mai bună.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite