Perspectivă de călător: 10 motive pentru care iubesc Asia de Est

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laos, Asia de Sud - Est
Laos, Asia de Sud - Est

Motivele de mai jos reprezintă trăiri subiective în urma unei luni de călătorie în Asia, călătorie ceva mai neconvenţională în care am căutat să surprind cât mai mult din spiritul local şi naţional. Am dat la o parte excepţiile sau experienţele mai puţin autentice subliniând aspectele cu care am rezonat eu cel mai mult.Ţările la care mă raportez sunt Vietnam, Laos şi Thailanda.

1. Îmbrăcămintea şi încălţămintea lejere

Nu întâlneşti mai nicaieri falsul formalism vestimentar occidental: uniforma, cravată/ costum indiferent de sezon/ temperatură e absentă şi nimeni nu pare a fi deranjat de asta.

Fiind cald mai tot timpul anului mai toată lumea poartă sandale, sunt foarte lejere, te descalţi mult mai uşor şi mersul e mai confortabil. Opţiunile de cumpărături de haine sunt diverse şi cu siguranţă mai originale şi mai autentice ca cele din marile magazine europene.

2. Calmul oamenilor

Ajungi să uiţi sã te enervezi, să te lupţi cu ceilalţi şi cu tine însuţi, să cauţi să îţi impui punctul de vedere. Majoritatea covârşitoare  a vietnamiezilor, laoţienilor şi a thailandezilor efectiv par a nu şti sã se enerveze, să se certe şi să se încrânceneze. La noi raportul pare a fi inversat.

3. Căldura iernii

Motivul principal pentru care călătoresc pentru durate mai lungi în fiecare iarnă către ţări mai călduroase este cã nu mă simt confortabil cu temperaturile foarte scăzute de la noi. Pentru câteva săptămâni e plăcut să te bucuri de iarnă, de atmosfera de sărbători,  de focul din şemineu,  de luminile din oraş, de natura îmbrăcată elegant în alb. Însă luni de zile să zgribuleşti de frig, să pui kilograme de haine pe tine,să te lupţi cu nămeţii,cu gheaţa şi cu murdăria de la topirea zăpezii pentru a te deplasa nu e compatibil cu mine. Din păcate nu m-a prins niciun sport de iarnă pentru a-mi spori bucuria venirii iernii...

Gătesc pe stradă, mănâncă pe stradă, dansează pe stradă, unii chiar fac duş pe stradă!

4. Străzile animate zi şi noapte, tot anul

Îmi place să văd oameni, să fiu aproape de ei, să mă plimb pe străzi, să simt viaţa locuitorilor şi să interacţionez cu aceştia. Asia este locul perfect pentru satisfacerea acestor plăceri. Aş putea spune că viaţa lor este aproape în întregime în stradă şi în natură. Gătesc pe stradă, mănâncă pe stradă, dansează pe stradă, unii chiar fac duş pe stradă!


Multe case sunt deschise complet către stradă.

5. Mâncarea, fructele şi sucurile din fructe proaspete

Foarte rar se întâmplă să te simţi sătul să nu te mai poţi mişca după ce mănânci în Asia. Cam orice mănânci îţi lasă o stare lejeră de saţietate. Ingredientele sunt proaspete, rezultatele bucătăriei asiatice sunt surprinzătoare, mâncarea e foarte diversă (pe alocuri prea diversă).


Fructe dintre cele mai exotice sunt peste tot, la fel ca şi sucurile pregătite pe loc.

6. Mişcarea în aer liber

Îmi place foarte mult să merg cu bicicleta, însă, în România nu pot să o fac decât câteva luni pe an. Oricât îmi propun să merg şi iarna cu bicicleta vremea urâtă, frigul şi mizeria ce se crează îmi inhibă o parte din pornirile acestea.

La fel şi în cazul plimbărilor lungi şi a drumeţiilor. Trebuie sã fii foarte bine echipat pentru a te bucura de o plimbare lungă prin oraş sau de o drumeţie la munte.

În Asia te bucuri tot anul de natură şi cu un echipament minim poţi explora confortabil pe jos, pe bicicletă sau pe scuter.

7. Căldura, prietenia şi ingenuitatea localnicilor


Dintre cele aproape 40 de ţări în care am fost până acum m-am simţit cel mai binevenit şi cel mai apropiat de localnici în Asia de est. Fie că te înţelegi cu ei în ceva engleză, prin semne sau doar zâmbind şi râzând, asiaticii îţi intră uşor în inimă. Simţi că îşi doresc sincer să te salute, să îşi satisfacă curiozitatea de a-ţi întâlni privirea sau să afle lucruri noi sau pur şi simplu pentru a-şi exersa engleza.

8. Preţurile


Un aspect care nu lasă pe nimeni indiferent. Orice poate costa până la zece sau doizeci de ori mai puţin ca în Europa. Dacă ai un buget limitat îţi poţi folosi într-o manieră inteligentă banii, primind valoare maximă pentru ei, fără să-ţi refuzi mai nimic. Cu rabdare, cu informare şi cu abilităţi bune de negociator poţi cheltui sub 400 de euro pe lună în aceste ţări.

Un scuter în Vietnam poate costa 3 dolari pe zi, o cină cu calamari pe o insulă în Vietnam pe malul mării 2 dolari, o cazare foarte ok în Laos sau Thailanda cu 5 euro camera dublă. Un autobuz între oraşe la peste 100 de kilometri distanţă în Thailanda 1 euro şi jumătate. O rochie foarte frumoasă, cusută manual in Laos 7 euro etc.

9. Alţi călători

Asia, pe lângă turiştii clasici, atrage călători deosebiţi, aventurieri, boemi, nomazi cu anii, încărcaţi cu un bagaj cultural şi spiritual extraordinar.

Am cunoscut oameni speciali, foarte educaţi, buni cunoscători de istorie, foarte deschişi şi dornici să-şi împărtăşească experientele de călătorie. Cu unii ajungi să stai de vorbă cateva minuţele, cu alţii câteva ore, iar cu alţii sfârşeşti să petreci zile întregi devenindu-ţi prieteni pe viaţă.

10. Sunt mai săraci ca noi

Cred că după această a doua călătorie prin locuri şi ţări mai sărace nici nu o sa mai ştiu ce înseamnă sărăcia cu adevarat. Oamenii saraci de aici par a avea tot ce le trebuie pentru a zâmbi mult mai des decât o facem noi în  ţările noastre dezvoltate. Singura sărăcie reală cred că e sărăcia sufletească şi spirituală şi goana după lucruri materiale.

Jurnalul complet al călătoriei în Asia.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite