Petrolul, campionii şi festivalurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edmonton este considerat unul dintre cele mai fierbinţi puncte economice de pe planetă şi totuşi nu duce lipsă de evenimente culturale. Nu ştiu cu ce se laudă mai mult edmontonienii, cu faptul că sunt capitala canadiană a petrolului, că sunt oraşul campionilor (ajuns slogan oficial) sau oraşul festivalurilor.

Personal o prefer pe ultima, fiind mai degrabă un consumator al artelor decât petrolist sau fan al sporturilor americane.
Datorită petrolului, în ultimii doi ani, Edmonton este considerat cel mai fierbinte punct economic de pe planetă, iar gurile rele susţin că sunt mai mulţi bani în oraş decât creier, un fel de al doilea Dallas, Texas.

Sunt edmontonieni care se laudă cu densitatea scăzută de locuitori pe km pătrat, ceea ce se traduce în spaţii largi, aerisite, cu foarte multe parcuri, în majoritatea concentrate pe valea râului North Saskatchewan şi legate între ele, formând o reţea de parcuri interconectate, socotită cea mai întinsă de pe continent.

Două sute de grupuri etnice

Alţi edmontonieni se laudă cu echipa de hochei ”Edmonton Oilers”, de cinci ori campioană, iar alţii, cu cea de fotbal american ”Edmonton Eskimos”, deţinătoarea titlului din liga canadiană în nu mai puţin de 13 rânduri.

Sunt edmontonieni care se laudă cu cele peste 200 de grupuri etnice, un conglomerat de popoare, limbi, religii, tradiţii şi obiceiuri, ca mai în toate oraşele mari ale Canadei.

Doar că mai bine reprezentate şi mai echilibrate, susţin edmontonienii, suma tuturor acestor popoare în care românii s-au cocoţat pe locul 29. Comunitate importantă! Cu magazin românesc şi cu biserică ortodoxă, aşa cum se cuvine.

Nu puţini sunt cei care se mândresc cu West Edmonton Mall, cel mai mare mall din lume, în 1981 când a fost deschis. Cu cele peste 600 de magazine ale sale, parc de distracţii, ştrand dotat cu plajă, tobogane şi generator de valuri, patinoar, un imens cinematograf, reţele de restaurante şi cafenele, inclusiv un lac sărat în apele căruia se scaldă o replică a corabiei Santa Maria. Şi altele, bineînţeles.

Oraş universitar şi cultural

Dacă în 1757 abia se puneau bazele unui mic cătun, Fort Edmonton, avanpost comercial, încorporat ca oraş abia în 1904, pe atunci având 8.350 de locuitori, azi, Edmontonul, datorită boomurilor economice în jurul petrolului, are o populaţie de peste un milion (metro Edmonton) şi este un oraş modern, un oraş verde, un oraş universitar şi cultural, capitala provinciei Alberta. Cu cei 683 km2  ai săi, e mai întins decât Chicago, Philadelphia, Toronto sau Montreal.

Sesiunea de vară a festivalurilor

Dar, aşa cum menţionam la început, ca edmontonian, eu sunt mândru de pseudonimul de oraş al festivalurilor. Nu mai puţin de 23 festivaluri majore se desfăşoară pe parcursul unui an. Evenimente culturale concentrate în jurul lui Churchill Square, chiar în inima oraşului, recent renovat şi nu numai. Iată câteva:

The Edmonton International Street Performer’s Festival, unde artişti dinăuntrul, dar şi din afara Canadei se întrec, timp de 10 zile, pe străzile oraşului.

Printre performeri sunt magicieni, clovni, jongleri, mimi, muzicieni, comici şi acrobaţi, unii cunoscuţi, alţii abia la început de carieră.

Principalul eveniment din perioada verii îl constituie Capital EX Festival, cu întreceri sportive, carnaval, muzică, focuri de artificii, teatru şi circ, jocuri interactive. Apoi sunt finalele canadiene de Rodeo, Fringe Festival (festival de teatru alternativ), Edmonton

Folk Music Festival, Edmonton Heritage când toate comunităţiile etnice din oraş se adună în William Hawrelak Park unde îşi expun în pavilioane câte ceva din rădăcinile lor culturale, dansuri, porturi, tradiţii şi puţin din arta culinară.

În fine, Edmonton International Film Festival (pentru filmele independente), apoi Symphony Under the Sky, cu care se închide sesiunea de vară a festivalurilor.

Muzicieni şi solişti din Canada şi din toată lumea sunt invitaţi să cânte cu sau alături de filarmonica din Edmonton pe valea râului North Saskatchewan, în aer liber. Aş mai aminti de Festivalul internaţional de jazz şi de Festivalul de arte vizuale.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite