Travel

articolul anterior articolul urmator

Râul Curcubeu din Columbia, o explozie de culori curgătoare

0
11 May 2021 22:09:48
Autor: Anne-Marie Sandu
Foto Facebook
Foto Facebook

Canalul de Cristal este un râu foarte special din Columbia care se alfă in Provincia Meta, în Serrania de la Macarena. Este numit si Râul celor cinci culori sau Curcubeul lichid fiind cunoscut pentru culorile sale vibrante. Canalul de Cristal are o lungime de 100 km şi se varsă în Râul Guayabero.

De la sfârşitul lunii iulie şi până în noiembrie, oglinda râului se colorează simultan în galben, verde, albastru, negru şi mai ales roşu. Acest roşu aprins îşi are originea în plantele care cresc în albia râului, Macarenia clavigera sau Podostemaceae.

Râul Curcubeu, Paraiso ori Grădina Raiului...

Cine a avut privilegiul să-l vadă de aproape l-a supranumit în felurite moduri. National Geographic a numit râul Grădina Raiului,alţii Canalul de Cristal sau Curcubeul lichid, iar localnicii îi spun Paraiso. 

Râul de Cristal are o vechime de aproximativ 1,2 miliarde de ani. Este un râu repede şi presărat de cascade care îi completează frumuseţea de basm. 

Piscine naturale pentru a înota printre culorile divine

Pe fundul allbiei sale, din loc în loc, se regăsesc gropi adânci făcute de roci grele care s-au rostogolit în apă de-a lungul timpului, dând aspectul unor veritabile piscine naturale. 

Serrania de la Macarena se află la graniţa a trei ecosisteme, şi anume Munţii Anzi, Llanosul estic şi pădurea tropicală amazoniană. Este gazda primitoare pentru 420 de specii de păsări, care mai de care mai colorate, în ton cu Râul Curcubeu. De asemenea, aici îşi fac cuibul 10 specii de amfibii, 43 de familii de reptile şi 8 primate. Apa râului este de o limpezime divină, datorită lpsei nutrienţilor şi a particuelor mici. În zilele cu ploi torenţiale, roşul aprins al râului se preschimbă într-un roz fluorescent. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările